Природокористування і якість життя - поради лікаря: чи є корисними овочі з теплиці?
Сьогодні на полицях супермаркетів та на ринках в будь-яку пору року можна знайти практично будь-який овоч чи фрукт. Частина з них привезені з країн з іншими погодними умовами, інша — вирощена у теплицях.
Досить поширеним є переконання щодо некорисності тепличних рослинних культур, відсутності у них поживних речовин та навпаки значному вмісту пестицидів і нітратів. Спробуємо об’єктивно оцінити наявну з цього приводу інформацію.
ІСТОРІЯ ТА СУЧАСНІСТЬ
І дея тепличного культивування рослин сягає часів Стародавнього Риму. Кращий захист від негативних факторів навколишнього середовища та умови, необхідні для контрольованого росту овочів та фруктів дозволяв забезпечити кращу врожайність.
Сучасне тепличне вирощування започатковане в Англії в XVII столітті, його майже відразу почали практикувати в Нідерландах. У східних країнах, зокрема в Кореї, перші спроби вирощувати літні рослини в зимові місяці відносяться до ХV століття.
Культивування рослин в природних умовах недостатнє для задоволення потреб у харчових продуктах у світі, який модернізується та глобалізується. Виробники все частіше звертаються до тепличного вирощування. Воно дає змогу забезпечити безперервність та якість завдяки контролю вентиляції, температури, часу освітлення та збагачення вуглекислого газу.
З іншого боку, вирощені в тепличних умовах продукти зазвичай дорожчі через витрати на будівництво та функціонування теплиці, обмежені площі вирощування та підвищені витрати на робочу силу.
ПРИРОДНІ ЦИКЛИ
Наш організм адаптований до споживання сезонних продуктів. У холодну погоду йому потрібна їжа, яка зігріває та заряджає його енергією. Такими є коренеплоди, що доступні взимку: буряк, морква, картопля, селера. Оскільки співвідношення крохмалю і цукру в коренеплодах вище, вони перетворюються в енергію, необхідну в холодну пору.
Однак ближче до літнього сезону сезонні овочі та фрукти містять менше калорій, більше води та стають інтенсивнішими на смак. Організм прагне яскравих і соковитих смаків. Природа пропонує нам продукти з високим вмістом клітковини, як помідори, огірки, перець, листя салату, сливи, боби та горох. А також ароматні овочі та зелень: свіжу цибулю та часник, петрушку, кріп і базилік.
НАСКІЛЬКИ КОРИСНІ
Зрозуміло, що між кавуном, вирощеним у теплиці взимку, і кавуном, вирощеним під природним сонячним світлом і дощем влітку, будуть відмінності у вигляді, смаку, вмісті вітамінів і мінералів.
Дослідження 1990-х років, проведене у Британії, показало що вміст поживних речовин у пастеризованому молоці в зимові та літні місяці відрізняється. Якщо взимку в молоці було більше йоду, то влітку - бета-каротину. Інтерпретуючи результати дослідження, експерти зазначили, що це пов'язано з різницею харчування корів влітку і взимку. Корови влітку їдять більше свіжих рослин, і поживний вміст їх молока також змінюється.
Аналогічне дослідження провели в Японії. Науковці виявили, що вміст вітаміну С у шпинаті, зібраному взимку та влітку, різний. Менше з тим, споживання тепличних овочів і фруктів має безперечні переваги якщо порівняти його з відмовою від споживання рослинної їжі або її низькою доступністю.
Світ і люди, які в ньому живуть динамічно змінюється. Разом із високим рівнем споживання сезонних рослинних продуктів, ми можемо доповнювати своє меню імпортованими фруктами і овочами, які вирощені у теплиці. Все це дозволяє забезпечити безперервне надходження харчових волокон, вітамінів, мінералів та інших незамінних речовин рослинного походження.
БЕЗПЕЧНІСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я
Перевагами вирощування овочів у теплиці є безперервне виробництво протягом року, висока врожайність з одиниці площі, можливість вирощувати в місцях, де немає землі або її якість недостатня для виробництва. Недоліками є невідповідні кліматичні умови в приміщенні (особливо низька температура і висока відносна вологість), поява грибкових і бактеріальних захворювань, вищі дози нітратів, пестицидів, гормонів, хімічних добрив і препаратів, які забруднюють навколишнє середовище, порушують природний баланс і несуть загрози здоров'ю людини.
Водночас часто споживачі намагаються пояснити проблеми вирощування та якості (наприклад, світліший колір овочів), які виникають через відсутність достатнього сонячного світла та температури, використанням нітратів або пестицидів. Наприклад, для аромату та червоного кольору плоди помідорів мають бути під інтенсивним сонячним світлом протягом 6 годин на день. Без цих умов у томату буде світліший колір і висока кислотність. Ранній збір урожаю тепличних культур — ще одна причина неоптимального смаку овочів.
Аграрні технології сьогодні поки що не можуть забезпечити тепличній продукції смакових та інших характеристик, які притаманні сезонному оригіналу.
Водночас, упереджено вважати, що проблема надмірного використання пестицидів, нітратів, стимуляторів росту рослин зумовлює істотних ризик для здоров’я. Сучасні тепличні господарства, особливо ті, які запровадили систему НАССР та здійснюють постійний лабораторний моніторинг показників безпечності, виробляють цілком безпечну рослинну продукцію.
Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії