Педагоги поділилися із наставниками академічних груп рецептами виховання гармонійно і всебічно розвиненої особистості

February 8, 2019
     На базі гуманітарно-педагогічного факультету кафедра педагогіки разом із Навчально-науковим центром виховної роботи і соціального розвитку НУБіП України провела черговий науково-методичний семінар для наставників академічних груп.

     Директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку НУБіП України Геннадій Ржевський у своїй доповіді «Особливості організації виховної роботи наставників із студентами НУБіП України» висвітлив особливості організації виховної роботи наставників із студентами НУБіП України, наголосив на значенні виховної роботи наставників академічних груп зі студентами університету, надав практичні поради з організації цієї роботи. Окремо було закцентовано на принципах організації виховного процесу в НУБіП. За кожним напрямком виховної роботи було наведено приклади і дано практичні поради.

     Схвально учасники семінару сприйняли дороговкази роботи для наставників академічних груп на кожному курсі:

  • на першому – «Твій вибір – твоя дорога, НУБіП України – твоя перемога!»;
  • на другому – «Київ – місто мрій, Україна – край надій»;
  • на третьому – «Професійна спрямованість: ключі до успіху», «Професію здобути – успіху досягнути!»;
  • на четвертому – «Ви – майстри своєї справи, надія альма-матері й держави!»;
  • у магістратурі (1 р.н.) – «Практичні навички – успішний керівник».

    Геннадій Миколайович запропонував цікавинки: щоденні, щотижневі, щомісячні, одноразові семестрові, одноразові річні циклограми роботи наставника групи. Учасники науково-методичного семінару поставили багато запитань, зокрема із проблем організації виховної роботи у студентських групах, огріхів у рейтинговому її оцінюванні тощо. Розмова перетворилася на мінідискусію.

     Продовжила семінар доцент кафедри психології Ірина Мартинюк темою «Методи згуртування студентських груп». Доповідач окреслила мету і завдання наставників із згуртування студентів за сучасними методиками розвитку згуртованості студентів; висвітлила проблему формування практичних умінь й навичок взаємодії наставників зі студентами на початковому етапі формування студентської групи. Велику увагу було звернуто на розвиток творчих здібностей студентів; окреслено проведення низки екстремальних заходів, алгоритм проведення тренінгових занять; представлено практичні поради з вміння домовлятися; запропоновано цікаві вправи у групах. Ірина Анатоліївна обґрунтувала особливості взаємодії в групах, акцентувала увагу на незадоволенні, що виникає серед студентів і швидко поширюється на всю групу.

     Розкрила методи запобігання булінгу в студентських групах доцент кафедри психології Людмила Омельченко. Надзвичайно важлива проблема цькування і переслідування у шкільному і студентському середовищі, можливості професорсько-викладацького та педагогічного співтовариства з попередження і подолання цього ганебного явища, особливо прихованого – в молодіжному, студентському товаристві були висвітлені, сприйняті і схвалені шляхи подолання агресії та проявів булінгу. Людмила Миколаївна ознайомила НПП із причинами прояву агресії у студентських групах та методами їх запобігання. Програму «Профілактики та подолання булінгу у закладах освіти», що її уклав Е. Воронцов, детально схарактеризували й обговорили.

     На думку багатьох учасників семінару, розмова була чітко окресленою, точно сформованою, вдало представленою і влучно обговореною. На майбутніх семінарах варто продовжити роботу з проблем висвітлення психолого-педагогічних засад вирішення проблем профілактики булінгу, втягування особи в роль жертви, усвідомлення семи кроків до подолання цього явища, формування толерантності у студентському колективі тощо.

     Матеріали цього семінару, як усіх попередніх, традиційно розміщені в розділі «На допомогу наставникам груп» https://nubip.edu.ua/node/6180/15, що на сайті кафедри педагогіки гуманітарно-педагогічного факультету.

Тамара Ковальчук,
доцент кафедри педагогіки

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook