Директор ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України стала модератором заходу з обговорення результатів Національного діалогу з трансформації продовольчих систем

7 вересня 2021 року

 

 

   

   Директор ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України Олена Ковальова стала модератором заходу з обговорення  результатів Національного діалогу з трансформації продовольчих систем, за результатами Національного діалогу та презентації напрацювань на Саміті ООН у Нью-Йорку цього вересня в Україні має бути визначена програма діяльності органів влади з реалізації відповідної стратегії.

 

    «23 вересня 2021 року будемо представляти результати Національного діалогу з трансформації продовольчих систем. Це не просто діалог – це дискусія, яка визначить подальшу діяльність у напрямі забезпечення громадян безпечними та доступними продуктами харчування», - заявила Ковальова після публічного обговореняння на тему "Роль збалансованого харчування в сучасній продовольчій системі України.

     За її словами, у напрямі «Здорове харчування» пропонується два ключові блоки питань: здорова та різноманітна їжа у достатній кількості для всіх в Україні, а також зміна культури споживання харчових продуктів та відновлення після пандемії.

   Олена Ковальова нагадала, що від початку Національного діалогу під час відкриття виставки АГРО-2021 було визначено ключові напрями трансформації продовольчої системи України. Крім здорового харчування, до них увійшли створення дружнього до довкілля сільськогосподарського виробництва, а також розвиток виробництва.

   У процесі підготовки та обговоренні цих тем, за словами експерта, брали участь чимало урядових та громадських організацій. При цьому за основу було взято позиції України в досягненні Цілей Сталого Розвитку ООН.

   Більша частина запропонованих громадськістю заходів була присвячена питанням, пов’язаним з екологізацією аграрного виробництва, стратегією Зеленого курсу (за прикладом Green Deal) для України, шляхам кліматичної адаптації сільського господарства.

   Олена Вікторівна зазначила, що напрям «Дружнє до довкілля виробництво» передбачає, приміром, поєднання систем державної політики фінансової підтримки та кредитних систем з тим, щоб стимулювати зміни виробництва в напрямі трансформації до кліматично нейтрального.

  Також великий блок обговорення було присвячено підвищенню енергоефективності продовольчих систем, зокрема, стимулюванню зеленої енергетики та використанню біоенергетики в місцевому сільгоспвиробництві.

   Щодо теми сталого управління природними ресурсами експерт акцентувала увагу на посиленні контролю за використанням водних ресурсів, відновленні та налагодженні зрошувальних систем, особливо на півдні України, що сьогодні надзвичайно актуально для розширення виробництва.

  Олена Ковальова підкреслила, що для успішної реалізації трансформації продовольчих систем важливо прискорити процеси гармонізації законодавства з положеннями директив та регламентів ЄС.

   Як повідомляв Укрінформ, під егідою Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства економіки України та за підтримки Продовольчої та Сільськогосподарської організації ООН в Україні триває Національний діалог у межах підготовки України до Саміту ООН з продовольчих систем, який відбудеться 23 вересня 2021 року.

 
За матеріалами Укрінформ
 
Катерина Обиход,
ст.викладач кафедри публічного управління, менеджменту іноваційної діяльності та дорадництва

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook