Нутриціологія здорового харчування
Науковий керівник гуртка «Нутриціологія здорового харчування»
Ісраелян Валентина Миколаївна,
к.т.н., доцент кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів
План – графік роботи наукового гуртка 2024-2025
Звіт роботи наукового гуртка 2023-2024
Науковий гурток «Нутриціологія здорового харчування» працює з 2022 року. Щорічно проводиться 17 засідань студентського наукового гуртка, у яких приймають участь 18 студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.
Студентський науковий гурток створений з метою залучення обдарованої студентської молоді до наукових досліджень в галузі Нутриціології та громадського здоровя; формування професійного мислення; забезпечення реалізації інтелектуального потенціалу і розвитку творчої ініціативи студентів, формування їх науково-теоретичних та практичних компетентностей.
Засідання студентського наукового гуртка проводяться в умовах навчальних, науково-виробничих лабораторіях, а також організовуються виїздні заняття.
Тематика засідань гуртка є досить різноманітною, охоплює нагальні проблеми з організації системи здорового харчування.
Основні завдання наукового гуртка:
- сформувати теоретичні знання про основи раціонального та оздоровчого харчування;
- вивчити основні теорії харчування та фізіологічну потребу людини в основних складових продуктів харчування;
- набуття навичок у виявленні причин розвитку і ознак моно- та полінутрієнтних дефіцитів та їх профілактики;
- з’ясувати актуальні проблеми сучасних напрямів в фізіології харчування та встановити їх зв'язок зі здоров’ям та працездатністю населення.
Перші кроки у майбутню професію починаються зі знайомства із закладом вищої освіти.
Студенти-гуртківці беруть активну участь у роботі студентських наукових конференцій та семінарів різного рівня: міжнародних, регіональних, університетських, мають друковані роботи.
Студенти взяли активну участь у написанні і поданні тез для участі в міжнародній науково-практичній конференції «Продовольча та екологічна безпека в умовах війни та повоєнної відбудови: виклики для України та світу», де будуть викладені результати роботи гуртківців.
Участь старости наукового гуртка Діани Маркової у І турі конкурсу студентських наукових робіт, який щорічно проводиться на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України.
За результатами проведеної роботи, доповіді учасника та відповідей на поставленні запитання Діану Маркову відзначили дипломом І ступеня.
Завдяки активній участі та постійному прагненню до знань, наш науковий гурток динамічно розвивається щомісяця.
Студенти-гуртківці беруть активну участь у роботі науково-практичного онлайн-вебінару з теми «Харчова алергія у дітей». Запрошений спікер – к.мед.н., доцент кафедри педіатрії №2 Національного медичного університету ім.О.Богомольця Олена Мозирська. Вона представила присутнім глибокий аналіз проблеми харчової алергії у дітей; надала практичні поради щодо профілактики та лікування та відповіла на питання майбутніх нутриціологів.
У Всесвітній день здоров'я студенти активно долучилися до поширення науково обґрунтованої інформації від експерта – завідувача кафедри громадського здоров’я та нутриціології, к.м.н., професора Олега Швеця. У цьому році ВООЗ закликало обрати єдиною для всіх країн темою для промоції – здоров’я вагітних.
Олег Віталійович зупинився на таких важливих питаннях, як потреби в нутрієнтах, енергії та фізичній активності вагітних у різні періоди вагітності; безпечність харчування майбутніх мам; застеріг від недостатньої уваги щодо набору ваги вагітними (адже половина жінок не отримують жодних професійних порад, або отримують недосконалу консультацію щодо гестаційного набору ваги). Прозвучало застереження від надмірного набору ваги впродовж вагітності та його впливу на ризик ожиріння у малюка.
Увага слухачів була акцентована на збалансованому харчуванні та зростаючій потребі вагітних в окремих поживних речовинах – вкрай необхідних для здоров’я майбутнього малюка.
Були висвітлені ключові моменти у харчуванні жінок, які годують грудьми та питання споживання ними рідини; розкрито зв'язок між споживанням певних продуктів мамою, яка годує груддю, та диспептичними симптомами у малюка.
Традиційно лекція Олега Віталійовича завершилась спілкуванням із студентами та відповідями на їхні запитання. Всі, хто відвідав засідання наукового гуртка «Нутриціологія здорового харчування» отримав вичерпну найактуальнішу експертну інформацію щодо харчування під час вагітності та годування груддю. І це надважливо для студентів, які або планують, або вже відчули щастя батьківства. Адже підвалини здоров’я людини закладаються саме в цей період.
Гуртківці активно долучилися до заходу, присвяченого актуальній для України проблемі йододефіциту. Організатором заходу виступила Асоціація дієтологів України, за активної участі студентів.
Особливу увагу було приділено сучасним науковим дослідженням щодо впливу дефіциту йоду на репродуктивне здоров’я, когнітивний розвиток дітей і економічні втрати для суспільства. Обговорювались національні та міжнародні підходи до подолання йодного дефіциту, серед яких:
a) Збільшення споживання йодованої солі.
b) Освітні програми для населення про важливість йоду.
c) Необхідність впровадження державних програм фортифікації харчових продуктів
Учасники гуртка мали змогу обговорити рекомендації щодо збагачення раціону продуктами, багатими на йод, та профілактики йододефіцитних станів. Також було окреслено кроки для подальших досліджень та адвокаційної роботи, спрямованої на покращення національної політики щодо запобігання дефіциту йоду.
Захід завершився активною дискусією, під час якої викладачі та студенти поділилися своїми ідеями щодо реалізації отриманих знань у навчальній і практичній роботі.
Завдяки активній участі студентів було написано та подано тези на ХІІІ Міжнародну науково-практичну конференцію вчених, аспірантів і студентів "Наукові здобутки у вирішенні актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства"
Розширення міжнародного досвіду гуртківців через науково-практичні заходи.
Отже, можна з упевненістю стверджувати, що науковий гурток «Нутриціологія здорового харчування» демонструє активний розвиток, а позитивні відгуки студентів свідчать про їхню високу задоволеність членством у гуртку. Це підкреслює важливість та ефективність діяльності гуртка у залученні студентів до науково-дослідницької роботи в галузі здорового харчування.