Стандарти створюють людину

October 15, 2016

Студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК та викладачі кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції взяли участь у Міжнародному Форумі з питань стандартизації з нагоди святкування "Всесвітнього дня стандартів", який проходив 11 жовтня в приміщенні Національного органу стандартизації. Цього року Форум проходив під гаслом «Стандарти створюють довіру!».

З вітальними словами до присутніх звернулися народний депутат України Геннадій Кривошея, заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, директор департаменту технічного регулювання Леонід Віткін, Президент Турецького інституту стандартів Себахіттін Копкмаз.

Максим Нефьодов висловив вітання та найкращі побажання працівникам сфери стандартизації, метрології та суміжних видів діяльності з професійним святом та Всесвітнім днем стандартів! "Стандартизація є важливою складовою системи технічного регулювання, що пов’язана практично із усіма видами економічної діяльності. Наразі найважливішим завданням у цій сфері є посилення інституційної спроможності національного органу стандартизації, організація структури технічних комітетів стандартизації відповідно до європейської моделі, прийняття значного масиву стандартів, гармонізованих з міжнародними та європейськими з використанням сучасних інформаційних технологій, з подальшим їх впровадженням у виробництво", - підкреслив Максим Нефьодов.

З привітанням Національного органу зі стандартизації на фахівців України з нагоди Всесвітнього дня стандартів виступив з відеозверненням виконуючий обов’язки Генерального секретаря ISO (Міжнародної організації зі стандартизації) Кевін Маккінлі. В своєму зверненні він високо оцінив діяльність України на шляху до гармонізації міжнародних стандартів і наголосив на важливості підготовки молодих фахівців в галузі стандартизації.

Себахіттін Копкмаз поділився досвідом Турецького інституту стандартів (TSE) щодо національної стандартизації як основного чиннику економічного зростання та збалансованого розвитку країни. Серед іншого, Президент TSE анонсував відкриття в Україні представництва задля надання допомоги та координації робіт між двома країнами в сфері стандартизації.

Олексій Пащенко, національний координатор проекту UNIDO (Організації Об’єднаних Націй з Промислового Розвитку), доповів про стан та перспективи впровадження міжнародних стандартів ISO серії 50000 в промисловість України та роль в цьому процесі UNIDO.

Питання сучасного стану та перспектив реформування національної системи стандартизації відповідно до міжнародних норм і стандартів розкрив у своїй доповіді директор департаменту технічного регулювання Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Леонід Віткін. Зокрема було зазначено, що за минулий рік було схвалено Стратегію розвитку технічного регулювання на період до 2020 року; прийнято нові закони в сфері стандартизації, метрології та оцінки відповідності, які повністю гармонізовані та відповідають міжнародній практиці; прийнято 50 Технічних регламентів; фонд національних стандартів розширено до 15346 стандартів, 11436 з яких гармонізовано з міжнародними та європейськими; скасовано чинність 15773 ГОСТів, розроблених до 1992 року; перелік продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації скорочено на 82%.

В галузі метрології: забезпечено належне функціонування та удосконалення 69 державних первинних еталонів, 71 вторинного еталону, Україна має 234 СМС рядки (калібрування та вимірювальні можливості еталонів) на сайті Міжнародного бюро мір та ваг.

Крім того, зважаючи на стан та виконані Україною зобов’язання, Л. Віткін висловив припущення, що Угода АСАА (Угода про торгівлю товарами в визначених пріоритетних напрямах промисловості: низьковольтне обладнання, електромагнітна сумісність, машини, буде здійснюватись за тих самих умов, що і між країнами членами ЄС) буде підписана до кінці 2017 року.

Студенти мали неабияку можливість ознайомитись із сучасним станом та перспективами розвитку України у сфері технічного регулювання: стандартизації, сертифікації, метрології та акредитації, так би мовити, з перших вуст, та оцінити своє майбутнє в обраній спеціальності – Якість, стандартизація та сертифікація.

Владислав Сухенко,

завідувач кафедри стандартизації

та сертифікації с.-г. продукції


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook