Магістри-міжнародники - ініціатори круглого столу «The state and prospects for the development of relations between the EU countries and Ukraine in the agrarian sphere»

5 October 2023, 21:57

 20 та 27 вересня, 4 жовтня 2023 року на гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП України з ініціативи студентів-гуртківців секції «Міжнародник» наукового гуртка «History of Ukraine. The History of the Native Land. Family History», що діє на кафедрі міжнародних відносин і суспільних наук під керівництвом к.і.н., доцента кафедри Наталії Кравченко, відбулося три засідання круглого столу «The state and prospects for the development of relations between the EU countries and Ukraine in the agrarian sphere».

У дискусії взяли участь магістри першого року навчання спеціальності «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії». Мова заходу – українська, англійська. Модератори зустрічі Богдана Орос та Софія Щербина значна увага приділялась не тільки змістовій складовій круглого столу, але й таким технічним аспектам як вміння дотримуватись регламенту роботи засідання, що є важливим в проведенні міжнародних зустрічей. Керівник наукового гуртка Наталія Кравченко націлювала студентів на чітке, лаконічне, аргументоване обговорення проблем та доведення аналізу піднятої теми до підсумовування та бачення перспектив розвитку міжнародного співробітництва.

У ході роботи круглого столу було розглянуто організаційно-економічні аспекти в аграрній сфері, питання державної підтримки сільськогосподарського виробництва, перспективи розвитку агропромислового виробництва, а також стратегічні напрями сучасної державної аграрної політики України з Європейським Союзом.
Стан та перспективи розвитку відносин між Францією та Україною висвітлила Софія Щербина, яка продемонтсрувала співпрацю в трьох сферах агровиробництва: виноробства, рекультивації земель та зрошення.

Ірина Тараненко розповіла про співпрацю Болгарії та України, адже перспективи які відкриваються для двох країн позитивно вплинуть на аграрний сектор.

Активно відстоювала свою позицію Анастасія Колеснік про взаємну зацікавленість України та Іспанії в розширенні співпраці в аграрній сфері, адже Україна може отримати доступ до нових ринків для власної сільськогосподарської продукції, а Іспанія - доступ до нових джерел продукції.

Аналізу латвійсько-українських аграрних відносин торкнулась у своїй доповіді Травінська Катерина. За круглим столом обговорювались основні аспекти сучасного стану та перспектив партнерських стосунків між двома країнами.

Ірина Солодовнік пітримувала ідею, що українсько-чеські аграрні відносини мають багатий історичний контекст і активно розвиваються в сучасному світі, а торгівельні зв'язки, інвестиції та спільні проекти є основними аспектами цієї співпраці.

Іван Малашенко поділився своїми напрацюваннями україно-шведських відносин, адже Україна та Швеція мають великий потенціал для поглиблення співпраці в аграрному секторі. Проте гуртківцями було визначено, що для зміцнення аграрних відносин між Швецією та Україною слід збільшувати інвестиції в дослідження та розробки, а також розширити обмін знаннями та досвідом.

В аналітичні доповіді Богдана Орос визначила, що Польща є одним із головних стратегічних партнерів України на європейському континенті з огляду на спільні кордони, культурні традиції та історичну спадщину, близькі геоекономічні інтерес. Незважаючи, що зараз стосунки напружені, учасники дискусії впевнені, що це не завадить розвивати спільну аграрну політику.
Україна та Німеччина мають активні торговельні зв'язки у сільському господарстві. Україна експортує до Німеччини значну кількість сільськогосподарських товарів, зокрема зерно, олійниці, м'ясо, та інші. Німеччина, в свою чергу, постачає Україні технології та обладнання для сільського господарства. Збільшення обсягів торгівлі і інвестицій між обома країнами може бути вигідним для обох сторін зазначив у своєму виступі Петро-Михайло Онишко.

Олександр Волик відкрив дискусію щодо розширення торгівельно-економічного співробітництва, сприяння інвестиціям в сфері АПК в Україні та Словенії, розвитку органічного виробництва, впровадження IT-технологій в аграрному секторі та співпрацю у сфері безпечності та якості продуктів харчування.

Вкрай цікавою стала доповідь Олексія Колбасіна про співпрацю Нідерландів та України, адже вони можуть продовжити спільні проекти та наукові дослідження в аграрній сфері, спрямовані на підвищення ефективності виробництва та якості продукції.

Стан та перспективи розвитку відносин між Австрією та Україною в аграрній сфері наприкладі нормативно-правової бази обидвох країн, розкрив Олександр Трохимович.

Катерина Бартовщук висвітлила відносини Туреччини та України позаяк країни мають значні потенціали в аграрному секторі. Можливі напрями співпраці включають обмін технологіями, здійснення спільних досліджень і розвиток нових сортів культур. Також можливе сприяння у взаємному експорті сільськогосподарської продукції, що сприяє розширенню ринків збуту.

Тимур Скринник запропонував обговорити партнерські стосунки в аграрній сфері України та Люксембургу. Акцентувалась увага на основні напрямки діяльності холдингу «Кернер» (виробництво соняшникової олії, дистрибуція бутильованої олії в Україні, експорт олії та зернових, надання послуг зі зберігання зернових і олійних культур на елеваторах тощо).

Особливостям українсько-литовських аграрних відносин, їх нормативно-правовій базі як передумови для взаємовигідного партнерства, історичним корінням співпраці була націлена доповідь Максима Середи.
На вибудовування стабільних українсько-кіпрських відносин звернула у вагу своєму виступі Богдана Мацієвська. Точками дотику є торгівля, інвестиції, бізнес, корпоративні відносини в аграрній сфері.
Учасники активно обговорювали історію та перспективи аграрної політики України та у своїх виступах зупинялись на основних проблемах, наголосивши, що на сьогодні вкрай необхідним є розроблення нових шляхів подолання криз в аграрній сфері. Загалом були обговорені партнерські стосунки України в аграрній сфері з 27 країнами-членами ЄС та деякими країнами-кандидатами на членство.

 

 

Орос Богдана,
магістр першого року навчання групи МВ-23001м

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook