Відокремлений структурний підрозділ «Бобровицький фаховий коледж ім. О.Майнової НУБіП України»

Історія

1875 р. – складений заповіт поміщиці-меценатки Олександри Олександрівни Майнової.

1891 р. – 30 листопада – відкрита сільськогосподарська реміснича школа І розряду (названа на честь заповідачки Майнівською).

1911 р. – 1 серпня – навчальний заклад реорганізовано в сільськогосподарське училище.

1918 р. – училище стало технікумом.

1920 р. – Майнівський технікум ім. Тімірязєва    (мав статус технікуму-вузу).

1930 р. – Майнівський зооветтехнікум.

1964 р. – Майнівський радгосп-технікум (організовано на базі Майнівського зооветтехнікуму та племрадгоспу «Дружба») - згідно наказу Міністерства сільського господарства УРСР від 19.08.1964 р. № 228.

1980 р.–Бобровицький радгосп-технікум - згідно наказу Міністерства сільського господарства УРСР від 01.08.1980 р. №225.

1997 р.–Бобровицький державний сільськогосподарський технікум - згідно наказу Міністерства сільського господарства і продовольства України  від 03.02.1997 р. №24.

2004р. – Бобровицький державний аграрно-економічний технікум – згідно наказу Міністерства аграрної політики України від 04.03.2004р. №62.

2006р. – Відокремлений структурний підрозділ НАУ «Бобровицький аграрно-економічний технікум» - згідно наказу від 19.01.2006р. №20.

2007р. – ВСП НАУ «Бобровицький коледж економіки та менеджменту ім. О. Майнової». Наказ № 110 від 03.03.2007р.

2008р.  – Відокремлений підрозділ Національного університету біоресурсів і природокористування України «Бобровицький коледж економіки та менеджменту ім.О.Майнової» - згідно наказу Національного університету біоресурсів і природокористування України від 15.12.2008р. №827.

Бобровицький коледж економіки та менеджменту ім. О.Майнової – це ALMA MATER багатьох поколінь студентів, який має 120 річну історію.

Початок навчальному закладу поклала поміщиця О. Майнова, вінцем благодійних справ якої став духовний заповіт 4 квітня 1875 року. Вона заповіла маєток і 492 десятини землі в Козелецькому повіті Чернігівської губернії та 118 десятин у Бронницькому повіті Московської губернії на відкриття під Щаснівкою сільськогосподарського ремісничого училища.

30 листопада 1891 року, через п’ятнадцять років після смерті поміщиці, під Щаснівкою Козелецького повіту було відкрито сільськогосподарську  ремісничу школу І розряду, названу на честь заповідачки – Майнівською.

 1 серпня 1911 року школу було реорганізовано в Майнівське нижче сільськогосподарське училище, де навчали столярній і ковальській справам, тютюнництву і бджільництву, ремонту знарядь і машин.

В зв’язку з реформами в освіті з 1920 року навчальний заклад дістав назву Майнівський технікум імені Тімірязєва. Він став вищим навчальним закладом, на навчання до нього приймали лише  тих, хто свого часу закінчив гімназію, мав відповідну підготовку. До викладацької роботи залучались висококваліфіковані кадри з вищих навчальних закладів Києва.

 В 1930 році відбулась чергова реорганізація, на перший план в технікумі вийшли зоотехнічні спеціальності. Останній передвоєнний випуск відбувся 30 червня 1941 року, і більшість працівників та учнів пішли воювати на фронти Великої Вітчизняної війни.

Відновилось навчання у зоотехніку мі в жовтні 1944 року.

Істинні викладачі допомагали учням за будь-яких обставин залишатись людьми. Це, передусім, І.М. Тюткало - педагог з великої літери, викладач хімії, автор двох підручників для середніх спеціальних навчальних закладів. Поруч з ним працювали безмежно віддані своїй справі подружжя Хайнацьких, У.К. Синявська, Н.О. Толмачова,  І.Є. Пономаренко, Є.К. Криницький та інші.

У липні 1964 року за рішенням Ради Міністрів УРСР на базі Майнівського зооветтехнікуму та племрадгоспу “Дружба” був організований Майнівський радгосп-технікум, який в 1980 році перейменований в Бобровицький радгосп-технікум. Був відкритий доступ учнів на всі об’єкти господарства, за ними закріплювалися робочі місця на фермах, під керівництвом спеціалістів та досвідчених майстрів вони мали змогу набувати необхідних навичок, опановувати передові технології в тваринництві.

Багато років життя віддали роботі в навчальному закладі :  Ретта Г.Ю., Лихоман Н.О., Борщ Б.М., Лебедко В.І., Дмитренко П.І., Курман Н.О., Пархоменко В.П., Ісаєв М.В., Змігродський В.В., Міщук А.С., Цикал О.Т., Дідиченко В.К., Конішевський В.А., Білоус Л.К., Безрук Г.І. та багато ін.

В 1970 році директором радгоспу-технікуму став Л.Г. Яковишин, нині Герой України, професор хліборобської справи, кандидат економічних наук. Грамотний, енергійний керівник відразу почав згуртовувати біля себе ініціативних, ділових спеціалістів. Одночасно зі змінами на різних ділянках виробництва почались і зміни в самому технікумі. На той час уже встигли заявити про себе викладачі Капінос П.І., Капінос Г.Л., Мацак П.Ф., Черняков Є.І., Бабійчук Ю.А., Бабійчук Н.В., Мартишевська М.Ф., Змігродська Н.С., Бабич Г.О., Омельчук І.Є., Норинська В.І. В педагогічному колективі сформувався сприятливий психологічний клімат, який допомагав успішно долати перешкоди і досягати хороших успіхів у навчальній діяльності.

З 1972 року по 1997 рік заступником директора з навчальної роботи працювала В.О. Чернякова - компетентний, відповідальний керівник, людина з неспокійною вдачею, ділова і принципова, мудра і гуманна.

З 1 вересня 1978 року радгосп-технікум почав функціонувати в м. Бобровиця,

Із 1990 по 1994 рік в Бобровицькому радгоспі - технікумі працювало правознавче відділення.

 В 1997 році в результаті ліквідації Бобровицького радгоспу-технікуму створено Бобровицький державний сільськогосподарський технікум, директором якого став А.Б. Гордієнко.

Починаючи 1998 року навчальний заклад очолює Ольга Василівна Гордієнко - Відмінник освіти України, нагороджена орденом Княгині Ольги ІІІ ступеня.

Сьогодні коледж - навчальний заклад аграрно-економічного профілю. Основними напрямами його діяльності є: підготовка молодших спеціалістів за державним замовленням і договірними зобов’язаннями зі спеціальностей: “Економіка підприємства”,  “Фінанси і кредит”, “Організація виробництва”, “Бухгалтерський облік”, “Виробництво і переробка продукції рослинництва”, “Виробництво і переробка продукції тваринництва”; «Лісове господарство»; «Оціночна діяльність» надання повної загальної середньої освіти; надання професійно-технічної освіти за робітничими професіями “Оператор комп’ютерного набору”, “Секретар  керівника підприємства, установи”, “Озеленювач”; забезпечення діяльності навчально-інформаційно-консультаційного пункту НУБіП України з підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем “Бакалавр”; інформаційно-консультативна, культурно-освітня, методична, фінансово-господарська, виробнича діяльність; проведення профорієнтаційної роботи.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook