Агробіологи та гуманітарії – активні учасники екологічного семінару «Ukraine. Environmental Damage. Collaboration»

May 24, 2023

22 травня 2023 року в НУБіП України в очно-дистанційному форматі тривав науково-практичний семінар «Ukraine. Environmental Damage. Collaboration», до якого долучились представники наукової спільноти різних галузей знань, державних установ, зарубіжні партнери.
Обговорювались питання державної ваги – дослідження екологічних збитків внаслідок війни росії проти України, розробка якісних досконалих методик щодо оцінки шкоди довкіллю України завданих військовими діями. Це допоможе громадам та установам отримати компенсації від держави та міжнародних донорів, сприятиме підготовці планів відновлення, викриттю злочинів росії та відшкодуванню нею (за мирним договором або іншими міжнародними актами) збитків заподіяних Україні.

Семінар був організований за ініціативи декана агробіологічного факультету, доктора сільськогосподарських наук професора Оксани Тонхи. У вступному слові Оксана Леонідівна представила представників Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів та закордонних експертів, подякувала партнерам за допомогу у розробці методик оцінки впливу військових дій на екосистеми (водні, грунтові ресурси) та методів рекультивації, за співпрацю зазначила важливість даної проблеми.

 

 

До семінару долучились фахівці науково-дослідної частини НУБіП України за участі керівника підрозділу доктора сільськогосподарських наук, професора Володимиром Отченашко, науковці гуманітарно-педагогічного факультету на чолі з деканом Інною Савицькою.

 

Експертка з оцінки впливу на довкілля, кандидат біологічних наук, членкиня експертної групи з розроблення наукових рекомендацій до фіксації та оцінки шкоди довкіллю від війни при Оперативному штабі Державної екологічної інспекції Оксана Абдулоєва зазначила, що на сьогодні в Україні офіційно затверджено сім методик щодо розрахунку збитків довкіллю.

 

Зарубіжні експерти Richard J. Wenning, Montrose Inc., US, Theodore D. Tomasi, Integral, Inc., US, Igor Linkov, US Army Corps Engineers ERDC поділились власним досвідом та розробками в цьому напрямку, опираючись на підходи прийняті в США та ЄС, надали рекомендації щодо подальшої роботи над методиками. Декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька вважає, що росія має заплатити за зруйноване довкілля. Але щоб це сталося, треба чинити інформаційний спротив, доводячи екологічні злочини країни-агресора зібраними фактами, обрахунками, діяти в правовому полі.

 

В заключному слові модератор зустрічі Оксана Тонха зазначила, що не слід зупинятися на досягнутому і наполегливо працювати над вдосконаленням методик, враховуючи вітчизняний та зарубіжний досвід, активно співпрацюючи з нашими зарубіжними партнерами, друзями України, бо це базис для підготовки якісних планів відновлення України та отримання Україною репарацій від країни-агресора.

Наталія Кравченко, учасник семінару,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook