Чому з кожним роком зростає попит на «Соціальну роботу»? Історії цьогорічних абітурієнтів

27 липня 2021 року
     Триває знайомство та комунікування з абітурієнтами гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України. З цієї метою кафедра соціальної роботи та реабілітації запропонувала всім, хто прагне навчатись за бакалаврською освітньо-професійною програмою «Соціальна робота», написати кілька слів про себе та свої очікування від навчання і перспектив майбутньої професії. Ми спробували дізнатись, що саме наші майбутні студенти ставлять в пріоритет при здобутті цієї спеціальності. І ось який колективний портрет першокурсника з усіма його потенційними запитами і сподіваннями ми отримали.
 
     Ольга Очеретна прийшла до приймальної комісії НУБіП України із донькою Вікторією, яка в цьому році завершила навчання у педагогічному коледжі. Саме Вікторія спонукала маму складати ЗНО і вступати до університету. Ольга закінчила загальноосвітню школу 22 роки тому. Проте, це не стало їй на заваді успішно скласти в цьому році ЗНО із: «Української мови та літератури», «Історії України», «Біології» і навіть «Математики»! Ольга має мрію отримати диплом бакалавра із «Соціальної роботи» та працювати на посаді фахівця із соціальної роботи в своїй ОТГ. Процеси децентралізації та створення й розвитку ОТГ обумовили необхідність введення до їх штату фахівців із соціальної роботи. На державному рівні такі фахівці є надзвичайно затребуваними, оскільки в країні не вистачає кваліфікованих соціальних працівників. Відповідно до рішення Уряду від 21 липня 2021 року на державну допомогу для розвитку соціальних послуг в 2 млн гривень може претендувати кожна територіальна громада, у якій працює хоча б один фахівець із соціальної роботи.
   
     Нечипорук Ангеліна, закінчила Новгород-Волинський промислово-економічний технікум за спеціальністю «Комп'ютерна інженерія». Була ментором, брала активну участь в студентському житті, любить фотографувати, помічає красу в деталях, грає на калімбі, проводила психологічні тренінги в технікумі. Вирішили продовжити навчання за спеціальністю «Соціальна робота», оскільки зрозуміла, що попередня професія не для неї, а в майбутньому хоче працювати не з «машинами», а з людьми. Мріє, «щоб люди були добрішими, не задумуючись робили добрі справи, не заради своєї вигоди, а для того щоб змінити світ. Для цього необхідні професіонали, цінність яких тільки зростатиме».
 
     Ілона Нагаєвська: «Я люблю спорт та активний відпочинок, дуже дружелюбна й товариська, тому, думаю, що ми з майбутніми одногрупниками зможемо стати друзями.Легко знаходжу спільну мову з людьми і, якщо вони потребують моєї допомоги, то обов'язково її отримають. Можливо, саме тому я й обрала соціальну роботу в НУБіП.Від навчання я, насамперед, хочу отримати задоволення, тому що планую реально працювати за цим фахом в майбутньому, а отже, мені має подобатися справа мого життя. Хочу мати високий рівень професійних знань, щоб майстерно виконувати свою роботу і, як кажуть, пожинати власні плоди!»
 
     Головата Олександра: «Я – кандидат в майстри спорту з армреслінгу, люблю спорт і все, що з ним пов’язано. Обрала спеціальність «Соціальна робота», тому що вона мені імпонує, навчання на цьому факультеті здається дуже цікавим і корисним.Очікую від навчання нових знайомств та нових можливостей, сподіваюсь, що в подальшому буду працювати за обраною професією. Думаю, що ця спеціальність і цей факультет дасть багато можливостей для саморозвитку і самовдосконалення».
     Ілляшенко Настя: «Можу охарактеризувати себе як активну й товариську людину; люблю нові знайомства, саме тому ніколи не залишаюсь осторонь! Обрала соціальну роботу в НУБіП через те, що вважаю цю професію дуже важливою в нашому житті. Мрію стати фахівцем, який спроможний надати допомогу всім, хто її потребує. Саме тому соціальна робота є найкращим варіантом. Очікую навчитися у високопрофесійних викладачів усьому тому, що знають вони. А також хочеться нових знайомств і, звичайно ж, можливості самовдосконалитися».
   
     Кичкирук Вікторія: «Рада, що, завдяки можливостям вайбер-групи, маю змогу познайомитися з майбутніми одногрупниками та викладачами ще до початку навчального року. Обираючи майбутню професію, перебрала, мабуть, все що є, адже ніяк не могла визначитись, до чого найбільше лежить душа. І коли дізналась про таку спеціальність, як соціальна робота, то зрозуміла, що хочу навчатись саме тут і лише в НУБіП, адже чула дуже багато позитивних відгуків. Сподіваюсь отримати багато знань і практики, які в майбутньому мені точно знадобляться, а також відкрити для себе нове коло людей, від спілкування з якими буду отримувати лише задоволення». 
     Пляцок Анастасія: «Обрала цю спеціальність, бо люблю працювати з людьми. Я весела, ніколи не нудьгую, можу підтримати будь-яку тему для розмови. Планую працювати з набутими тут знаннями все життя».
   
     Гук Ліза:«Обрала цю спеціальність, тому що ще з 5-го класу мріяла працювати з людьми і для людей. Хочу приносити користь».
     Коваль Вікторія: «Обираючи цю професію, я задумалась, що саме мені хотілось би робити в житті та дійшла висновку, що мені до душі робота з людьми та допомога їм. Чула багато хороших відгуків про НУБіП. Друзі, які тут навчаються, теж радили саме цей університет. Дуже сподіваюсь на те, що отримаю від навчання лише хороше та зможу реалізувати себе у цій професії у майбутньому».
  
     Бацюн Крістіна: «Можу допомогти словом та ділом. Намагаюся в будь-якій ситуації знайти позитив. Люблю добрих, чесних та відкритих людей. Про те, що буду навчатись в НУБіП – знала (адже це престижний заклад), але що на соціальній роботі – не думала. Проте прагнення роботи з людьми, бажання постійного спілкування та допомоги іншим взяли гору над журналістикою і правом. Очікую здобути гарні знання, познайомитися з чудовими людьми, отримати диплом та масу позитивних вражень!»
    Мазур Тетяна: «Займаюсь спортом, танцями, ораторським мистецтвом, фотографую. Обирати майбутню професію та заклад вищої освіти було досить важко... Але, почувши про НУБіП, про викладачів, я одразу зрозуміла, що повинна тут навчатись. Чому саме соціальна робота? Скажу так, я просто обожнюю допомагати всім і кожному. Я – та людина, яка ніколи не залишиться осторонь, завжди підтримаю, здавалось би, навіть у безвихідній ситуації. Що очікую від навчання? Чекаю нових та корисних знань, великих змін, саморозвитку та цікавих друзів!»
   
     Бусло Іванка: «Можу підтримати будь-яку розмову й завжди відкрита до нових знайомств. Моїм хобі є вокал, яким займаюся з 9-ти років. Обирати спеціальність було надзвичайно важко. Професія соціального працівника зацікавила мене з тисячі інших з кількох причин. Насамперед, робота типу «людина – людина» завжди буде актуальною, тому що вміння співпереживати та допомагати, особливо, в такий нелегкий час, дуже важливе. Чому саме НУБіП? Буду відвертою: спочатку мене дуже привабив зовнішній вигляд університету, але потім до позитивних вражень додалась ще й атмосфера всередині закладу. Вона настільки тепла, що навчатися тут буде лише в задоволення. Очікую гарних емоцій, нових знайомств, отримання великого багажу професійних знань». 
     Середюк Андріана: «Думаю, я чуйна і доброзичлива, на мене завжди можна покластися. Саме тому я і вибрала соціальну роботу. НУБіП був у мене першим в пріоритеті. Від навчання очікую нового досвіду, нових знайомств і вражень – всього, що допоможе в майбутньому професійному житті».
  
     Козачок Віталія: «Обожнюю спорт, вже 7 років займаюсь волейболом. Позитивна і щира, завжди докладу максимум зусиль, щоб допомогти іншим. Довго не могла визначитись, яка професія та університет мені ближче до душі, але коли дізналася про НУБіП та спеціальність соціальна робота, зрозуміла: це те, що мені потрібно! Прагну цікавої та корисної інформації, хочу підвищити рівень комунікабельності та навчитись діяти в скрутних життєвих обставинах. Ну і звичайно, сподіваюсь на нові знайомства, з якими навчання буде веселим та цікавим». 
     Руденко Валерія: «Відповідальна, харизматична, весела, дуже швидко знаходжу спільну мову з людьми.Обрала соціальну роботу, тому що хочу присвятити життя цій сфері, допомагати людям, які цього потребують, багато спілкуватися, та, у цілому, дарувати позитивні емоції оточуючим. Навчатися хочу саме в НУБіП, тому що з усіх закладів освіти саме він припав мені до душі. Знайомі, які тут навчаються, порекомендували вступати саме сюди».
 
     Кидюк Анастасія: «Я зміста Хмільник Вінницької області. Закінчила школу мистецтв за класом «фортепіано», захоплююсь грою на фортепіано та малюванням. Займалася танцями. Обрала НУБіП, тому що університет входить до трійки кращих закладів вищої освіти у м. Києві. Цей заклад дає змогу розвиватися та стажуватись за кордоном за програмою «подвійних дипломів». Спеціальність «соціальна робота» сподобалась тим, що цей диплом забезпечує престижну високооплачувану роботу, обіцяє можливості кар’єрного росту та найголовніше – забезпечує знаннями про те, як кваліфіковано допомогти людям. Очікую цікавого й захоплюючого освітнього процесу, знайомства з професіоналами своєї справи та різноманітного, жвавого студентського життя». 
     Таратушка Яна: «Обрала цю спеціальність тому, що люблю спілкування з людьми, адже це завжди дарує позитивні враження та новий досвід. НУБіП – саме той університет, який дозволяє за короткий час максимально розвинутись».
   
     Кремінь Дарина: «Люблю спорт, крутий відпочинок та гонки. Спеціальність обрала за покликом серця, робота з людьми для мене – це щось круте, адже я завжди готова підтримати свого ближнього та допомогти. НУБіП обрала за рекомендацією знайомого, але дуже сумнівалась у цьому виборі, проте, коли приїхала і побачила людей, які тут працюють, всі сумніви зникли. Всі, хто мене тут зустрів – комунікабельні, добрі і на позитиві». 
   Бойко Юрій: «Я з Черкащини. З дитинства обожнюю спорт. На даний момент займають вільною боротьбою та велоспортом. З вибором даної спеціальності та університету визначився відразу, так як можу досягти компромісу, легко ладнаю з людьми. Вважаю цю спеціальність дуже важливою та необхідною у наш час. В майбутньому планую працювати за цим фахом».
 
   Марченко Настя: «Я – оптимістка, яка завжди говорить правду в очі. Ніколи не суджу книгу за обкладинкою, головне – те, що всередині, а не зовні. Мене можна назвати людиною широких поглядів. Також обожнюю спілкування, мабуть, саме тому обрала соціальну. Для мене знаходитися серед людей набагато легше, ніж залишатися наодинці. Обожнюю кімнатні рослини (моя кімната виглядає як джунглі), а ще 2 роки займаюся малюванням (самоучка), також люблю проводити вечори за переглядом фільмів. Сподіваюсь ми з одногрупниками зможемо стати дружнім колективом і разом пройдемо цей тернистий шлях від початку до кінця».
 
Прокопенко Валерія: «Народилася на Полтавщині. Я – різносторонньо розвинена особистість. Швидко знаходжу спільну мову з оточуючими. Розумію, що в XXI столітті успішною може бути лише освічена людина».
 
Грищук Валерія: «ПроНУБіП дізналася ще навчаючись в школі, коли представники різних кафедр приїздили до нас з розповідями про університет. Досить багато моїх знайомих навчаються в НУБіП і радили його. Вагалась, яку спеціальність обрати. Надала перевагу професії соціального працівника перед правовим фахом. Сподіваюсь наша група стане найкращою в університеті!»
 
Лукянцев Артем: «Займаюсь пауерліфтингом протягом 9-ти років.Обрав соціальну роботу, бо хочу допомагати людям, які цього потребують, бо маю здатність налагодити розмову і підтримати».
 
Кушниренко Іван: «Я – з Одещини. Цілеспрямований, відповідальний та веселий. Пробував себе в різних видах спорту, але залишився у футболі, яким займаюся останні 5 років. Про те, що буду навчатися в НУБіП, знав давно, та зі спеціальністю визначився нещодавно. Ставлю в пріоритеті цієї спеціальності спілкування з людьми та допомогу їм. З нетерпінням очікую 4-х цікавих років навчання!»
 
Галанін Андрій: «Захоплююсь кіберспортом, приймав участь у турнірах з CS:GO. Про університет і пораду вступати сюди почув від друзів. Чому я обрав саме цю спеціальність? Все просто. Мені захотілося спробувати себе в роботі з людьми, навчитись долати їхні проблеми, адже це цікаво. Від навчання очікую морального задоволення, адже, загальновідомо, що вчитися потрібно, проте головне – щоб тобі подобалося!»
 
Ковальовський Денис: «Я– з Чернігівщини. Професійно займаюсь бойовим самбо протягом одинадцяти років.Мрію допомагати людям, які цього потребують».
 
Скаба Даша: «Мене зацікавила саме соціальна робота, тому що працювати з людьми завжди чудово, особливо коли ти можеш чимось допомогти. Про НУБіП дізналася від друзів, які рекомендували саме цей заклад. Хочеться навчатися лише в задоволення».
 
Шевчук Денис: «Я– з Житомирщини. Займаюсь баскетболом. Обрав соціальну роботу в НУБіП, бо ця спеціальність є важливою в нашому житті».
 
Яким Наталія: «В недалекому минулому я – студентка медичного університету.Мені добре відомо, що таке допомагати та нести відповідальність за життя людей. Вважаю себе творчоюособистістю, граю на фортепіано, обожнюю слухати музику, дивитися історичні фільми, захоплююсь археологією, біологією.Чому ж я обрала саме соціальну роботу?Бо це важка і виснажлива праця, але саме вона завжди дарує надію на вирішення проблем обездолених людей.Чому саме НУБіП?Мене завжди приваблювала атмосфера навколо цього університету, позитивні відгуки студентів та розташування закладу в рідному районі, де я виросла.Нехай студентські роки запам’ятаються як щаслива пора юності!»
 
Невзгляденко Юрій: «Обрав саме гуманітарну спеціальність, тому що люблю комунікувати з людьми та допомогати їм. Дізнався про НУБіП від викладачів. Сподіваюся отримати нові знання які в подальшому житті допоможуть мені у вибраній професії».
 
Вороненков Максим: «Я – з Дніпропетровщини, дуже захоплююся історією України та ідеєю «українства». Також мені дуже цікава політика на світовому рівні. Люблю спілкування з громадськістю, тому і обрав спеціальність «Соціальна робота». Про НУБіП прочитав багато позитивних відгуків, і спілкування з приймальною комісією мені дуже сподобалося, тому і обрав цей університет. Очікую отримати освіту на високому рівні, сподіваюся на плідну співпрацю з викладачами та однокурсниками, мрію стати дипломованим фахівцем у обраній галузі».
 
Торгонська Валерія: «Я довгий час хотіла бути психологом, але потім подумала, що за цією спеціальністю вже підготовлено досить багато хороших спеціалістів. Дізнавшись про перспективну спеціальність «Соціальна робота» в НУБіП України, я подумала: чому би і ні».
 
Кононенко Настя: «Граю на гітарі, обожнюю читати, особливо книги Пауло Коельйо. Люблю спорт, особливо волейбол, футбол, настільний теніс, бадмінтон. Раніше танцювала і дуже зраділа, дізнавшись, що не втрачу цієї можливості в університеті. У школі була старостою, потім президентом. Соціальна робота приваблює можливістю спілкування та надання допомоги. Особливо у наш час цього потребують маленькі діти, які залишаються без батьків, або виховуються в неблагополучних сім’ях».
 
Страп Роман: «Я – з Київської області. Займався регбі.НУБіП мені порадили друзі. А коли я вперше приїхав сюди, побачив, що це ще й красивий університет з великою зеленою зоною, спортивним комплексом, зручним розташуванням корпусів. Також мене зацікавила інформація про отримання подвійного диплому, проходження практики за кордоном, працевлаштування. Соціальна робота – це робота з людьми, що дає можливість бути менеджером, управлінцем, вчителем, правозахисником. Від навчання очікую активного, цікавого студентського життя, багато друзів, приємного навчання. Хочу отримати професію та реалізуватися».
 
Отже, сучасні абітурієнти свідомі своїх прагнень. Це зрілі особистості з цікавим життєвим досвідом, які прагнуть саморозвитку та максимальної різнопланової реалізації. Закладаючи зараз свою особисту історію успіху, прагнучи, щоб вона була яскравою і переконливою, вони пов’язують її саме зі вступом на спеціальність «Соціальна робота». І ми, викладачі кафедри, готові і спроможні їм у цьому допомогти.
 
Олена Варава,
старший викладач кафедри соціальної
роботи та реабілітації
Оксана Миколенко,

студентка спеціальності «Соціальна робота» 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook