Підсумки року що минає та погляд вперед кафедри фінансів

20 грудня 2021, 12:38

 

 

Ви не повинні зупинятися,
навіть якщо щось може йти не так,
як би хотілось!
Майкл Джордан
    Прийшов час проаналізувати роботу кафедри в році що минає…. Він був досить складним, але одночасно, і насичений цікавими подіями, більшість з яких, на превеликий жаль, відбувалися в он-лайн форматі. Проте, це не стало на заваді роботи кафедри фінансів та розвитку науки, як серед студентів, так і викладачів кафедри.
      Головним завданням кафедри, в році, що минає, було і буде залишатися сприяння органічному сполученню навчання і виховання студентів з їх практичною роботою на підприємствах та установах, з тим, щоб майбутні молоді фахівці отримали якісну підготовку, яка відповідає вимогам і потребам сучасного ринку праці.
   З цією метою на кафедрі було проведено ряд зустрічей з практиками та представниками бізнесу для підвищення практичної складової навчального процесу.
 
    Зокрема, на кафедрі, вже традиційно, було проведено VІ Науково-практичний семінар «Професійні компетентності фінансиста в умовах сучасних викликів». На даному заході студенти мали можливість поспілкуватися з фінансовими директорами та фінансовими аналітиками провідних підприємств та державними службовцями, а в минулому випускниками кафедри фінансів. Зокрема, Віктор Савчук, заступник директора Департаменту координації системи фінансового моніторингу Державної служби фінансового моніторингу України, Анна Бердиш, старший фінансовий спеціаліст SAP, R2R Royalty, Вікторія Цесар, спеціаліст фахівець відділу фінансового контролінгу та консолідації компанії ТОВ «Імпел Гріффін Груп», Андрій Гурин, головний економіст фінансового відділу ТОВ «Українські рисові системи груп», Анна Свідрак, державний експерт Директорату зайнятості та трудової міграції Міністерства економіки України.
  
    Крім того, з метою підвищення практичної складової освітнього процесу на кафедрі фінансів щомісяця для студентів та аспірантів було організовано цикл гостьових лекцій. Спікерами були фахівці - практики, зокрема, заступник директора департаменту – начальник відділу дослідження діяльності кваліфікованих інвесторів департаменту нагляду за станом корпоративного управління та корпоративними фінансами Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Інна Мартиненко; головний фінансовий менеджер компанії Нафтогаз України Олександр Мельников; д.е.н., професор, інвестиційний партнер системи Bitbon, партнер британського інвестиційного фонду SS Андрій Михайлов; комерційний директор ТОВ «EURODRINKS» Володимир Шалигін; засновник консалтингової компанії «BFC», директор з розвитку компанії на зовнішніх ринках (CIDO) GST Group Сергій Апальков; виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Чернівецькою області «Агенція розвитку громад Буковини» Нелі Малько; начальник управління податкового адміністрування юридичних осіб Головного управління ДПС у м.Києві Олена Халіцька  та багато інших.
 
 
      Результатами тісної співпраці з провідними підприємствами є те, що магістри-випускники кафедри фінансів працевлаштовані за фахом!

     Протягом року, що минає, викладачами кафедри фінансів доцентами Лемішко О.О.Негодою Ю.В., Лабенкоь О.М., Скрипник Г.О.Буряк А.В., ст. викладачем Євенко Т.І. було прочитано відкриті лекції, як в режимі оф-лайн, так і в режимі он-лайн, що є вимогами сьогодення. Викладачі використовували сучасні матеріали, цікаві приклади та коментарі, що дозволило їм зберегти увагу і зацікавленість студентів протягом всього часу.
 
     Важливою складовою процесу навчання є науково-дослідна робота студентів. На кафедрі успішно функціонують 3 наукові гуртки: «Інвестор», «Клуб фінансового аналітика» і «Фінансист», які забезпечують можливість студентам реалізувати себе в області науки. Так, студентами – гуртківцями кафедри фінансів було підготовлено 8 конкурсних наукових робіт для участі у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт.
     За результатами рецензування, студентка 1 курсу магістратури 
Вікторія Колодяжна  була нагороджена дипломом ІІІ ступеня за перемогу у ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу наукових робіт зі спеціальності «Банківська справа» з темою «Фінансова безпека банківської системи України в умовах економічної нестабільності» під керівництвом завідувача кафедри фінансів, д.е.н., професора Давиденко Н.М.

     Студент 1 курсу магістратури  Іван Оліфер на високому рівні представив наш університет у ІІ етапі Всеукраїнського конкурсу наукових робіт зі спеціальності «Фінанси і кредит» отримавши диплом ІІІ ступеня за наукову роботу «Вплив тіньового сектору на соціально-економічний розвиток», яка була виконана під керівництвом д.е.н., завідувача кафедри фінансів Давиденко Н.М.
     В 2021 році науковий гурток «Клуб фінансового аналітика» під керівництвом доцента Тітенко З.М. на X «Фестивалі студентської науки» отримав диплом І ступеня.
     Ми прагнемо до удосконалення. З цією метою черговий раз був проведений круглий стіл з обговорення підвищення якості підготовки магістрів та аспірантів за спеціальністю «Фінанси, банківська справа та страхування» з колегами – науковцями, експертами НАЗЯВО і стейкхолдерами. Круглий стіл проходив в очно та в он-лайн режимі з використанням хмарного сервісу Zoom.
 
       Студенти фінансисти за підсумками року були активними учасниками міжнародних та всеукраїнських конференцій в Україні та за кордом.
   Зокрема, 18 березня кафедрою фінансів було організовано ІІІ Міжнародна науково-практична студентська конференція «Фінансові механізми сталого розвитку України в умовах сучасних викликів», що була приурочена до 70-річчя економічного факультету, в якій прийняло участь більше 140 учасників як зарубіжних так і вітчизняних вузів.

  

    15 березня члени гуртка «Клуб фінансового аналітика» прийняли активну участь у Х Всеукраїнській науково-практичній конференції «Актуальні питання економіки, обліку і фінансів в Україні», що проходила у ВП НУБіП Україні «Ірпінський економічний коледж»
 
   28 травня учасники гуртка «Клуб фінансового аналітика» прийняли активну участь у Міжнародній науково-практичній студентській конференції «Глобальні та національні проблеми сталого соціально-економічного розвитку і їх подолання», яка відбувалася в стінах Вінницького національного аграрного університету
    23 вересня в рамках роботи Міжнародної науково-практичної конференції «Аграрна політика України в умовах глобальних викликів» присвяченій 70-річчю економічного факультету відбулося секційне засідання «Фінансове та банківське забезпечення, податкове регулювання і страховий захист підприємств аграрного сектору економіки».

     Вже традиційним стало проведення кафедрою фінансів «Конкурсу інвестиційних проектів» і цей рік не став винятком. 6 грудня відбулася дана подія, в якій взяли участь студенти спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» та «Економіка підприємств». На розсуд комісії були представлені цікаві та неординарні проекти на різноманітні тематики, які були підготовленні в рамках роботи гуртка «Інвестор» під керівництвом доцента Скрипник Г.О.
 
     Викладачі кафедри фінансів не менш активно долучаються до роботи як міжнародних, так і всеукраїнських конференцій з метою підвищення своєї професійної компетентності.
   В році, що минає викладачі кафедри фінансів представили результати своїх наукових здобутків на 26 всеукраїнських та міжнародних конференціях, як в Україні так і за її межами.
    Зокрема, Міжнародному симпозіуму «Архітектоніка фіскальної науки та дивергенція митно-податкових інститутів» (Тернопіль, 18 - 19 лютого 2021 р.), Тернопіль, І Міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні проблеми, пріоритетні напрямки та стратегії розвитку України» (Київ, 15 березня), ІV Міжнародній науково-практичній конференції «Стратегія і практика інноваційного розвитку фінансового сектору України» (Ірпінь 24-25 березня), V Міжнародній науково-практичній конференції «Фінансове регулювання зрушень у економіці України» (Мукачево, 24 березня), Міжнародна конференція Парламентський контроль у ХХІ столітті (Київ, 14 травня), IV Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні детермінанти фіскальної політики: локальний та міжнародний вимір», (Тернопіль, 8-9 вересня), Міжнародній науково-практичній конференції «Аграрна політика України в умовах глобальних викликів» (Київ, 23-24 вересня), Міжнародній конференції ISCES 2021 (Рівне, 15-16 жовтня), International Scientific Conference «Challenges, Trends and Inspirations within the Labor Market», (Словаччина, м. Тренчин 11-12 листопада 2021 р.), XIII Міжнародний фінансово-банківський форум «Виклики сучасних фінансових ризиків, стратегій та перспектив» (Польща, м. Варшава, 25-26 листопада) та ін.
 
   Пятий рік поспіль кафедрою фінансів було проведено виїзну Міжнародну науково-практичну конференцію «Ukraine, Bulgaria, EU: economic, technical and social development trends», на базі кафедри економіки та управління Університету «Проф. Д-р Асена Златарова», (м. Бургас, Болгарія). В конференції прийняли участь понад 100 учасників з 18 навчальних закладів України, Болгарії, Польської Республіки, Грузії та Молдови.
 
      Крім того, в 2021 році викладачі кафедри фінансів активно долучилося до обговорення актуальних питань сьогодення на наукових семінарах та форумах: Науково-педагогічний семінар Школа педагогічної майстерності (7 вересня), Міжнародний семінар з питань впровадження сучасних систем менеджменту (4-5 листопада), Форум з екології та сталого розвитку (10 листопада 2021).
 
     Розширення міжнародного співробітництва зі світовими університетами є одним із пріоритетів розвитку кафедри фінансів. Цього року, з метою підвищення кваліфікації викладачі кафедри пройшли міжнародже стажування: Давиденко Н., Буряк А. стажування в Університеті «Проф. Д-р Асена Златарова (Бургас, Болгарія); Біляк Ю.В., Лемішко О.О. стажування в Університеті Миколаса Ромеріса (Вільнюс, Литва) за напрямом «Управління, економіка і фінанси», Олійник Л.А. стажування в Варшавського університету наук про життя – SGGW, (Варшава, Польща).
    Протягом 2021 р. викладачі кафедри фінансів оприлюднювали результати своїх наукових досліджень. Так, на кафедрі було опубліковано монографії, а також викладачі висвітлюють свої дослідження в журналах, що входять до наукометричних баз Web of Science та Scopus, зокрема за підсумками року 12 статей в міжнародній базі Scopus, 3 статті в базі Web of Science, 15 статей, що індексуються в інших міжнародних наукометричних базах та понад 30 статей в фахових виданнях України.
     Викладачі кафедри активно співпрацюють зі столичними школами та коледжами, а також із школами Київської, Полтавської, Черкаської та Чернігівської областей. В цьому році кафедра фінансів почала активно співпрацювати з Київським обласним територіальним відділенням Малої академії наук учнівської молоді.
      В році що минає доцент кафедри Лемішко О.О. захистила докторську дисертацію на здобуття наукового ступеню доктора економічних наук за спеціальністю гроші фінанси і кредит, а також відбувався перший захист дисертації на здобуття наукового ступеня доктора філософії здобувачем кафедри фінансів Кульбач Ю.О. під керівництвом Давиденко Н.М.
      Викладачі кафедри фінансів активно долучаються до відзначення Дня Вишиванки та Дня української хустки.
    Цього року кафедра фінансів продовжує відкривати для себе нові історичні факти. Так, 22 травня викладачі кафедри ознайомилися із знаковою сторінкою історії української культури, відвідавши славетні міста нашого краю Козелець та Чернігів.
      В році що минає кафедра фінансів розпочала набір студентів на новий напрям «Корпоративні фінанси», що розширило можливості студентів у виборі майбутньої професії.
 

    Освіта повинна стати сьогодні стратегічно важливим фактором та запорукою розвитку держави. Досягти рівня розвинених країн можливо лише через інтелектуальний розвиток. Тому в планах на 2022 рік кафедра фінансів є використання результатів науково-дослідної роботи в навчальному процесі, впровадження нових інноваційних форм навчання, лекцій у режимі відеоконференція, адаптування навчальних курсів до сучасних вимог щодо реального забезпечення викладання навчальних дисциплін за вибором студентів, участь у міжнародних проектах.
 
Надія Давиденко,
завідувач кафедри фінансів

 

 
 

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook