Бренд «Україна»: гуманітарії обговорили нові методики популяризації української держави

1 грудня 2021 року
У переддень знакової події для кожного громадянина України – 30-ї річниці Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 р. – на гуманітарно-педагогічному факультеті відбулася зустріч із громадсько-політичним діячем Миколою Томенком.

Анонсована тема зустрічі «Як презентувати сучасну Україну в світі?» викликала інтерес студентсько-викладацького колективу, тож бажаючих відвідати захід було більше, аніж дозволено карантинним вимогами.
Приємним сюрпризом стала участь в заході міністра освіти і науки України Сергія Шкарлетаректора Станіслава Миколаєнкапроректора з науково-педагогічної роботи Василя Шинкарука, які привітали учасників і відмітили важливість проведення зустрічі на актуальну тему.

На початку присутнім було запропоновано переглянути документальний фільм, в якому безпосередні учасники подій представили свою точку зору на передумови проголошення незалежності України та результати Всеукраїнського референдуму 1 грудня 1991 року.
Тези фільму, які викликали жваву реакцію: «Проголошення незалежності – перший цвях в домовину Радянського Союзу», «Українське диво, в яке ніхто не вірив».
Декан Інна Савицька наголосила, що подія 1 грудня 1991 року має визначальне значення для кожного, адже визнання суверенітету і незалежності України міжнародним співтовариством прямо залежало від результатів волевиялення громадян, і символічним є те, що в перші дні очного навчання в Університеті проходять захід Всеукраїнського масштабу присвячений формуванню Нової української школи, яка є результатом трансформаційних процесів 30-річного періоду.

      

У своєму виступі голова Наглядової ради Університету, професор кафедри філософії та міжнародної комунікації  Микола Томенко наголосив, що сьогодні уявлення про Україну як суб’єкт міжнародної політики є складовою роботи науковців, політиків, дипломатів, бізнесменів, які мають формувати позитивний імідж нашої держави і популяризувати бренд «Україна», ставати на заваді антиукраїнській пропаганді.

     

     

Микола Володимирович поділився власними спогадами щодо подій Референдуму, коли він, аспірант Київського університету імені Тараса Шевченка, особисто брав участь у підготовці Референдуму в складі Народного Руху України, працюючи як волонтер. На його думку, в той складний час проукраїнським силам вдалося найти форму спілкування з суспільством. Доказом цього є регіональний вимір підтримання проголошення Акту незалежності, зокрема в Криму – 54%, в Севастополі – 57%, в Донецькій області – 83,9 %, в Луганській – 83,6%.
Результат Всеукраїнського референдуму став проривом геополітичної ізоляції України, проте за 30-річний період було допущено багато помилок і прорахунків, серед яких недооцінка системної роботи російської пропаганди на користь російської ідентичності, відсутність перепису населення з 2001 року, поширення політичних мемів («Ми пішли не тим шляхом» тощо).

 

Ключовою проблемою є розбіжність уявлень і мрій про державу тоді і сучасний її стан. На початку 1990-х переважна більшість суспільства вірила, що за 30 років Україна стане середньостатистичною державою ЄС. Проте помилки і недооцінка ролі історії зумовили слабкість позицій нашої держави у світовому геополітичному просторі. Одним із методів популяризації бренду «Україна» М.Томенко вважає публікацію науково-популярних блогів. Недостатня увага до використання таких технологій породжує зміну настроїв суспільства до базових питань: Голодомору, особи Сталіна тощо.
Отже, потрібно розставити нові акценти в практиці розбудови інститутів державності, запровадивши світоглядну дискусію, витримуючи баланс між національними і європейськими інтересами. Саме з цієї причини зростає роль українських дипломатів, міжнародників, фахівців з міжнародній комунікації.
Студенти поставили ряд запитань доповідачу, зокрема щодо можливості застосування прикладу Польщі в сфері освіти України та щодо майбутньої президентської кампанії 2024 року, на які доповідач дав грунтовну відповідь.
У підсумку можна зазначити, що проведення таких зустрічей є додатковою мотивацією студентів у професійному зростанні і стимулом для формування активної громадянської позиції.

 

 Олена Кропивко,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook