Правда про «дубові» пристрасті

1 квітня 2021 року

Кілька днів поспіль інформаційний простір сколихнула «сенсація» - в голосіївському лісі невідомі спиляли вікові дуби. Чи так це і що насправді відбувається ми дізналися у директора Ботанічного саду Національного університету біоресурсів і природокористування України Олександра Сливи.

 
- Олександре Анатолійовичу, розкажіть читачам, будь ласка, передісторію цих подій.
 
- Протягом останніх років мешканці будинків по Сільськогосподарському провулку, батьки дітей, які відвідують дитячий садочок та школу, які знаходяться поруч, власники автівок, що паркуються там, та власне і наші студенти неодноразово зверталися з проханням щось зробити з аварійними сухостоями, які можуть будь-якої миті впасти, пошкодити майно, які потенційно загрожують здоров’ю і життю людей. До слова, цієї зими трапився інцидент, коли сухе дерево впало на огорожу цього ж дитячого садка. Дякувати Богу, все минулося без прикрощів.
 
Разом з тим, кожне сухостійне, аварійнонебезпечне дерево попередньо обстежується кваліфікованою комісією, направляється запит в екологічну службу для отримання актів на видалення аварійних, сухостійних і фаутних дерев. 
 
Окрім того, в 2018 році університет отримав відповідні приписи про необхідність прибирання аварійних дерев на своїй території. У разі залишення в подальшому таких дерев у насадженні балансоутримувач завідома приймає на себе відповідальність, в т.ч. кримінальну, за наслідки, які будуть спричинені у разі падіння вищевказаних дерев. 
 
Як виглядали аварійні дерева взимку
 
Розуміючи, що саме ці сухі дерева знаходяться на території ботанічного саду, були подані відповідні заявки та отримані необхідні документи для проведення цих санітарних робіт. Власне – зрізання померлих дерев. Ці дозволи датуються ще 2019 роком і протягом двох років ця робота планово велася. Розумієте, не можна одночасно зрізати все, навіть коли це треба. Ботанічний сад – це унікальна біосистема, тут знаходяться понад дві тисячі таксонів, частина з яких належить до екзотів, сформована відповідна фауна. Тому санітарна чистка і була розтягнута в часі, аби не зруйнувати це.
 
- Чому, на вашу думку, саме зараз виникла така увага до звичайних буденних речей, як прибирання сухих дерев?
 
- Хочу ще раз наголосити, що зрізані дерева не просто сухі, померлі, вони – аварійні, такі, що загрожували безпеці і життю людей. А потімітили це «небайдужі» кияни, «екоактивісти» скоріше всього через те, що ці дерева знаходилися безпосередньо біля проїжджої частини та житлового будинку. От і не розібравшись в тому, що відбувається, вони, журналісти створили з цього звичного і буденного процесу «хайп», розбавивши фейковими фотографіями. Ну так зараз модно, заробляти собі «авторитет», збільшувати кількість підписників в соціальних мережах… Але я б хотів подякувати журналістам телеканалів, які професійно розібралися в ситуації і відобразили реальну ситуацію. Хоча частина з них також хотіла сенсацій і гучних заголовків. А ще у мене зустрічне запитання - чому нікого не цікавить факт, що ми приєдналися до всесвітньої акції і в університетському підрозділі, в Боярській лісовій дослідній станції, восени висадили мільйон дерев! Та й тиждень тому, в День лісів, три десятки рідкісних дерев було висаджено в Ботанічному саду.
 
 
 
Справжні фото зрізаних дерев
 
- Окрім уваги громадськості, до Ботанічного саду завітали представники міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, екологічної інспекції…
 
- І навіть національної поліції! Ми завжди ради бачити гостей і запрошуємо відвідати ботсад з якогось іншого інформаційного приводу, наприклад, невдовзі розквітнуть магнолії, колекція видів яких найбільша в Україні.
 
Але повертаючись до вашого запитання, так, два заступники міністра, екоінспекція, поліція – усі перевірили і впевнилися в законності наших дій. Та й навіть непрофесіонал лісівник якщо огляне ці дерева зробить однозначний висновок – вони усі сухі і насправді аварійні. Тож заявники і скаржники отримали усі відповіді на свої запитання.
 
- Прокоментуйте чутки про нібито бажання віддати цю землю забудовникам…
 
- Важко коментувати чиїсь фантазії. Ну як можна серед білого дня вирубати ліс і забудувати? Це нісенітниця. Я відповідально запевняю – ні про яке будівництво мови немає, це територія науково-навчального підрозділу, де навчаються студенти і проводять дослідження науковці університету, Ботанічний сад є об’єктом природно-заповідного фонду України. І так буде і надалі. 
 
- Дякуємо вам за коментар!
 
- Навзаєм і принагідно запрошую киян, гостей столиці відвідати наш ботанічний сад, оглянути експозицію екзотичних і рідкісних рослин, галерею дерев’яних скульптур, майданчики з динозаврами, екологічні класи, де навчаються студенти та багато іншого!
 
Розмовляв Валентин Обрамбальський
 
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook