Порядок державної атестації суб’єктів племінної справи у вівчарстві України

15 квітня 2021, 13:58

       Виробництво продукції вівчарства належить до економічно вигідного напряму у тваринництві. Вівці дуже корисні тварини. Вони відзначаються високою адаптивною здатністю та дають людям багато потрібної і цінної продукції: вовну, м’ясо, молоко, смушки, шубні й хутрові овчини.

     Конкурентоспроможність цього важливого напряму тваринництва в Україні може бути забезпечена за рахунок збереження і ефективного використання потенціалу створеного високоякісного генофонду вітчизняних і зарубіжних порід овець, упровадження новітніх ресурсозберігаючих технологій, сторення ринкової інфраструктури у сфері переробки і реалізації продукції та дієва система державної підтримки.

       29 березня 2021 року відбулася он-лайн зустріч студентів 2 курсу СТН факультету тваринництва та водних біоресурсів з головним спеціалістом аграрного виробництва управління агропромислового розвитку Київської ОДАЯрохою Вірою Василівною. На лекції були розглянуті такі основні питання:

  • правовове регулювання племінної справи у тваринництві;
  • робота регіональної експертної комісії з розгляду матеріалів щодо присвоєння відповідних статусів суб’єктам племінної справи у тваринництві Київської області;
  • процедура присвоєння відповідних статусів суб’єктам племінної справи у тваринництві, зокрема у вівчарстві і козівництві;
  • передбачувана державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільськогосподарської продукції на 2021 рік.

      Позитивним зрушенням у справі розвитку вівчарства є відновлення фінансової підтримки (Постанова КМУ № 108 від 07 лютого 2018 року зі змінами 03.06. 2020 № 447) для бажаючих підприємців та фермерів розвивати вівчарство і козівництво. Приділяється увага організаційно-економічним заходам, залученню інвестицій, організації ринку продукції. Так, у 2020 р. відшкодування на закупівлю племінних тварин (17,0 тис. грн. за одну гол.) одержали 14 суб’єктів, а це становить 30,92 млн грн. Важливо, що державною підтримкою тепер можуть скористатися і власники кіз. Спеціальна бюджетна дотація (50,0 млн грн.) передбачена за утримання кізочок, козематок, ярок і вівцематок.

     Віра Василівна поділилась практичним досвідом і повідомила, що у 2020 році в Київській області атестовано 5 суб’єктів господарювання: 2 племінних птахорепродукторів ІІ порядку (з розведення курей яєчного кросу Новоген Уайт та м’ясного кросу Росс-308 ), 1 племінний репродуктор з розведення великої рогатої худоби м’ясного напряму продуктивності породи українська м’ясна, 1 племінний репродуктор з розведення овець породи лакон та підприємство з племінної справи у скотарстві ІІІ категорії.

Дякуємо шановній Вірі Василівні за змістовну та цікаву лекцію! Сподіваємося на подальшу співпрацю.

Вікторія Молдовану, студентка 2 курсу
скороченого терміну навчання
В. М. Туринський, професор
кафедри технологій у птахівництві,
свинарстві та вівчарстві

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook