Стажування з підвищення якості викладання предметів польською мовою

18 June 2019, 16:25

      Від 25 до 29 травня 2019 р. Фундацією «Свобода і демократія» спільно з Міністерством освіти Республіки Польщі було організовано щорічне стажування щодо підвищення якості викладання предметів польською мовою, яке відбулось у Варшаві.

Протягом стажування слухачі опанували курс удосконалення копметенцій щодо якості навчання із застосуванням новітніх метод і технологій. Теоретичні питання паралельно апробовувались і закріплювались практичними завданнями, які виконувались учасниками групи. Тренерами відразу були зазначені мета, план проведення стажування і окреслено очікуваний результат. Перше заняття мало інтеграційну мету, що дозволило відразу налагодити доброзичливі стосунки та атмосферу у групі, яка сприяла навчанню. Слухачам було представлено останні результати досліджень професора Хаттего та новітні методи навчання. Навчання мало характер тренінгу щодо формування професійних компетентностей і поведінки з використанням активних методів навчання (до 80 % курсу припадало на виконання практичних завдань). Згадана програма навчання була підготована і проведена Зофією Домарадзькою-Гроховальською і Анжеєм Пери. Заняття проходили у комфортних умовах конференц-зали готелю, в якому поселили учасників стажування (фото 1).

 

D:\ВИ\Акредитація\Конференц-зала.png
Фото 1. Конференц-зала готелю (Варшава, Польща)
У рамках знайомства із системою освіти Польщі стажисти відвідали кращі навчальні заклади Варшави (фото 2).
D:\ВИ\Акредитація\ліцей.png
Фото 2.  XVIII загальноосвітній ліцей ім. Яна Замойського  (м. Варшава, Польща)

 

У програмі стажування велика увага приділялась також психологічним аспектам навчального процесу. Відбулись зустрічі із спеціалістами, що практикують в системі освіти та провадять свою діяльність на громадських засадах, які розказали про проблеми і досягнення своєї багаторічної діяльності (фото 3).
D:\ВИ\Акредитація\порадня.png
Фото 3. Робочий кабінет психологічної консультації в Бемово (м. Варшава, Польща)
Особливої уваги заслуговує знайомство із функціонуванням дорадчої освітянсько-педагогічної організації – Варшавський центр освітньо-суспільних інновацій і навчання. Директор центру К. Барчак познайомив учасників стажування з напрямами і завданнями діяльності цієї дорадчої організації, фінансування якої здійснюється з бюджету міста. Також поділився освітянськими проблемами, пов’язаними з міграційними процесами в Польщі і шляхами та результатами їх подолання (фото 4).
D:\ВИ\Акредитація\Центр освіти.png
Фото 4. Кабінет проведення тренінгів Варшавського центру освітньо-суспільних інновацій і навчання (м. Варшава, Польща)
Хотілось би окремо відмітити високу якість та організацію стажування. Навчання проводили викладачі-практики, що започаткували впровадження згаданих новітніх метод у навчальному процесі Польщі. Програма перебування передбачала також культурну програму: прекрасні і змістовні екскурсії Варшавою, проведені особисто головою правління Фундації паном Робертом Чижевським (фото 5); відвідування вистави в одному із кращих
D:\ВИ\Акредитація\Площа Ринок.png
Фото 5. Площа Ринок (м. Варшава, Польща)
 
варшавських театрів (фото 6), організованих пані Лілією Любонєвіч, яка до того ж опікувалась всіма питаннями комфортного перебування стажистів і піклувалась про групу як під час навчання, так і на відпочинку.

D:\ВИ\Акредитація\вистава.png

Фото 6. Сцена із спектаклю «Викривач брехні» театру Сapitol (Варшава, Польща)

 

 

 

                                            Враженнями поділилась учасник стажування,
                                  доцент кафедри надійності техніки НУБіП України
                                          ВАЛЕНТИНА МЕЛЬНИК

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook