Дні французької аграрної освіти і науки в гостях у НУБіП України

20 травня 2015 року

 20 травня в університеті пройшла зустріч з представниками міністерств, аграрних навчальних закладів, наукових установ України та Франції в рамках французьких днів аграрної освіти та науки в Україні.

 
Вітаючи гостей, ректор університету Станіслав Ніколаєнко зазначив, що виповнюється вже двадцять років з часу встановлення тісних партнерських стосунків з університетами Франції.
 
Наш університет один з найстаріших в Європі – за тиждень йому виповнюється 117 років. До анексії Криму тут працював 40-тисячний колектив студентів і викладачів, сьогодні – 27 тисяч. Він співпрацює з 146 університетами світу, з 8 – підписано угоди про можливість отримання подвійних дипломів. Майже 600 студентів щороку виїздять на навчання чи практики за кордон, поглиблюючи знання іноземної мови і своєї спеціалізації. Це дозволяє в свою чергу поглиблювати дослідницьку складову, бо ж університет є ще й дослідницьким.
 
Велика увага приділяється якості навчання. Сьогодні аграрний сектор один демонструє приріст. Це говорить про те, що попри все, галузь отримує належне кадрове забезпечення.
 
Хоча труднощі шалені. В країні фактично йде відкрита війна. А у Верховній Раді молоді реформатори запровадили податок на землю для державних університетів. Такого просто не можна допускати, зазначив Станіслав Ніколаєнко. Підсумовуючи, ректор висловив надію на подальшу плідну співпрацю з французькими колегами.
 
 
Нікола Перрен, Радник Посольства Франції з питань сільського господарства висловив подяку ректору Станіславу Ніколаєнку і директору ННЦ міжнародної діяльності Вадиму Ткачуку за підтримку, а також Федерації обмінів Франція-Україна. Він зазначив, що метою французьких днів аграрної освіти і науки в Україні є просунення і поглиблення вже існуючої співпраці. Зокрема, цей захід організували спеціально для молоді, аби ознайомити з перспективами та існуючими можливостями стажування і навчання у Франції. Сьогодні в аграрному секторі України працюють 20 французьких компаній. Сільське господарство – стратегічний сектор співпраці наших країн, відзначив пан Перрен  Відносини будуть розширятися і зачіпатимуть всі сектори економіки. Україна і Франція мають багато спільного – схожі за територією, найбільші аграрні країни Європи, знаходять ті ж самі технології виробництва. І саме тому цікаво поглиблювати і розвивати економічні та культурні відносини. В цьому контексті українській молоді  цікаво буде побувати у Франції, а їх французьким ровесникам – в Україні.
 
 
Розширення співпраці з університетом дасть студентам можливість отримати кращу підготовку, стати більшими професіоналами і бути конкурентоспроможними на ринку праці. Адже найкращий критерій оцінки університету – успішність його випускників.
 
Генеральний директор компанії «Лімагрейн» в Україні, Росії і Білорусі, випускниця нашого університету Тетяна Анрі Якубовська розповіла про свій досвід. 16 років тому пані Тетяна закінчила факультет захисту рослин і поїхала на стажування до одного з науково-дослідних інститутів Франції. Але її керівник нарікав на нестачу в неї аналітичних навичок. Тому амбітна дівчина подала документи до кількох університетів і вступила до найпрестижнішого з них на 4-й курс. Звісно, вчитися було дуже важко. Але навчання вона успішно закінчила і навіть отримала почесну можливість сказати привітальне слово на випуску. Спочатку працювала за профілем – захист рослин. Та згодом усвідомила, що хімія то, звісно, добре, але хочеться спробувати ще щось. Так пані Тетяна стала студенткою економічного університету і здобула ступінь магістра. А коли прийшла у велику насіннєву компанію її директор сказав: якщо вже потрапила в цей бізнес – тут і лишишся, адже ми продаємо життя.
 
Як стати таким же успішним? Гостя порадила насамперед вивчати мову. Та зауважила, що ми навіть не уявляємо як важко в Росії знайти англомовного агронома, а для України – то не проблема. Тож за нами майбутнє. І саме студентські роки найкращі для особистого росту. В сучасному світі без знання мови і міжнародного стажування досягти успіху неможливо. Компанія, яку очолює Тетяна Анрі Якубовська щороку бере на стажування, а потім і на роботу одного студента. І гостя висловила щире здивування, чому поки що жоден український студент не поцікавився: як до вас потрапити? Стукайте у двері, і вони обов’язково відкриються, завершила вона.
 
Голова Федерації обмінів Франція-Україна Жак Форжерон подякував Посольству Франції в Україні за можливість зустрічі з українськими студентами та розповів про структуру федерації, яка базується на роботі волонтерів. Організація працює з1992 року і має представництво у Києві. Зараз французька сторона щороку приймає 150 учнів та студентів, які навчаються у закладах її партнерів. А це 700 членів у 10 регіонах Франції. В Україні федерація представлена в багатьох областях і має два великі центри – в Дніпропетровську і Одесі. Підписані угоди про співпрацю з 14 аграрними вишами, 2 технічними, 2 школами. Адже школярі – то майбутні студенти, які можуть прекрасно інтегруватись у французькі університети. Бажано мати дві спеціалізації, зазначив пан Форжерон: лінгвістичну і технічну. Тоді лінгвістична працюватиме на технічну. Молодь, яку приймає французька сторона, живе у сім’ях, що є волонтерами.
 
 
Стажування, яке пропонує Федерація обмінів Франція-Україна має три рівні. Перший – це знайомство з різними типами компаній, французьким способом життя і глибше вивчення мови. Другий – більш спеціалізоване, причому спеціалізацію обирає сам студент. Єдина умова – гарне володіння французькою та вдале проходження попереднього рівня. І третій – коли стажуються вже у компаніях. Федерація не відправляє на нього людей незнайомих, лише учасників, які пройшли попередні рівні програми. Тож пан Форжерон запросив молодь спробувати свої сили, адже подача заявок на літнє стажування саме розпочинається.
 
Ірина Білоус
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook