Тривожна економія: підбито підсумки реалізації програми енергозбереження в університеті та визначені завдання

20 грудня 2022 року

 20 грудня 2022 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулася нарада з енергозбереження. Тривала перерва, під час якої ці тематичні збори відповідальних осіб не проводилися, викликана російськими масовими обстрілами цивільної інфраструктури. Разом з тим, логічним є напередодні завершення року підбити підсумки реалізації програми енергозбереження та проаналізувати ситуацію в інженерно-комунікаційному господарстві, зазначив очільник університету. Участь в нараді взяли проректори Валерій Іщенко, Вадим Кондратюк, Василь Шинкарук, головний інженер Олег Самсонюк, головний енергетик Євген Кулибаба, головний механік Петро Виштак, директор студмістечка Сергій Стецюк, науково-технічна рада з енергозабезпечення на чолі з професором Іваном Радьком. 

 
Доповідь з презентацією основних показників споживання енергоресурсів та води представив проректор з навчально-науково-виробничих питань та адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко. Для порівняння були взяті періоди листопад 2021 та 2022 року відповідно. Маємо наступні показники у грошовому еквіваленті: зекономлено 14% на електроенергії, 31% гарячому водопостачанні, 13% холодній воді, 5% природному газу, на 12% перевищено теплопостачання. 
 
 
І це відбулося паралельно з ростом тарифів: на 36% здорожчала холодна вода, 3% гаряча вода, 61% опалення навчальних корпусів, 155% електроенергія для навчальних корпусів і 87% для гуртожитків, 149% природного газу. 
 
Якщо ж порівняти в абсолютних величинах, то в цілому споживання енергоресурсів та води протягом 11 місяців року порівняно з аналогічним періодом 2021 року, зменшилося. І не зважаючи на підвищення тарифів, відповідна економія сягнула майже мільйон гривень. Варто зазначити, що при збереженні темпів та обсягів споживання, університету довелось би витратити на 5-7 мільйонів гривень більше, ніж минулого року за ці 11 місяців.
 
Підбиваючи підсумки, проректор Валерій Іщенко озвучив ряд спільних завдань. Завідувачам гуртожитків: установити чіткий контрольований графік роботи душових; заборонити користуватися побутовими приладами в кімнатах (мікрохвильові печі, обігрівачі, кип’ятильники,  електрочайники, саморобні подовжувачі і т. інше, що не  передбачено правилами проживання в гуртожитках; щоденно відслідковувати роботу систем водопостачання,  електромереж; один раз в 10 днів вносити показники лічильників електричної енергії у таблицю енергоносіїв. Комендантам навчальних корпусів: протягом дня слідкувати за використанням електричних  приладів, освітлення в аудиторіях, коридорах, місцях  загального користування; регулярно перевіряти роботу сантехнічних приладів в МЗК; один раз в 10 днів вносити показники лічильників  електричної енергії у таблицю енергоносіїв. Лаборантам кафедр, відповідальним за аудиторії і  лабораторії: на перервах між заняттями виключати освітлення у  лекційних аудиторіях і навчальних лабораторіях. Деканам, директорам, їхнім заступникам: регулярно проводити роз’яснювальну роботу серед  студентів щодо ефективного використання енергоносіїв і води в  корпусах і гуртожитках.
 
Окрім того головному механіку Петру Виштаку спільно з науково-технічною радою доручено розробити проект та спланувати на 2023 рік поступову заміну насосів на підкачувальних станціях води. 
 
Проректорам Вадиму Ткачуку, Валерію Іщенку, головному енергетику Євгену Кулибабі – вжити заходів з енергозабезпечення гуртожитку №12 та провести організаційні збори мешканців щодо впорядкування використання електроприладів з метою недопущення аварійних ситуацій.
 
Директору студмістечка Сергію Стецюку, начальнику господарського відділу Василю Галінському – провести відповідні наради з завідувачами гуртожитків та комендантами навчальних корпусів за участю головних механіка, енергетика, інженера, де провести ретельний аналіз по кожному об’єкту та вжиття належних заходів для усунення недоліків.
 
На нараді розглядалися й інші питання енергозабезпечення та стану інфраструктурних мереж університету.
 
Пресслужба 
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook