Професор факультету харчових технологій і управління якості продукції АПК прийняв участь у відкритті Вінницького територіального відділення Малої академії наук України

Вінницьке територіальне відділення Малої академії наук України

27 вересня 2025 року відбулася важлива для освітньо-наукової спільноти подія – урочисте відкриття Вінницького територіального відділення Малої академії наук України. Цей день став особливим, адже відділення відзначило своє 45-річчя. Варто зазначити, що саме вінницький осередок є нині найстарішим в Україні.

Протягом багатьох десятиліть Вінницьке відділення МАН забезпечує високий рівень підготовки учнівської молоді, формуючи в них не лише інтерес до науки, а й практичні навички дослідницької діяльності. На сьогоднішній день у співпраці з учнями працюють викладачі та науковці провідних університетів – педагогічного, медичного, технічного, аграрного закладів вищої освіти міста Вінниці, Донецького державного університету, а також Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Приємно відзначити, що у складі викладачів Вінницького відділення МАН активно працює професор кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України Ігор Павлович Паламарчук

На 2025–2026 навчальний рік його призначено керівником секцій інженерії та матеріалознавства та технології виробництва.

Діяльність професора спрямована на розробку та реалізацію науково-дослідних проєктів у таких напрямах:

  • фізико-математичне та математичне моделювання біотехнічних систем;

  • дослідження процесів харчових технологій;

  • оцінка якісного стану сільськогосподарської сировини, напівфабрикатів і готової продукції;

  • створення перспективних схем обладнання та впровадження електрофізичних способів інтенсифікації основних процесів харчових і переробних виробництв.

«Співпраця університетської науки та Малої академії наук – це запорука підготовки нової генерації дослідників і фахівців, які працюватимуть на розвиток харчової галузі та економіки України»– наголосив у своєму виступі Ігор Павлович.

Участь науковців факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП України у діяльності МАН відкриває широкі можливості для учнівської молоді, адже дозволяє поєднувати фундаментальні знання з практичними дослідженнями. Така співпраця є важливим кроком у підготовці майбутніх абітурієнтів для нашого університету, та у формуванні наукової еліти держави в цілому.

Максим ГУДЗЕНКО,
доцент кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК