Виїзне заняття студентів факультету тваринництва та водних біоресурсів на медову ферму

22 вересня 2024 року
Сучасні освітні підходи дедалі частіше виходять за межі традиційних аудиторій, орієнтуючись на практичні методи навчання. Одним із таких методів є виїзне заняття, що дозволяє студентам не тільки отримати теоретичні знання, а й застосувати їх у реальних умовах.

Виїзні заняття стають все більш популярними на факультеті тваринництва та водних біоресурсів, оскільки сприяють інтерактивному навчальному процесу, розвитку професійних компетенцій і соціальних навичок. Крім того, такі заняття сприяють розвитку міждисциплінарного мислення, адже часто під час виїзду студенти стикаються з різними аспектами, що виходять за межі їхньої спеціалізації.

Саме тому, 19 вересня 2024 року на запрошення власників медової ферми «Пасіка 21» та за підтримки USAID, в рамках вивчення дисципліни «Інноваційні технології бджільництва» магістрами 2 року навчання факультету тваринництва та водних біоресурсів, доцентом кафедри бджільництва Миколою Войналовичем було проведене виїздне лабораторно-практичне заняття на базі найбільшого в Україні промислового кочового бджільницького господарства промислового типу – «Пасіка 21». До виїзного заняття долучилися також члени наукового гуртка «Бджільництво».

Медова екоферма «Пасіка 21» ‒ інноваційне українське пасічне підприємство, яке спеціалізується на виробництві органічного меду. На даному підприємстві, що належить до нового покоління екологічних і розумних пасік, впроваджено високі галузеві стандарти і європейські норми. «Пасіка 21» — це велика й сучасна органічна промислова пасіка, що нараховує понад 4500 бджолосімей. Медова ферма розташована в заповідних місцях Черкащини ‒ у давньому козацькому селі Сушки, що мальовничо розмістилося між славетним Дніпром і річкою Горіхівкою ‒ його притокою.

Студентів радо зустріли господарі та провідні фахівці медової ферми Сергій Шаронін, Ярослав та Юрій Білики і Олександр Синьоок.

Юрій Білик наочно ознайомив з промисловою технологією догляду за бджолами при груповому розміщенні по чотири вулики на спеціальній палеті. Детально продемонстрував як здійснюється відбір медових стільників та видування бджіл з корпусів за допомогою повітрядува.
На пасічному точку студенти мали можливість оцінити силу бджолиних сімей з якою вони підуть в зиму.

Окремо було продемонстровано систему BEEWARE для ведення виробничих записів по огляду за бджолиними сім’ями за допомогою сканування смартфоном QR-кодів на кожному вулику.

В медовому цеху студенти мали можливість ознайомитися з автоматичною технологічною лінією з відкачування меду Konigin.

В цеху зберігання готової продукції, студентам було продемонстровано фасування меду у металеві 200 літрові харчові бочки.

Золотим запасом на кожній пасіці є відбудовані бджолами стільники – суш. Їх зберігання теплу пору року вимагає чимало зусиль, оскільки їх часто може поїдати воскова міль. Студентам було продемонстровано спосіб зберігання стільників у автомобільних рефрижераторах.

Оскільки для одержання меду на даному пасічницькому підприємстві активно кочують, тобто перевозять бджолині сім’ї, тому студентам була продемонстрована техніка яка задіяна в цьому процесі.

Зимівля бджіл у спеціальних приміщеннях – зимівниках, гарантує економію поїдання кормів бджолами взимку та мінімальну загибель бджолиних сімей. Студенти ознайомилися з особливостями організації зимівлі бджолиних сімей в зимівниках з контрольованими параметрами мікроклімату.

По завершенні насиченого заняття на базі медової ферми, власники організували студентам обід у тематичному кафе.

Дякуємо власникам медової ферми «Пасіка 21» та USAID за організацію насиченого та змістовного виїзного заняття, що є частиною сучасного освітнього процесу, дозволяючи студентам поєднувати теорію з практикою. Це ефективний метод навчання, який розширює світогляд, сприяє кращому засвоєнню матеріалу та розвиває важливі професійні й соціальні навички.

 

Микола Повозніков,
завідувач кафедри бджільництва


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook