У студентів 13 групи 4 курсу скороченого терміну навчання відбулася навчальна практика з дисципліни «Загальна і спеціальна хірургія»

25 May 2024, 9:00

У період з 13 по 17 травня 2024 року у студентів 13 групи 4 курсу скороченого терміну навчання відбулася навчальна практика з дисципліни «Загальна і спеціальна хірургія». Разом з М. А. Кулідою, викладачем кафедри хірургії і патофізіології ім. акад. І. О. Поваженка студенти відвідали Київський іподром, Київський зоологічний парк загальнодержавного призначення, ветеринарну клініку «ЗООЛЮКС», центр порятунку диких тварин та ТОВ «ЗООПАРК ХІІ МІСЯЦІВ».


Дуже вдячні Івану Якимчуку за можливість ближче познайомитися з організацією роботи ветеринарного лікаря.


Зоолюкс – сучасна ветеринарна клініка, лікувально-діагностична база якої вважається однією з найкращих в Україні. У розпорядженні лікарів доступні сучасні діагностичні інструменти: комп’ютерна томографія, високоякісний рентген, експертне УЗД, ЕКГ, лабораторні дослідження, у клініці постійно та успішно проводяться ендоскопічні операції, цілодобово працює відділення реанімації та інтенсивної терапії та загальної терапії.

Однією з найбільших проблем, з якими стикаються власники коней - це кульгавість. Причини і способи лікування її надзвичайно різноманітні. Іноді з нею може впоратися коваль, іноді досить тривалого відпочинку, а іноді потрібно дороге і тривале лікування, яке може і не дати результатів.
Своїм багаторічним досвідом роботи з кіньми радо поділився головний лікар Київського іподрому Володимир Миколайович Герун.

При підозрі на кульгавість насамперед треба визначити хвору ногу і характер ушкодження.

Для цього існують стандартні прийоми. Спочатку оглядається кінь, що стоїть на рівній поверхні. Потрібно звернути увагу, чи рівномірно він розподіляє вагу тіла на 4 ноги.

У Зоопарку ХІІ місяців студенти познайомилися і прослухали лекцію по хірургії одного з найкращих ветеринарних фахівців України Андрія Андрійовича Марунчина, який впевнений, що найголовніша якість лікаря ветеринарної медицини, без якої інші навички не так важливі, — любов до тварин.

Ветеринарний лікар повинен:

  • Розуміти фізіологію і анатомію тварин найрізноманітніших видів.
  • Вміти проводити різні процедури і маніпуляції — перев’язки, операції, розтин.
  • Знати хвороби тварин і методики обстеження, лікування цих захворювань.
  • Розбиратися в сучасних ліках, медичному обладнанні.
  • Мати гарну пам’ять, аналітичне мислення, міцні нерви, швидку реакцію.

Щиро вдячні за чудову можливість отримати нові знання та досвід власнику парку Михайлу Олександровичу Пінчуку та директору Олені Миколаївні Малежик.

У Київському зоопарку студенти змогли ближче познайомитися зі специфікою роботи з хижими тваринам: провели обробку ран у фреток після кастрації; допомогли колегам провести дегельмінтизацію єнотам, носухам та ведмедям; прибрали клітки у хижаків та розклали їжу.

Щоб озброїти студентів клінічним мисленням і дати можливість досконально оволодіти професіональними вміннями та навиками щодо профілактики та лікування хірургічних і незаразних патологій різних видів екзотичних і хутрових звірів, були проведені цікаві бесіди з власником парку Михайлом Олександровичем Пінчуком та ветеринарним лікарем зоопарку, які радо поділилися своїм досвідом.


Студенти пізнали багато цікавої і корисної інформації про різні види тварин, здобули нові знання та отримали задоволення від спілкування з тваринами.
Дуже вдячні за чудову можливість отримати нові знання та досвід головному лікарю зоопарку Людмилі Олегівні Мельник та колективу лікарів, зоологів та керівникам відділів.

Доцент кафедри
хірургії і патофізіології ім. акад. І.О. Поваженка
Марія КУЛІДА


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook