Освітня програма «Управління персоналом» – це можливість втілити отриманні знання та досвід в омріяну справу

8 жовтня 2021 року
     7 жовтня 2021 р. завершилася остання сесія студентів-заочників, які навчаються за освітньою програмою «Управління персоналом» спеціальності 073 «Менеджмент» галузі знань 07 «Управління та адміністрування» на кафедрі управління та освітніх технологій гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України.

     Остання сесія завжди є однією з найпомітніших подій у житті студентів, адже всі вони гідно її завершили та успішно опанували навчальний матеріал з усіх навчальних дисциплін, передбачених освітньою програмою, і оскільки більшість з них вже має значний професійний досвід, ми вирішили поцікавитися їх враженнями від атмосфери, що панує на навчальних заняттях, колективу викладачів, навчання в НУБіП України та ін.

     Першою своїми думками поділилась Вікторія Подольська, яка зазначила, що навчання за освітньою програмою «Управління персоналом» вперше для неї проходило у незвичній дистанційній формі, але для студентів їх групи, враховуючи те, що всі вони працюють, це виявилось дуже зручним форматом. Вони сприймали навчальний матеріал набагато краще, завдяки підготовленим науково-педагогічними працівниками цікавим презентаціям, які були постійно перед ними. Спілкування на навчальних заняттях також було більш тісним, оскільки впродовж останньої сесії студенти та викладачі спілкувалися тільки в онлайн режимі, а якби навчання було очним, то можливості такого тісного контакту не було б.

 

     Далі, характеризуючи свої враження від навчання в НУБіП України, Максим Тарасенко підкреслив, що йому як людині, яка за своєю основною діяльність є викладачем і працює доцентом кафедри оториноларингології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця та яка, крім цього, має постійний напружений графік роботи лікаря, було також дуже зручно, коли заняття проходили у форматі онлайн з використанням прогресивних методів комунікації між викладачами та студентами. Платформа Elearn, використана в НУБіП України для дистанційного навчання, на його думку, має достатній контент та відмінно забезпечує процес отримання інформації студентами і контроль засвоєних знань. Він наголосив на тому, що навчання в період пандемії коронавірусу в нашій державі має свої складності, які пов’язані з епідеміологічною ситуацією, що постійно змінюється, але, на щастя, засоби інтернет-комунікації викладачів і студентів, а також безперебійна робота платформи Elearn стали ідеальною альтернативою аудиторним заняттям студентів, особливо тих категорій, які мають напружений робочий графік, і подякував науково-педагогічним працівникам кафедри та всього колективу нашого університету за прогресивність та розуміння.

     На думку, Інни Різник, НУБіП України – це унікальне вражаюче культурно-освітнє середовище, значущість якого важко переоцінити. Його науково-педагогічний колектив є титулом знань, що плекає інтелектуальну, творчу та креативну молодь, яка, навіть, не зважаючи на сучасні перепони, має змогу належним чином розкрити свій науковий та особистісний потенціал у процесі навчання. «Людський фактор ще ніхто не відміняв, і коли відразу при вступі відчуваєш піклування про студентів, доброзичливу атмосферу, ввічливість, готовність допомогти та підказати, стає спокійніше».

     Дистанційна форма навчання має свої «плюси» та «мінуси», і взагалі для здобуття освіти «на відстані» потрібно мати сильну мотивацію й самоорганізацію, оскільки це, насамперед, самоосвіта, тобто здатність студента працювати самостійно. Для когось це є перевагою, а для когось, навпаки, – недоліком, – все залежить від людини та її характеру. Для Інни дистанційні сесії мали свій позитив, так як надавали їй можливість бути присутньою на парах та поєднувати все це з напруженою роботою.

 Продовжила розмову Владислава Білоус, яка розповіла, що її особиста історія навчання в НУБіП України розпочалась з того, що магістратура для неї була дуже бажаною та довгоочікуваною. «Нові знання, нові враження, нове місце, нові люди. Хоча це тільки на два роки, здавалось мені… Наразі розумієш, що вже остання сесія і захист… Дуже швидко пролетів час та вже й звикла до викладачів та одногрупників.

     На жаль, через Covid-19 наш курс студентів-заочників магістратури за освітньою програмою «Управління персоналом» не мав змоги бути присутніми на всіх сесіях в стінах університету, у зв’язку з чим трохи втратився ефект «присутності на парах», оскільки не вистачало «живого» та емоційного спілкування «викладач-студент».

     «Особисто для мене дуже важко зосередитись на навчанні через електронні мережі (Zoom, WebEx) та сприймати інформацію на всі сто відсотків. Водночас, кожна людина здатна підлаштовуватися під необхідний ритм».

     Трудовий шлях Олександра Музики – директора Фізкультурно-оздоровчого центру «Голосієво» – позашкільного навчального закладу фізичної культури та спорту, розпочався з професії вчителя фізичної культури. Педагогічний стаж 15 років, впродовж яких він постійно підвищував свою педагогічну майстерність. Наразі має дві вищі освіти, але весь час планував опанувати ще одну галузь знань, а саме «Управління та адміністрування», і для того, щоб здобути нові знання, знайомства, досвід, а також можливість для подальшого кар’єрного зростання, у 2020 р. вирішив спробувати вступити до НУБіП України.

     Працюючи в сфері освіти, дистанційну форму навчання розцінює не як на сто відсотків продуктивну, оскільки, на його думку вона не підходить для розвитку комунікабельності, впевненості, навичок роботи у команді, адже особистий контакт студентів один з одним і з викладачами мінімальний. Не влаштовує й якість Інтернет-зв’язку. Досить проблемно організувати дистанційне навчання студентів за напрямами підготовки та спеціальностями, на яких передбачена велика кількість практичних занять. Навіть найсучасніші комп’ютерні тренажери не замінять майбутнім менеджерам «живої» практики.
     Наразі має ще одну мрію – здобути науковий ступінь доктора філософії в галузі педагогіки, і сподівається що в майбутньому здійснить її саме в НУБіП України.

     Ірина Саленко переконана, що НУБіП України – це сучасний університет, в якому людина отримає путівку в життя, де вона самореалізується і проявляється.

     Дистанційне навчання відкриває для всіх студентів унікальні можливості та повністю відкриває новий інноваційний єтап сьогодення. Викладачі університету є висококваліфікованими професіоналами з великим досвідом викладацької роботи, які здатні вмотивувати своїх студентів до навчання, оскільки для неї особисто стали прикладом натхненної праці в пізнанні та освоєнні нових знань. «Студентські роки, проведені в стінах нашого університету, – найпрекрасніша пора в моєму житті, оскільки саме цей час виявився наповнений найцікавішими і незабутніми подіями».

     Для Надії Левицької дистанційне навчання виявилось на рідкість прийнятним та зручним, оскільки вона проживає за містом і мусить витрачати на дорогу не менше 2 годин. «Є доступ до всіх навчальних матеріалів, на будь які питання, що виникають, викладачі завжди дають компетентні відповіді.

     Звичайно, очна форма навчання та «живе» спілкування з групою та викладачами – це краще, але в наш час – це гарно організована робота з боку закладу вищої освіти, та ті, хто має бажання отримати знання в такий спосіб – можуть зробити це без проблем, а за необхідності ми ще матимемо можливість, приїхати до навчального закладу та поспілкуватись».

     Ольга Костюченко«Чесно і відверто кажучи, 1 сесія 1 курсу магістратури в 40 років – це страх перед навчанням, викладачами, чимось новим… Чи я впораюся?.. Але, як виявилось, в НУБіП України працюють висококваліфіковані викладачі, які дійсно йдуть на зустріч студентам, дають необхідні знання та досвід. Я дізналась багато нового! В умовах карантину, дистанційне навчання має один дуже позитивний момент – ми навчались та спілкувались з викладачами та однокурсниками безвідривно від робочих та сімейних справ.

     Можу стверджувально сказати, що в нашому університеті повноцінна навчально-матеріальна база, яка дає великі можливості отримати ґрунтовні знання, розвиватися далі та втілювати свій уже отриманий досвід в давно омріяну справу»!

     Викладачі кафедри управління та освітніх технологій гуманітарно-педагогічного факультету  щиро дякують активним, доброзичливим та цікавим студентам групи УП-20001мз за відверті і щирі слова вдячності та бажають їм успішно захистити магістерські роботи, отримати дипломи та бути натхненними, успішними й щасливими в житті.

Білан Людмила,
доцент кафедри управління та освітніх технологій

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook