Історичні традиції демократизму у сучасному світі

October 22, 2022

21 жовтня на платформі Zoom відбувся онлайн-Круглий стіл до чергової річниці заснування Організації Об’єднаних Націй «ООН – Україна: вікові традиції демократизму і сучасність». Його організатором, як завжди, виступив актив науково-навчальних гуртків кафедри міжнародних відносин і суспільних наук «Дипломатія і геополітика» та «Інформація і політика».

Зауважимо, що час проведення Круглого столу гуртківцями було обрано не випадково: адже, крім того, що ця дата є передднем фундації Організації Об’єднаних Націй (24 жовтня 1945 р.), а Україна – одна із держав-фундаторів, саме у цей день, і це добре відомо студентам-міжнародникам, і що вони не могли лишити поза увагою, виповнюється 350 років із дня народження Пилипа Степановича Орлика (1672-1742) – видатного вітчизняного політичного, державного та військового діяча, дипломата, просвітника, публіциста, одного із упорядників «Договорів і постанов» - конституційного акту, що він й досі вважається однією із найперших Конституцій у світі й першою українською Конституцією. Можна цілком слушно стверджувати, що, у тому числі, й створена ним першою у Європі модель вільної суверенної держави, її соціальні засади, прописані ним у Конституції поняття «вільного народу», основи демократії та правосуддя стали у пригоді тим, хто за сторіччя згодом визначали принципи й засади утворення міжнародних організацій універсального, тобто всеохоплюючого, вселюдського типу.

     

Тому першим із запланованих був виступ студентки V к., групи МВ 22001 м (з) Товкун І. І. «Пилип Орлик і традиції сучасного демократизму».
Відкриваючи, за дорученням старостату, науковий захід, керівник гуртків, викладач кафедри С. Асатуров, коротко окресливши його завдання й актуальність, підкреслив, що він, на відміну, що цілком зрозуміло, від попередніх років, проводиться не просто під час військової агресії проти нашої країни, але для багатьох й під бомбами, для чималої кількості його учасників – без світла, із інтернет-перебоями, проте, попри всі ці обставини студенти ані на мить не припиняють навчання й заняття наукою.

     

Із вітальним словом науковця до присутніх звернувся в. о. завідувача кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, доктор політичних наук, професор, О. В. Шевчук, який, підкресливши важливість подібних наукових зібрань студентської молоді для більш якісної підготовки до оволодіння бакалаврами основами майбутньої професії, висловив впевненість у високому рівні проведення Круглого столу, побажавши всім присутнім всіляких успіхів й гараздів у навчанні й науці та мирного неба над головами.
Далі слово було надано студентці групи МВ 21001 б Тимощук Карині, яка презентувала виступ на проблемно поставлену тему: «Структура ООН: чи відповідає вона вимогам часу?». Цю проблематику розвинула бакалавр цієї ж групи Паштецька Анна.

     

Задля виступу на нагальну тему «Боротьба України за мир і свободу у світі після повномасштабного вторгнення росії» слово взяла студентка групи МВ 21002 б Бусло Іванна.

     

«ООН і права дитини у воєнні часи» стало темою доповіді студентки тієї ж групи Свириденко Олександри.
Про роль жінок у миротворчій діяльності ООН розповіла Мудренок Дарина, а тема «Японія і ООН» стала предметом розгляду студентки першої групи другого курсу Кравченко ЮліїПро зміст й перспективи Українсько-кіпрськіх дипломатичних стосунків йшлося у розвідці Жовнер Теттяни.

     

Ще один, вкрай цікавий та науково обґрунтований виступ «Культурна дипломатія України та Італії» презентувала студентка ІІІ к. групи МВ 20001б Запорожченко Марина.

     

Всього, таким чином, було заслухано 9 доповідей й повідомлень, що вони, варто сказати, викликали належний інтерес і супроводжувались досить жвавим обговоренням.
У цілому, можна сказати, що проведений Круглий стіл викликав чималий студентський інтерес, пройшов цікаво, науково-аналітично і у цілому виконав поставлені організаторами завдання. Його учасниками стали понад 50 членів обох наукових гуртків. Приємно відзначити, що участь у ньому взяли викладачі кафедри, що вони були у цей час вільні від занять на інших факультетах й спеціальностей.
Підбиваючи підсумки, гість Круглого столу, Надзвичайний і Повноважний Посланник Першого класу Оснач М. В., що він неодноразово представляв інтереси нашої держави у міжнародних організаціях і був учасником багатьох наукових форумів кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, відзначив зокрема різноманітність проблематики Круглого столу та широке поле наукових підходів його учасників до розкриття обраної проблематики.

 

Сергій Асатуров,

науковий керівник гуртків

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook