Серпнева вчена рада обговорила підсумки року та затвердила програму на наступний рік: змішане навчання і турбота про студента і викладача

21 серпня 2020 року
     21 серпня 2020 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося традиційне серпневе засідання вченої ради. Уперше вона відбувалася в комбінованому режимі: члени ректорату з дотриманням карантинних вимог були присутні в залі, решта – а це члени вченої, завідувачі кафедрами, члени профспілок, ради молодих вчених, студентський актив, приєдналися до наради онлайн. Загалом - більше 450 осіб!

 

  

     Для цього засідання й порядок денний був відповідний: центральним питання стала доповідь ректора Станіслава Ніколаєнка, присвячена підсумкам діяльності науково-педагогічного колективу університету за попередній навчальний рік та завданням на наступний.
     Очільник університету дав грунтовний аналіз перебігу весняного семестру, озвучив результати опитування студентів щодо їхнього сприйняття навчання у дистанційному режимі, зупинився на підсумках наукової роботи, стані справ в навчально-дослідних господарствах і організації на їхній базі практичного навчання, привернув увагу до скрутної фінансово-економічної ситуації, закцентував і на міжнародній діяльності, яка була дещо призупинена через пандемію, проте наразі набирає обертів.

  

     Також ректор зупинився на викликах, які очікують нас в майбутньому – а це розвиток і панування штучного інтелекту, зміна професій, поглиблення соціальної нерівності, екологічні зміни, забезпечення продовольством тощо. У зв’язку з цим перед колективом університету постало завдання – через постійний науковий пошук, зв’язки з бізнесом, закордонними партнерами швидко оновлювати зміст освітнього процесу, програм, спеціальностей, працювати на випередження.

     Згідно з запропонованим графіком навчання на І семестр, 25 серпня студенти старших курсів прибудуть на навчання. Мусимо їх зустріти організовано і чітко, з дотриманням всіх правил санітарної безпеки. Слід роз’яснити кожному студенту правила безпечної поведінки, суворого дотримання санітарних правил. Відповідальність, свідома дисципліна, виваженість і порядок повинні стати правилом нашої поведінки. Відеоверсію доповіді ректора буде оприлюднено на офіційному сайті університету.

     Обговорюючи виступ очільника університету, декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова визначила спільне завдання: ефективно використовувати інформаційно-комунікаційні технології в навчальному процесі, закликала застосовувати найсучасніші засоби, в чому фахівці факультету допомагатимуть.

  

     Декан факультету ветеринарної медицини Микола Цвіліховський зауважив, що здійснені ректоратом заходи були виваженими і вірними, що показав час і рефлексія студентства та викладачів. Відтепер ми маємо досвід і технічне озброєння, аби у будь-який момент перейти на дистанційний режим у разі потреби. Проте багато колег розслабилися і сприйняли карантин як відпустку. Тож за останні дні перед початком нового навчального року потрібно мобілізуватися. Серед пропозицій він виокремив продовження практики створення сучасних лабораторій і центрів, які притягують абітурієнтів, закликав вводити нові дисципліни з урахуванням вимог часу, і звертати максимальну увагу на акредитацію освітніх програм.

  

  

     Директор Ірпінського економічного коледжу Наталія Ільченко зазначила, що за час дистанційного навчання відбулася переорієнтація цінностей, усі сконцентрувалися на важливому і відкинули надлишкове. Усі відокремлені підрозділи в цілому справилися з викликом, завершили навчальний рік, провели випуски й ведуть успішну вступну кампанію.

     Заступник голови Студентської організації Дмитро Кушпій завважив, що студентство усвідомлює відповідальність, відчуває момент і готове до навчання за будь-яких умов з дотриманням усіх вимог і рекомендацій.

     Завідувач кафедри міжнародних відносин і суспільних наук Сергій Білан акцентував увагу на необхідності поліпшення мовної підготовки студентів.
     Заступник директора ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Микола Заблодський вніс пропозиції щодо продовження практики осучаснення лабораторій разом з тим залишаючи для наочності й старе обладнання, на якому студенти можуть власноруч створювати об’єкти з вторинного ресурсу, та збільшувати якість статей не тільки для публікацій в міжнародних виданнях, а й тих, що входять до групи В.

  

     Завідувач кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну Олена Колесніченко запропонувала спосіб збільшення надходжень від наукового супроводу – монетизувати дорадчі послуги для фізичних осіб.

     З урахування озвучених пропозиції та тих, що надійшли протягом кількох днів, вчена рада схвалила текст рішення. Документ буде опублікований на офіційному сайті університету після завершення редакційного корегування.

  

     Далі за порядком денним учений секретар Оксана Барановська представила проект плану роботи вченої ради на 2020-2021 навчальний рік, який також був схвалений.
     Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша представив графік навчального процесу на І семестр, який затверджений вченою радою та опублікований на офіційному сайті університету.

  

  

     Вчена рада також затвердила навчальні плани підготовки фахівців освітніх ступенів фахового молодшого бакалавра, бакалавра та магістра на наступний навчальний рік, оновила положення про академічну мобільність студентів та аспірантів, розглянула питання проведення атестації здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії, висунула для участі в конкурсі щодо обрання на вакантні місця членів наукової ради Національного фонду досліджень, створила мультимедійну лабораторію з відеозапису лекцій, висунула претендентів на здобуття іменних стипендій Верховної Ради України для молодих вчених, рекомендувала до друку навчальну, наукову літературу та періодичні видання, утворила разові спецради з захисту ряду дисертацій тощо.

     Завершуючи засідання, ректор Станіслав Ніколаєнко привітав колектив з Днем незалежності України, Днем Державного Прапора і фактичним початком нового навчального року.

Денис Рудень

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook