ВІДЕОКАМЕРИ ПРОТИ ПОЖЕЖІ: ЯК ЛІСІВНИКИ НА ВОЛИНІ УБЕЗПЕЧУЮТЬ ЛІСИ ВІД ЗАЙМАНЬ

14 липня 2021 року
Відкритий ліс

Апаратура дозволяє виявити дим у лісі за десятки кілометрів.

Найвищий рівень пожежної небезпеки. На Волині лісівники вирішили убезпечити насадження від займань за допомогою спеціальних відеокамер. Їх встановили на шестистах тисячах гектарах лісу. Кожна може зафіксувати дим на відстані до 30 кілометрів. Завдяки системі спостереження вдалося уже кілька разів вчасно загасити займання в одному з лісгоспів. Як працює система – дізнавалися журналісти “5 каналу”.

У чергового на моніторі – відео з п’яти камер спостереження. Сучасна апаратура дозволяє виявити дим у лісі за десятки кілометрів.

“Ракурс в них до 30 км бачать вони, навіть захоплюють Рівненську атомну станцію. Видно, що де робиться, пожежі видно, де дим видно”, – зазначив пожежний спостерігач Станіслав Васюхник.

Лісівники моніторять ситуацію на нестистах тисячах гектарів – це третя частина території усієї Волинської області. Охопити ліси відеоспостереженням повністю змогли цього року. Закупило камери лісове господарство. Завдяки цьому виявили понад три десятки займань. Щоправда, у самих лісах горіло лише двічі, більшість пожеж стається у сільгоспугіддях.

“Ідуть жнива, так само, відпалюють солому, не справляються. Робимо мінполоси, щоб уникнути поширення вогню в лісовий масив. Також в нас в області є 53 пожежні вежі. Оці всі камери, всі вежі – вони перекривають 100%”, – наголосив головний спеціаліст охорони і захисту лісу Володимир Левосюк.

На постійному чергуванні в лісгоспі – 4 пожежних автомобілі. У разі займання мобілізують 60 людей добровільної пожежної дружини.

“В таку погоду, як зараз, ліс тушити дуже важко. Підстилка суха і він розповсюджується досить швидко”, – каже керівник відділу охорони та захисту лісу Маневницького лісгоспу Іван Наумюк.

На Волині зараз – найвищий, п’ятий рівень пожежної небезпеки. Спалахнути, кажуть, може навіть від шматка скла. У цей час заборонено відвідувати лісові масиви. Аби люди не палили багать у лісах – для них облаштували майже 800 рекреаційних пунктів.

“Огороджені, з мангалами, з дровами, де люди відпочивають. Я скажу, у зв’язку з тим поменшало пожеж на багато. Тому що люди не відпочивають, де попало, а просто йдуть на рекреаційний пункт”, – підсумував головний лісничий Маневицького лісгоспу Віталій Пащук.

Паліїв штрафуватимуть. Цього року сума за порушення пожежної безпеки в лісі зросла і може сягати майже 5 тисяч гривень. Від початку весни лісівники спіймали на гарячому 70 порушників.

 

Джерело: Відкритий ліс. https://www.openforest.org.ua/171821/

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook