Виробнича практика студентів ННІ лісового і садово-паркового господарства з кращими практиками лісової галузі

8 серпня 2022 року

     Працюючи над удосконаленням освітнього процесу ННІ лісового і садово-паркового господарства продовжує активно залучати професіоналів-практиків. Так, 02 серпня 2022 року відбулася чергова гостьова зустріч для студентів ОС «Бакалавр» спеціальності 205 «Лісове господарство». В якості спікерів до виробничої практики приєдналися директор ДП «Ярмолинецьке лісове господарство» Іван Іванович Кирилюк, провідний інженер лісового господарства ДП «Маневицьке лісове господарство» Тарас Миколайович Вяльцев та інженер побічного користування Ірина Іванівна Остапчук та начальник консервного цеху ДП «Ківерцівське лісове господарство» (в минулому «Цуманське лісове господарство») Зінаїда Богданівна Рябчун.
Темою зустрічі було розуміння сучасних тенденцій та перспективних напрямів активізації процесів комплексного використання лісоресурсного потенціалу на лісогосподарських підприємств.
     Онлайн-зустріч з професіоналом-практиком Кирилюком Іваном Івановичем викликала у студентів неймовірну кількість запитань та вражень. Адже з ними ділився досвідом заслужений лісівник України, очільник найуспішнішого державного лісогосподарського підприємства Хмельниччини у цьому напрямі – ДП «Ярмолинецьке лісове господарство». Даний лісгосп знаходиться в південній частині Хмельницької області і займає площу 19500 га. Головним завдання підприємства – відтворення і збереження лісів для сучасних і майбутніх поколінь, підвищення їх продуктивності, створення насаджень із швидкоростучих та цінних деревних порід, охорона і захист лісу від пожеж, шкідників та хвороб, раціональне використання різних лісових ресурсів. Діяльність підприємства базується на екологічно орієнтованих принципах сталого ведення лісового господарства та лісокористування.
     Іван Іванович зазначив, що очолюване ним лісогосподарське підприємство не має такої потужної сировинної бази, як, скажімо, Маневицький чи Ківерцівський лісгоспи. Близько 50 % лісів – це ліси природоохоронного, наукового, історико-культурного значення та захисні. До того ж два лісництва, Сатанівське і Вишнівчицьке, увійшли (без вилучення) до Національного природного парку «Подільські Товтри». А в таких лісах, відповідно до законодавства, обмежена лісогосподарська діяльність. Саме тому, пошук шляхів диверсифікація виробництва, а саме в напрямі ефективного використання усіх дарів лісу є в пріоритеті. Нашу органічну натуральну продукцію вже знають у багатьох куточках нашої країни, у нас є постійні споживачі які її охоче купляють і популяризують, – з гордістю ділиться Іван Іванович. На думку спікера, навіть найменший клаптик землі повинен відчувати руку господаря та давати фінансовий результат, що й спонукало певні ділянки у тимчасових розсадниках відвести під ягідні плантації, розширити площі під садами. У сезон «тихого полювання» працівники усіх лісництв збирають у навколишніх лісах гриби, суниці, лікарські трави.
Іван Іванович презентував студентам широкий асортимент власної лісової продукції «Ярмліс» (мед в оригінальних липових діжечках, подарункові набори цілющих чаїв, сушені білі гриби, опеньки та ягоди, розфасовані в спеціальні паперові пакети, а також борщові та супові набори, тушонки тощо), які можна придбати через інтернет-магазин облуправління (https://kmlisshop.org.ua/ ), фірмових магазинах «Лісовичок» та у мережі супермаркетів «Епіцентр».
     Студенти ставили запитання Івану Івановичу, пропонували розглянути окремі ситуації, щоб отримати вичерпні відповіді та рекомендації. Також спікер розповів про свій особистий шлях, його мотивацію вступу на цю спеціальність та важливість економічної складової у підготовці фахівця лісового господарства. Іван Іванович наголосив, що сьогодні існує потреба в цілеспрямованих, працелюбних та кваліфікованих фахівцях даного профілю і запросив студентів відвідати ДП «Ярмолинецьке лісове господарство».




     Другим спікером онлайн-зустрічі була інженер з побічного користування лісом ДП «Маневицьке лісове господарство»Ірина Іванівна Остапчук.
Державне підприємство «Маневицьке лісове господарство» одне з провідних лісових господарств Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке створене понад 80 років тому на базі Троянівського і Чарторийського державних надлісництв Польщі.
Дане лісогосподарське підприємство уже давно не потребує реклами на Волині (та й не тільки): діяльність колективу під керівництвом Володимира Радіона уже давно не обмежується захистом та відновленням лісу, забезпечуючи стабільне отримання прибутків, а виробничі потужності поступово розширюються і продукцію з недеревних ресурсів радо купують навіть за кордоном. Крім переробних цехів, на території лісгоспу також працює торговий комплекс «Ялинка», діє теплиця та 13 тимчасових лісових розсадників, в яких вирощується сосна звичайна та листяні породи – дуб звичайний, яблуня, груша дичка, клен, липа дрібнолиста. На трьох пасіках утримують 100 бджолосімей, що дає змогу щорічно заготовляти більше тонни меду, а на оновленій пасіці в Галузійському лісництві встановили дерев’яний будиночок пасічника з лежаком для апітерапії (лікувального вібромасажу із застосуванням бджіл). Пані Ірина зазначила, що підприємство особливе своїм консервним цехом з автоматизованими лініями переробки де виробляється близько шестидесяти найменувань різноманітної продукції, яку дає волинський ліс. Це натуральна, екологічно чиста, без генно-модифікованих та інших домішок продукція. Продукція, яка може використовуватись не тільки для харчування населення, але й для дитячого харчування.
     ДП «Маневицьке лісове господарство» має також має цех із виготовлення хвойного екстракту, який роблять із відходів з хвойних дерев, що дає можливість переробляти порубкові рештки та більш раціонально використовувати деревину. Кожен місяць у цеху переробки хвойного екстракту виробляється близько двох тонн екстракту та десяти кілограм ефірної олії. Варто зазначити, що для того, щоб отримати 1 кілограм ефірної олії, має бути перероблено до 500 кілограм хвої.
     Хвойний екстракт користується попитом у санаторіях, оздоровчих комплексах, аптеках, військових госпіталях та магазинах «Лісовичок». Купують екстракт санаторії Волині, Рівненщини, Черкащини, Івано-Франківську та інших областях України. Зокрема купують аптеки «Волиньфарм», «Волиньфармпостач», Жардін косметик, санаторій «Червона калина», оздоровчий комплекс «Поділля», «Зелена крамниця», ТзОВ «Укрфіто».
Пані Ірина наголосила, що завдяки виваженій та ефективній роботі очільника ДП «Маневицьке лісове господарство» Володимира Радіона продукція підприємства відома не тільки в нашій країні а й далеко за її межами – Польщі, Австрії, Ізраїлі, Греції, Литві тощо.
Особливо студентів зацікавило те, що сфера дії FSC сертифікату системи ведення лісового господарства ДП «Маневицьке ЛГ» охоплює недеревинні лісові ресурси. Це сприяло підвищенню конкурентоспроможності продукції та задоволенню вподобань споживачів в контексті забезпечення законності та сталості походження недеревинної лісової продукції.





     Третім спікером онлайн-зустрічі була начальник консервного цеху ДП «Ківерцівське лісове господарство» (в минулому «Цуманське лісове господарство») Рябчун Зінаїда Богданівна.
Консервний цех даного лісогосподарського підприємства працює з 1970 року і є виробником 100 % натуральної, екологічно чистої продукції. Нині, у цеху виготовляється більше 60 видів продукції в залежності від вподобань споживачів. Консервний цех експортує широкий асортимент продукції – від березового соку до овочевої та фруктової серії. 12 видів продукції, яку тут виготовляють, має знак Кашрут і дуже успішно реалізовується в Ізраїлі.
“Вся наша продукція екологічно чиста, хоча зараз багато виробників для того, щоб здешевити виробництво продукції, намагаються використовувати замінники цукру, які мають згубну дію на організм людини. Ми практикуємо тільки натуральні інгредієнти і маємо асортимент як для звичайного споживача, так і для людей з цукровим діабетом. Це невеличке підприємство, проте навіть у найважчі часи ми вистояли саме завдяки виготовленню натурального продукту”, – наголосила Зінаїда Богданівна.
     Пані Зінаїді зазначила, що консервний цех має відповідні сертифікати якості та вже не один рік експортує дари волинських лісів у Німеччину, Ізраїль, Канаду, США, Польщу, Китай та Туреччину. У ході зустрічі студенти мали змогу ознайомитися з діяльністю консервного цеху лісогосподарського підприємства «зсередини», почули інформацію щодо функціонування підприємства та вподобання сучасного споживача. Напередодні студенти ознайомилися з основними напрямами діяльності підприємства, тому активно виявляли зацікавленість, ставлячи різнорідні запитання. Зокрема, студенти уточнювали, з яких кроків краще почати комплексну переробку недеревинних лісових ресурсів, з’ясовували вимоги до продукції та хотіли знати фактори успішної реалізації на вітчизняному та міжнародному ринках. Зінаїда Богданівна активно ділилася власним досвідом та практичними ситуаціями, розповідала про тонкощі підприємницької діяльності у сфері побічного користування лісом. Варто зазначити, що високий рівень професіоналізму, відданості свої праці та кваліфікації Зінаїди Богданівни додали мотивації студентам до подальшого плідного навчання та впевненості в правильному виборі свого професійного шляху!

     Петро Лакида від імені колективу ННІ лісового і садово-паркового господарства висловив вдячність спікерам Івану Івановичу Кирилюку, Ірині Іванівні Остапчук та Зінаїді Богданівні Рябчун за готовність поділитися досвідом і знаннями зі студентами. Очільник інституту зазначив, що зустріч була цікавою та корисною, оскільки спілкуючись з практиками ми завжди отримуємо безцінні знання, які важко знайти в літературних джерелах.
Успіх ДП «Ярмолинецьке лісове господарство», ДП «Маневицьке лісове господарство», ДП «Ківерцівське лісове господарство» переконує, що ведення лісового господарства не обмежується використанням деревних ресурсів. Приносити прибутки підприємству і користь споживачам можуть й інші дари лісу, головне – докласти зусиль.

Дякуємо нашим гостям, які забезпечують зв’язок практики із навчанням!

Галина ДОМАШОВЕЦЬ, доцент кафедри
таксації лісу та лісового менеджменту
Олександр СОШЕНСЬКИЙ, доцент кафедри лісівництва
Василь ГУМЕНЮК, доцент кафедри лісівництва

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook