Землевпорядна спільнота обговорила актуальні питання щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок на базі НУБіП

September 11, 2017

      Вже стало традицією на факультеті землевпорядкування НУБіП України проводити виробничі науково-методичні семінари з актуальних тем для всієї професійної землевпорядної спільноти. Зазвичай, організаторами є факультет землевпорядкування, ГО «Асоціація фахівців землеустрою України», Асоціація «Земельна спілка України».
      Тематика навчально-методичних семінарів, проведених у стінах 6 корпусу НУБіП України, викликає неабиякий інтерес, про це свідчить велика кількість учасників. Цього разу були присутні близько 80 осіб. Це відомі експерти землевпорядної галузі, науковці, представники Держгеокадастру, громадських організацій, але більша частина – практикуючі землевпорядники. Останнім дуже важливо не стояти осторонь нововведень, керуючись власним досвідом, вносити свої пропозиції.

     Отож, днями відбувся черговий Всеукраїнський науково-практичний семінар на тему: «Встановлення (відновлення) меж земельних ділянок: оновлення інструкції». Для участі були запрошені відомі експерти: Анатолій Колосюк (к.е.н.. заступник директора з експертної роботи Одеського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністрества юстиції України), Андрій Тарнопольський (Голова ГО «Центр геопросторових даних України»), Андрій Мартин (д.е.н., завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України), Петро Жолкевський (к.е.н., член Ради Асоціації «Земельна спілка України»).
       Організатори подбали, щоб усі зацікавлені особи, які з різних причин не змогли прийняти безпосередню участь у семінарах, долучитися дистанційно. Щоразу факультет веде онлайн-трансляцію в мережі Facebook, відео-матеріали розміщуються на YouTube-каналі факультету, а кількість переглядів, яка вже сягнула 2 тисяч, свідчить про необхідність подібних заходів.
Розпочинаючи семінар, декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков наголосив, що його тема є надзвичайно актуальною, представникам землевпорядної галузі необхідно проаналізувати позитивні і негативні сторони Інструкції щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок, а пропозиції надати Держгеокадастру України.
       З вітальним словом виступив Голова правління ГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолій Полтавець, який зазначив, що зацікавленість землевпорядників до вказаної проблеми зростає з кожним днем. Анатолій Полтавець відзначив і роль громадських організацій, які не повинні стояти осторонь, активно приймати участь в обговореннях на різних рівнях. Лише спільними зусиллями можливо виправити ті помилки, які накопилися за період реформування земельних відносин. Доповідач звернув увагу, що очолювана ним Громадська організація ініціюватиме подібні заходи і в майбутньому, адже невирішених питань у роботі практикуючих землевпорядників, ще багато.

      Петро Жолкевський зробив детальний і глибокий аналіз діючої Інструкції. Зупинився на основних її недоліках, а також розкрив окремі пункти документу, висловив свої побажання та обґрунтував зауваження. Доповідь викликала неабиякий інтерес у присутніх, що призвело до «гарячої» і тривалої дискусії.
       Анатолій Колосюк торкнувся правового поля процедури встановлення (відновлення) меж. Висвітлив головні проблеми, які виникають з цього приводу при проведенні судової експертизи. Частина землевпорядної документації розробляється неякісно. Акцентував увагу присутніх на основних завданнях земельно-технічної та оціночно-земельної експертизи.
       Андрій Тарнопольський наголосив на упорядкуванні понятійного апарату при встановленні та відновленні меж земельних ділянок. Зазначив, що процедура виправлення помилок має корупційну складову, тому необхідно створити класифікатор помилок (клас, групи і т.д.). Запропонував розглядати межу земельної ділянки як межу права власності. А пов’язані з цим роботи, як відновлення права власності і т.д. Відзначив неабияку роль змісту пояснюючої записки до проекту, проектної документації про яку майже забули.
        Андрій Мартин у доповіді «Правові передумови та проблеми регламентації процедури встановлення (відновлення) меж земельних ділянок» критично поставився до існування взагалі такої Інструкції. На переконання експерта існуюча Інструкція більше шкодить, ніж допомагає, оскільки вона має регламентувати лише процес відновлення меж при вирішенні земельних спорів.
      Також до дискусії долучилися Йосип Дорош, Олег Пілат, Володимир Кобилянський, Віктор Феденко, Роман Третяк та інші.
За результатами заходу сформовано ряд пропозицій, які будуть направлені до Держгеокадастру України.

Доцент кафедри управління земельними ресурсами
Руслан Тихенко

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook