Тетяна Мудрук: «Наука для мене – це чудовий шанс заявити про себе і отримати роботу своєї мрії»

May 16, 2017
     У II турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за галуззю «Математичні методи, моделі в економіці», участь у якому взяли 92 автори із 39 вишів, однією з переможців стала студентка магістратури факультету інформаційних технологій Тетяна Мудрук з доповіддю «Управління кредитним ризиком у мікрофінансових організаціях із використанням скорингових моделей». Про враження від конкурсу наша розмова.
– Як вирішила взяти участь у конкурсі і як готувалася?
     – Це була пропозиція мого наукового керівника – доцента Марини Негрей. Готували роботу задовго до самого конкурсу – розпочали ще восени. До захисту готувалися дуже серйозно: вирішила, що під час доповіді необхідно зробити акцент на отриманих результатах та максимально стисло і лаконічно донести матеріал. Це не перший мій досвід участі у таких конкурсах – минулого року отримала диплом ІІІ ступеня. Тому я добре розуміла, як краще написати роботу та на чому необхідно зробити акцент під час виступу. Велику роль в отриманій перемозі відіграла спеціальність, адже навчання за напрямом підготовки «Економічна кібернетика» дає великий багаж знань – є багато цікавих сучасних дисциплін, знання з яких можливо використати на практиці.
– Що надихає займатися науковою діяльністю?
     – Наука для мене – це чудовий шанс заявити про себе, зарекомендувати з найкращого боку і, як наслідок, отримати роботу своєї мрії.
– Здобути перемогу такого рівня непросто. Тут потрібна, перш за все, цікава тема. Яку проблему досліджувала?
     – Досліджували проблему запровадження скорингових систем у мікрофінансових організаціях. Ця проблема на даний момент є досить актуальною, адже більшість суб'єктів банківської системи сприймають скоринг достатньо вузько – лише як процес математичного розрахунку скорингового балу на основі введених даних. При цьому часто роль скорингових систем нівелюється до рівня «скорингового калькулятора». З вибором допомогла мій науковий керівник – Марина Негрей, адже вона має великий досвід у побудові моделей, які мають практичну спрямованість, зокрема і в фінансовому секторі.
  
– Яка наукова цінність і практична значущість дослідження? 
     – Практична цінність дослідження полягає у можливості використання його результатів у мікрофінансових організаціях. Це особливо актуально на даний момент у нашій країні, адже кількість банківських фінансових установ невпинно скорочується, а частку вивільненого ринку займають мікрофінансові організації, при тому що до даного виду кредитування щоквартально звертається близько 13% громадян. Застосування отриманої моделі значно знизить ризиковість кредитного портфеля, дасть можливість здійснити оцінку кредитоспроможності позичальників в досить короткий термін, що в результаті призведе до зниження відсоткових ставок.
– Чи є можливість запровадити отримані результати в реальне життя?
     – Безперечно, отримана в результаті дослідження скорингова система може бути запроваджена в мікрофінансових організаціях.
– Що ти порекомендувала б студентам, котрі тільки планують взяти участь у схожих конкурсах?
     – Бути наполегливими, ставити перед собою конкретні цілі та досягати їх. А ще зазначу: займаючись науково-дослідницькою діяльністю, можна відкрити для себе багато нового, побачити, чим займаються студенти інших вишів і отримати цінні поради та цікавий досвід.
Олена Глазунова,

декан факультету інформаційних технологій  

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook