Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК організовано приступили до навчальних занять весняного семестру
Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК організовано приступили до навчальних занять весняного семестру
11 лютого 2022 року
Ось і розпочався весняний семестр 2021/2022 навчального року. З початку року було очікування виходу перших курсів на очне навчання, проте життя робить свої корективи. Але ні колектив кафедри, ні студенти не падають духом, а навпаки з великим ентузіазмом взялися за ручки і конспекти для отримання нових знань.
За перші дні нового семестру викладачі кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК провели уже з десяток занять. Так, в.о. зав. кафедри Володимир Василів за своїм педагогічним навантаження в онлайн режимі провів лекцію для студентів І курсу магістратури освітньої програми «Технології зберігання, консервування та переробки м’яса». Магістранти на занятті підмітили, що «Експлуатація технологічного обладнання» має набагато збільшити їх кругозір в плані створення власного підприємства, і тому ці знання їм обов’язково знадобляться в недалекому майбутньому.
Професор кафедри Ігор Паламарчук свою першу лекцію з дисципліни «Фізико-хімічні та технічні основи холодильних процесів» на тему: «Визначення основних параметрів теплопередачі в елементах низькотемпературної ізоляції» провів зі студентами І курсу скороченого терміну навчання спеціальності 181 «Харчові технології». Цікава розповідь викладача про застосування теплової ізоляції для холодильного обладнання ввела студентів в нокаут. Але є впевненість в тому, що знання студенти будуть не тільки здобувати, але намагатися взяти в досвідченого наставника все, що можна і не можна. Лабораторне заняття з цієї дисципліни провів для студентів в.о. завідувача кафедри Володимир Василів.
В доцента Віктора Сарани теж відбулася лекція для студентів ІІІ курсу цієї ж спеціальності. Тема лекції «Машини для очищення рослинної сировини від домішок та її сортування». Увійшовши в рим заняття, студенти активно задавали запитання, тож протягом всієї пари було не тільки очищення сировини, але й тепловіддача від викладача до студентів.
Для студентів спеціальності «Харчові технології» з дисципліни «Основи САПР в інженерних розрахунках» провів заняття доцент Михайло Муштрук, який з великою відповідальністю розповів про сучасні тенденції в системах автоматизованого проектування Україна та за кордоном. Зосереджені здобувачі вищої освіти уважно слухали за кожним словом лектора. А на лабораторних заняттях разом з асистентом Максимом Гудзенко студенти почали засвоювати ази проектування за допомогою комп’ютерних програм.
Доценти Зінаїда Бурова та Марія Жеплінська за розкладом провели лише свої перші лабораторні заняття. Зінаїда Бурова у студентів біотехнологів ІІ курсу розпочала викладати дисципліну «Процеси і апарати біотехнологічних виробництв» та «Основи проектування» для студентів ІІІ курсу цієї ж спеціальності. Знайомство з основними визначеннями та класифікацією процесів перетворення сировини у студентів ІІ курсу викликало неабияку зацікавленість. А ось третьокурсники вже другий рік поспіль працюють з викладачем, проте як організувати проектування та будівництво біотехнологічних виробництв їм ще прийдеться вивчити. І в цьому на допомогу прийде кафедра процесів і обладнання переробки продукції АПК.
Лише в двох групах провела лабораторні заняття з дисципліни «Процеси і апарати харчових виробництв» для студентів-харчовиків ІІ курсу та студентів І курсу скороченого терміну навчання доцент Марія Жеплінська, але й інші вже не можуть дочекатися занять. Добре, що цікавість і допитливість наших студентів перемагає лінь в домашніх умовах.
Попереду ще багато незвіданого і цікавого. Це стосується як викладачів, так і студентів. Бо викладачі діляться своїми знаннями і досвідом, але і переймають деякі моменти від студентів. Така спільна праця має принести хороші плоди в кінці семестру. Тому всією кафедрою можемо твердо сказати, що перший млинець не виявився нанівець. І всі разом працюємо для зростання студентів як особистостей, для надання їм всілякої допомоги.
Марія Жерлінська
доцент кафедри процесів і
обладнання переробки продукції АПК