Пізнаємо Україну: Національний дендрологічний парк «Софіївка»

24 березня 2021, 6:30

    Перебуваючи на дистанційному навчанні ми не маємо можливості поїхати на екскурсію до Умані, щоб відвідати перлину України Національний дендрологічний парк «Софіївка», а тому вирішили спочатку вивчити його історію. Як відомо, сучасна «Софіївка», будучи «Історичним садом» і музеєм садово-паркового мистецтва, входить до сузір’я семи чудес України та посідає третє місце в рейтингу. Цей шедевр і зразок світового садово-паркового мистецтва був створений в кінці XVII – початку XVIII ст. Даний парк щороку приймає близько 500 тис. відвідувачів і має загальну площу 179,2 га. Кожен куточок Софіївки оповитий міфами та легендами Давньої Греції та Риму, пов’язаними з легендами та романтичними історіями про сімейне життя Потоцьких.

       Існує легенда про створення парку Софіївка. У липні 1795 року Софія відвідала графиню Гелену Радзівіл у маєтку поблизу Варшави. Саме там Софію вразила краса парку «Аркадія». «Я закохана в Аркадію», - написала вона Потоцькому - немає у світі жодного виду квітів та екзотичних рослин, які тут не росли б. Прогулюючись садами Аркадії, я відчувала, що посеред літа я знову переживаю весну». Тому граф Станіслав Потоцький вирішив зробити своїй красуні-дружині Софії, грекині за походженням, романтичний дарунок - прекрасний парк у місті Умані. Потоцький задумав парк таким, щоб була в ньому часточка Еллади, батьківщини Софії, і чудові рослини, і скульптури - все, що тамувало б коханій тугу за рідним краєм. Так, у 1796 році розпочалося будівництво парку.

Міфи про парк

      Парк «Софіївка» оточений атмосферою містики, таємничості та романтики. За наказом Потоцького біля входу в одну з печер було написано: «Забудь про неприємності й прийми вічне щастя. Якщо ти щасливий, то стань ще щасливішим». Вважається, що кожен, хто зайде в печеру, забуде про горе та незгоди. Люди вірять у ці пророчі слова, тому назвали це місце «Печерою щастя».

  • Романтична історія створення Національного дендрологічного парку залишила позаду безліч загадкових міфів і легенд:
  • Туристи, спускаючись по річці, просять човника розпочати маршрут з кінця, адже згідно з давньогрецькими міфами початок річки - це життя, а кінець - смерть. Починаючи з кінця річки, ви повертаєтесь до життя, залишаючи за собою всі розбіжності та переживання.
  • Якщо ви відвідаєте Венеру й будете пити воду з її джерела, організм залишить всі хвороби та нездужання.
  • У людини, на яку не впаде жодна крапля води, проходячи під Великим водоспадом, здійсниться найзаповітніша мрія.

Будівництво прекрасного парку:

       Людвіга Метцеля, військового інженера, було призначено автором топографо-архітектурного проекту та керівником будівництва парку. Парк був побудований протягом шести років і подарований чоловіком Софії Вітт-Потоцькій на день її народження.

      На жаль, схеми планування парку не збереглися до нашого часу, тому ми можемо лише здогадуватися, як би виглядав пам’ятник, якби його будівництво було завершено. Відсутність будь-яких малюнків і планів породило головний міф про Софіївку про те, що самі селяни займалися будівництвом та плануванням на свій смак і розсуд. Немає сумнівів щодо хибності цієї теорії: лише будівництво та планування водної системи вимагало глибоких знань у техніці та чіткого графіка робіт із закупівлі гранітних блоків, плит та тумб. Ще один спростований міф про Софіївку - це використання безкоштовної робочої сили селян, які були примусово змушені брати участь у будівництві. Насправді, близько 800 робітників працювали над цим проектом та отримували за свою роботу платню.

Стародавній світ парку «Софіївка»

      Увійшовши до парку ви можете знайти безліч статуй давньогрецьких богів, мислителів і героїв (Сократ, Арістотель, Евріпід, Гомер, Париж, Орфей та багато інших). Тут є амфітеатр, Єлисейські поля, а головна прикраса - Змієвий фонтан, який встановлений посеред Нижнього озера. Стовп води заввишки майже 20 метрів піднімається із широко відкритої пащі хижацької рептилії! Це справді неймовірне видовище, яке може скласти конкуренцію іншому природному диву парка - Великому водоспаду, розташованому на висоті 18 метрів над землею, що впадає в мальовниче спокійне озеро, де можна зустріти білих лебедів.

Острів кохання

     Штучний острів, який знаходиться посередині водосховища, називають «Острів кохання» або ще «Острів Анти-Цирцеї». Міфологічна німфа Цирцея перетворила людей на тварин. Але Потоцький хотів бачити господиню парку відьмою з протилежними рисами, красивою та ніжною. Ось чому назву цьому острову дав "Анти-Цирцея". Обов’язково потрібно відвідати головну прикрасу Острова кохання - Рожевий павільйон, побудований в стилі ренесанс. Існує повір’я, що юнаки та дівчата, які вперше відвідують острів, повинні незабаром одружитися. А загадані тут бажання обов’язково здійсняться.

Цікаві факти

  • «Софіївка» - друга за величиною в Україні (179,6 га) і поступається лише Олександрійському парку (400,61 га).
  • Тут колись відпочивали та черпали своє натхнення Тарас Шевченко, Іван Котляревський, Олександр Пушкін, Максим Рильський та Володимир Сосюра.
  • Ідея створити парк у стилі римських та давньогрецьких міфів належала особисто Софії.
  • У 1996 році оригінали мармурових скульптур було перенесено до музею та замінено на гіпсокартонні копії.
  • У 1980 році деякі будівлі були зруйновані повенями, але ремонт був проведений оперативно, що повністю відновило попередній вигляд пам'яток.

      Унікальна система озер вражає відвідувачів своєю красою протягом всієї прогулянки. Озера в парку спроектовані таким чином, щоб де б ви не знаходились, вода раптово піднімалася з пагорба чи скелі.

      Можна з впевненістю сказати, що Софіївка - це чудо України, яке варто хоча б раз у житті побачити, щоб зануритися у таємничий світ любові, містики та античного світу. Сподіваємось, що ми зможемо найближчим часом зі студентами нашої групи разом з куратором Вікторією Вікторівною Мельник відвідати Софіївку в режимі звичайної екскурсії.

Катерина Баланюк,

студентка 1-ї групи 2-го курсу СТН

факультету тваринництва та водних біоресурсів


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook