Захопливі враження на міжнародній виставці WorldFood UKRAINE від студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

30 жовтня 2025 р. студенти-харчовики старших курсів, магістри та аспіранти в супроводі викладачів традиційно відвідали 28-му Міжнародну виставку продуктів харчування та напоїв WorldFood Ukraine. Цьогорічна подія поєднала тренди та інновації у харчовій промисловості, представлені більш ніж 350 учасниками, а також виставку технологій, обладнання та рішень для агропереробки й продовольчої індустрії Agro2Food та виставку для розвитку складської логістики України inSKLAD.


WorldFood Ukraine – це масштабна подія, яка вражає багатством представленого асортименту. Експозиція охоплює повний спектр продовольчої індустрії: від вишуканих напоїв та кондитерських виробів до здорових снеків, корисних продуктів та інноваційних страв швидкого приготування.

Знайомство з продовольчими трендами варто розпочати з Алеї Новинок – це фокусна точка, де демонструються проривні ідеї, нові продукти та найактуальніші напрями розвитку галузі.


Атмосфера захоплення та нових смаків! Відвідувачі занурюються в справжнє свято гастрономії, де емоції та відкриття йдуть пліч-о-пліч. Чи не найбільше задоволення приносить можливість дегустації! Стенди перетворюються на своєрідні лабораторії смаку, дозволяючи особисто оцінити якість, унікальність та потенціал представлених продуктів – від крафтових сирів до екзотичних напоїв. Це чуттєвий досвід, який запам'ятовується та надихає.


Технології в дії: Обладнання для харчової індустрії. Виставка WorldFood традиційно доповнюється великою секцією, присвяченою промисловим рішенням. Тут представлено надзвичайно різноманітне обладнання для повного циклу харчового виробництва: від ліній для переробки молока та м'яса до сучасних установок для кондитерських виробів. Окрема увага приділяється інноваційним системам пакування (упаковки) та маркування, що відповідають сучасним вимогам безпеки та екологічності.






Окрім всього, на виставкових стендах розширюють горизонти практичного навчання. Адже, найціннішим елементом для студентів є демонстрація роботи цього обладнання. Фахівці-інженери на стендах презентують принципи функціонування машин, системи автоматизації та останні розробки у сфері. Така візуалізація технологічних процесів не просто розширює теоретичні знання студентів; вона дозволяє глибоко зрозуміти принципи роботи високотехнологічних систем, скорочуючи прірву між аудиторними заняттями та реальним виробництвом.

Володимир Василів, Марія Жеплінська та Максим Гудзенко традиційно уже зустрілись з менеджером експортного напрямку німецької компанії "KRONEN" Робертом Райзігом та директоркою ТОВ "Агро-мел" Наталією Зеленською компанії, яка постачає і обслуговує обладнання для переробки овочів, фруктів, ягід.


Під час зустрічі було висловлено та обговорено ідеї щодо подальшої тісної співпраці виробників обладнання з науковцями факультету, узгоджено напрямок майбутніх досліджень враховуючи потреби виробництва та сучасні тенденції розвитку харчової промисловості. Також розмова велася щодо розширення зразків обладнання для оснащення навчальної лабораторії кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК.


Фахова виставка – це завжди зустріч з нашими випускниками, які вже реалізувались у професії, або тільки починають свій шлях. Наша магістрантка 1-го року навчання Крістіна Василиненко успішно поєднує навчання з роботою в ТОВ "КФФ ГРУПП". Вона розповіла студентам та викладачам факультету про асортимент продукції компанії – а це широкий асортимент натуральних та синтетичних барвників, ароматизаторів, харчових інгредієнтів, рослинних фарбувальних екстрактів, мінеральних барвників, перламутрових пігментів для підприємств харчової промисловості та фармацевтичної галузі, функціональних сумішей для поліпшення структури харчових продуктів. Від керівництва компанії запропонувала зразки продукції для проведення лабораторних занять зі студентами для практичного ознайомлення з даними харчовими інгредієнтами.

А ще на Виставці професійні зв’язки тісно поєднані з сімейними традиціями. Батько нашого студента 2-го курсу Микола Бородаєнка є директором ДП "Ружин-Молоко" (Житомирська обл.) – знаного маслозаводу, історія якого починається з 1936 р. На виставці підприємство представляв старший брат Миколи, заступник директора Андрій Бородаєнко, який захопливо розповів нам про виробництво та запрошував його відвідати. Під торговою маркою РУМО випускається різноманітний асортимент молочної продукції: масло вершкове, спреди, сухе та згущене молоко, сметана, сир та м’які сири тощо, а з 2012 року підприємство є одним з найбільших експортерів своєї продукції за кордон, що є показником найвищої якості та відповідності всім міжнародним стандартам.


Викладачі мають унікальну нагоду не просто поспілкуватися з колишніми студентами-випускниками – успішними фахівцями харчової сфери, – а й провести цільову профорієнтаційну роботу. Із неабияким захопленням Володимир Василів та Марія Жеплінська провели діалоги безпосередньо з представниками експозицій та відвідувачами, обговорюючи актуальні вимоги ринку праці, нові технології у навчальному процесі та перспективи кар'єри для майбутніх спеціалістів. Це дозволяє збагатити освітні програми практичним досвідом та зміцнити зв'язок між наукою та виробництвом. Саме в такі моменти інформаційні календарики про факультет є не лише просто роздатковим матеріалом, а мотиватором до обіну контактами для подальших зустрічей. Такий формат зустрічей допомагає налагодити контакти та обмінятися досвідом із колегами-підприємцями, а також мотивує студентів, демонструючи їм реальні можливості для професійного зростання.







Наші студенти охоче діляться враженнями.

Студентки 3 курсу Вероніка Бочарнікова та Ірина Кот, знайомлячись з продукцією ТОВ "Переяслав-Молпродукт" (Київська обл.), відзначили її високу якість, особливо виділили неперевершений смак сирів "Бринза", "Моцарела" та ряжанки. Також дівчат зацікавили різні натуральні пасти та соуси.



Студентка 4 курсу Вікторія Сидор: «Відвідали Міжнародну виставку і залишилась у повному захваті! Подія вразила масштабом, різноманіттям продукції та сучасними підходами в агропромисловій галузі. Було надзвичайно цікаво дізнаватися про нові технології, екологічні продукти та інноваційні рішення для харчової промисловості. Атмосфера – дружня й натхненна. Представники компаній охоче ділилися досвідом і відповідали на запитання. І, звісно, окремий плюс – багато смачних дегустацій та смаколиків, які дозволили відчути якість продукції на собі. Щиро рекомендувала б цю виставку всім, хто цікавиться харчовою промисловістю, аграрною сферою або просто хоче відкрити для себе щось нове та смачне. Чекаю наступної події з нетерпінням!»



Студент 3-го курсу Данило Світко підсумував: у загальному виставка дуже сподобалася, і цей захід приніс купу позитивних емоцій та нових вражень. Передусім, найбільше запам'яталося та сподобалося те, що можна було дегустувати різні види сиру — від класичних до екзотичних. Цей момент став справжнім відкриттям, адже дозволив не просто побачити, а й відчути на смак різноманіття продуктів, а досвідчені консультанти додали цікавої інформації про їхнє походження та особливості дозрівання. Окрім сирних насолод, приємним сюрпризом стала можливість отримати макаронні вироби, які з насолодою посмакуємо в гуртожитку. Загальна атмосфера була надзвичайно привітною та динамічною: яскраве оформлення стендів, енергійні експоненти, які охоче ділилися знаннями, та жваве спілкування з іншими відвідувачами створили відчуття справжнього свята. Данило також відзначив організацію простору, що дозволяла легко орієнтуватися між різними зонами. Виставка стала не лише пізнавальним заходом, де можна було почерпнути нові ідеї та знання про індустрію, а й чудовим способом розслабитися та отримати заряд гарного настрою посеред навчального семестру.



Для студентів відвідування виставки це не лише отримані нові враження, знання та цінний досвід, але й справжнє свято! Компанії-експоненти охоче заохочують майбутніх фахівців, вручаючи їм солодкі подарунки та пробні зразки своїх новинок. Радість від отримання свіжої хлібобулочної продукції, оригінальних снеків, ароматних чіпсів, сухариків, горішків та унікальних солодощів не лише підвищує настрій, але й стимулює їхній професійний інтерес, адже кожна така "дегустація" – це аналіз продукту, створеного індустрією, в якій вони скоро працюватимуть. Це приємна традиція, що підкреслює відкритість бізнесу до молодих кадрів.





Дякуємо організаторам виставки за надану можливість зануритись в атмосферу технологічних новинок та неперевершених смаків! Саме такі події надають нашим студентам впевненості в обраній професій та натхнення до навчання та подальшого працевлаштування за фахом.

Дякуємо нашим захисникам!

Зінаїда Бурова, Максим Гудзенко,
доценти кафедри процесів і обладнання переробки
продукції АПК