Тиждень економічних дисциплін у ВСП «Рівненський фаховий коледж НУБіП України»

23 жовтня 2023 року
  З 16 по 20 жовтня 2023 року в ВСП «Рівненський фаховий коледж НУБіП України» проводився тиждень економічних дисциплін. В рамках цього тижня було проведено багато різноманітних заходів.
  Розпочався тиждень 16 жовтня олімпіадою з дисципліни «Фінансовий облік». Організували та провели олімпіаду викладачі економічних дисциплін Ірина БОНДАРЧУК, Любов МАТВІЙЧУК та Оксана НЕМКОВИЧ. Олімпіада проводилася з метою підвищення якості підготовки фахівців з фінансового обліку та системного вдосконалення освітнього процесу, активізації освітньо-пізнавальної діяльності здобувачів фахової передвищої освіти.
  Під час проведення олімпіади учасники виконували теоретичну частину у вигляді  тестів у Гугл-формах та письмові практичні завдання. Переможцями серед здобувачів фахової передвищої освіти стали: І  місце  Анастасія СТРУКАЛО (32-О група), ІІ  місце розділили між собою студенти: Богдана НОШКАЛЮК (32-О група), Богдана ЛЛОЗОВСЬКА (31-О група), Богдана СЄДОВА (31-О група); ІІІ місце посіли: Марія ЧЕРЕМУХА (32-О група), Світлана РОМАНИШИНА (31-О група).
  Переможцями серед здобувачів вищої освіти «Бакалавр» стали: І  місце  Інна ЛЮТКО, студентка 4-Об групи, ІІ  місце  Софія ПАШКОВА, студентка 4- Об групи.
Бажаємо учасникам успіхів у майбутній професійній діяльності!
  Також в цей день викладачі Еліна ОБАРЧУК та Людмила ПРОНЧУК провели брейн-ринг на економічну тематику між студентами третього курсу економічного відділення. Участь брало п’ять команд: Курс по 8 (31-О), FET (31-Ф), Акули бізнеу (31-П), Соняшник (31-М), Летючі кабіни (32-О). Команди проявили неабиякі творчі здібності, швидкість реакції, уміння логічно та нестандартно мислити, креативність, дотепність, кмітливість, неординарність, вміння працювати в команді.
  У результаті цікавої та напруженої боротьби переможцем стала команда 31-Ф (FET), друге місце посіла команда 31-П (Акули бізнеу), третє місце31-О (Курс по 8).
  У рамках тижня 17 жовтня Оксана КОНОНЧУК провела відкрите бінарне заняття-екскурсію на тему «Податок з доходів фізичних осіб» на базі ГУ ДПС у Рівненській області з дисципліни «Податкова система» для здобувачів освіти «Фаховий молодший бакалавр» 31-О та 32-О груп економічного відділення спеціальності «Облік і оподаткування».
  Під час лекції викладач-методист Оксана КОНОНЧУК продемонструвала свій підхід до розв’язання проблем щодо оподаткування доходів фізичних осіб, а теоретичні аспекти заявленої теми було доповнено актуальною інформацією із практичної діяльності досвідчених фахівців податкової служби. Так, Людмила СУЧИК, начальник державної податкової інспекції у м. Рівне розповіла про можливість користування електронними сервісами ДПС України для подання звітності та сплати податків, про можливість безплатного отримання ключів цифрового підпису, а також про можливість користування додатком ДПС у смартфоні, який, якраз створений для користування фізичними особами, і надає повну інформацію щодо нарахованого доходу та утриманих податку з доходів фізичних осіб та військового збору.
Ірина МАТВІЧУК, начальник відділу інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Рівненській області, розповіла про те, що основний податок, який формує бюджети територіальних громад – це податок з доходів фізичних осіб, і наголосила на недопущенні випадків виплати зарплати «в конвертах» та накопичення заборгованості по зарплаті, оскільки цей податок становить 80% надходжень до місцевих бюджетів.
  Для закріплення теоретичного матеріалу студентам було запропоновано розв’язати анаграми, кросворди та виконати тестові завдання, з яким вони справились на відмінно. Після отриманих результатів виконаних завдань працівники ДПС ще поспілкувалися зі студентами, і зробили висновки, що з них будуть гарні фахівці.
  А 18 жовтня викладачі економічного відділення організували та провели благодійний ярмарок на підтримку Збройних Сил України.
  На благодійному ярмарку продавалися різноманітні смаколики. Серед запропонованого асортименту були з любов’ю приготовлені випічка та солодощі: тістечка, кекси, торти, трубочки та інші ласощі. На ярмарку можна було випити гарячого чаю чи кави та, навіть, поворожити. Відвідавши ярмарок, кожен отримав незабутні емоції, а головне – підтримав наших захисників. Участь у ярмарку взяли всі групи економічного відділення. Спільними зусиллями було зібрано кошти в сумі 13 025 грн.
  Дякуємо всім і кожному особисто, хто долучився до цього заходу, за активність, ініціативність, небайдужість і підтримку наших Збройних Сил! Об’єднуємо зусилля та згуртовуємось заради перемоги!
  Також у цей день відбувся виховний захід з циклу жива книга «З Маріуполем в серці», що проводився на базі Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки. Участь в заході взяли здобувачі освіти 32-О групи на чолі з куратором Любов’ю МАТВІЧУК. З присутніми поділились своїми історіями люди, яких спіткало велике лихо – війна. Вони були вимушені покинути рідні місця й міста, роботу й друзів. Але, ставши переселенцями, не загубили найголовніше – себе:
  • Юзеф Нікольченко – заслужений працівник культури України, доцент кафедри культурології та інформаційної діяльності Маріупольського державного університету.
  • Богдан Дужик – керівник центру «Я-Маріуполь», до війни директор Маріупольської спеціалізованої школи № 40.
  • Марина Фесенко – куратор культурних проектів «Я- Маріуполь», до війни більше 30 років була завідуючою корпоративним відділом палацу культури металургійного комбінату «Азовсталь».  
  • Ірина Сумятіна – піар-менеджер центру «Я-Маріуполь», до війни працювала у пресцентрі «Азовсталі», в газеті «Новий азовсталець».
  19 жовтня викладач економічних дисциплін Ірина БОНДАРЧУК зі студентами 4-Об, 31-О, 32-О груп провела конференцію на тему «Равликовий бізнес в Україні та перспективи розвитку».
  Тетяна ПРИХОДЬКО, студентка 31-О групи виступила з презентацією «Новий бізнес в Україні – равликові ферми» та розповіла про фінансові сторони цього бізнесу, його ризики. Провела порівняння равликових ферм в Рівненській області з фермами Харківської, Полтавської областей. Наголосила про особливості вирощування равликів.
  Вікторія КОТЕЛЮК, студентка 4-Об групи виступила з презентацією «Розведення равликів як бізнес з нуля». Зокрема ознайомила студентів з особливостями відкриття бізнесу з нуля, з обладнанням для розведення равликів, шляхами збуту та вартістю навчання для тих, хто планує зайнятися новим прибутковим бізнесом по вирощуванню равлика.
  Анастасія СТРУКАЛО, студентка 32-О групи виступила з презентацією «Такі знайомі і не знайомі равлики». Розповіла про цінність та види равликів та сфери їх застосування.
  Також 19 жовтня відбувся круглий стіл «Аудиторська діяльність в умовах воєнного стану: проблеми кадрового забезпечення». У роботі круглого столу взяли участь студенти 4-ОБ, 5-ОБ, 31-О та 32-О груп; практикуючий аудитор – директор ТОВ «АУДИТОРСЬКА КОМПАНІЯ «АКТИВ ПЛЮС», бухгалтер аудиторської компанії, викладачі коледжу та  представники базового закладу – НУБіП України.  
  Під час круглого столу її учасники обговорили історію виникнення аудиту, проблеми кадрового забезпечення аудиторської діяльності та перспективи майбутніх випускників щодо працевлаштування в аудиторські компанії.
  Організаторами заходу були к.е.н., доцент Алла ГНАТЮК; к.е.н., Оксана НЕМКОВИЧ; викладач-методист Любов МАТВІЧУК; к.е.н., доцент кафедри оподаткування НУБіП України Тетяна СЛЄСАР.
  Окрім того, цього дня відбулась зустріч з стейкхолдером ТОВ «ІРП Дата Сервіс», директором Оксаною КОЗІК. Участь в зустрічі взяли здобувачі освіти 31-О, 32-О, 31-М груп та члени наукового гуртка «Бухгалтер». Організаторами заходу були викладач-методист Любов МАТВІЧУК, викладач-методист Ірина БОНДАРЧУК. Серед присутніх відбувся жвавий обмін думками щодо існуючих проблем підготовки фахівця, здатного виконувати поставлені завдання у сфері обліку, оподаткування та менеджменту в діяльності організацій і підприємств. 
  Також у рамках тижня 19 жовтня викладачі Бухгалтерського обліку Оксана ЧЕРНАЧУК, Оксана КОНОНЧУК та Олена ЧЕРНАЧУК-СЕМЕНИШИНА організували та провели інтерактивну олімпіаду з Бухгалтерського обліку для студентів 21-О та 21-П груп. Студенти продемонстрували дуже високий рівень знань, здобутих під час вивчення навчальної дисципліни Бухгалтерський облік. Вітаємо переможців та висловлюємо подяку всім учасника олімпіади!
І місце – Ольга МАСТРУК, студентка 21-О групи,
ІІ місце – Єлизавета ВОТОВИЧ, студентка 21-О групи,
ІІІ місце – Катерина ПАМ’ЯНОВСЬКА, студентка 21-О групи.
  На завершення тижня економічних дисциплін 20 жовтня 2023 року було проведено підсумкову конференцію-презентацію матеріалів інтерактивного проєкту «Підприємства нашого краю – лідери на ринку товарів і послуг». Це вже десята, ювілейна конференція!
  Метою інтерактивного проєкту є узагальнення досліджень здобувачів освіти спеціальностей 076 Підприємництво, торгівля та біржова діяльність та 073 Менеджмент щодо діяльності виробничих і торгових підприємств області, презентація найцікавіших досягнень виробників товарів народного споживання різних галузей, а також бенчмаркінг польського ринку.
  Модератор конференції Людмила БАЛДИЧ надала слово Ірині МАРТИНОВІЙ, завідувачу економічного відділення, яка з вітальним словом звернулася до учасників і гостей конференції. Гаслом до свого виступу вона обрала вислів «Майбутнє формується сьогодні». Ірина Миколаївна також розповіла про започаткування проєкту, про підприємства Рівненщини, які відвідали зі студентами, про працевлаштування випускників, мотивувала студентів до співпраці в рамках проєкту.
  До конференції онлайн приєднався Руслан ЛЮБАР, к.е.н., доцент кафедри організації підприємництва та біржової діяльності НУБіП України. Руслан Павлович ознайомив студентів із можливостями, які відкриває університет для здобувачів освіти щодо продовження навчання за спеціальностями 076 Підприємництва, торгівля та біржова діяльність та 073 Менеджмент, розповів про матеріально-технічну базу економічного факультету, умови, створені в університеті для проживання студентів, про популярність цих спеціальностей серед абітурієнтів.
  Також на конференцію була запрошена менеджер з персоналу ТОВ «Епіцентр К» Тетяна СОЛТИС, яка розповіла про компанію, яка є лідером на ринку рітейлу – ТОВ «Епіцентр К». Представила соціальні та екологічні проєкти, які започатковані гіпермаркетом (підтримка спортивних команд та спортивних заходів, проведення заходів для дітей, використання екологічних матеріалів для пакування продукції, збір використаних батарейок та інше).
  Студенти 31-П (Ірина БЛИЩИК, Соломія СТЕПАНЮК, Вікторія ВОРОНЕЦЬКА) та 31-М (Ірина ВОЗЮК) групи за матеріалами своїх досліджень підготували виступи на конференцію.
  Також у цей день в рамках заходу студенти взяли участь у дружньому поході в боулінг. Студентське життя – це ще й пригоди та розваги. Наша студентська сім’я прийняла новачків – перші курси економічних спеціальностей (11-М, 11-П, 11-Ф, 11-О групи). Позитивні емоції, азарт, веселе спілкування, дружня атмосфера – наш сьогоднішній результат. Бажаємо вам наснаги до навчання та нових звершень!
 По завершенню всіх запланованих заходів відбулося засідання циклової комісії з обговоренням та обміном інформацією. Також на цьому засіданні були підведені підсумки проведених тижневих заходів, відзначені позитивні моменти та завдання на майбутнє.
 
Вікторія МОЦНЮК,

викладач циклової комісії економічних дисциплін 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook