Переконлива відповідь гуманітаріїв на виклики сучасної освітньої реальності

29 червня 2020, 13:54

Ми живемо в часи швидких й докорінних якісних перетворень в усіх сферах соціального буття людини. Нові стрімко-змінні реалії підхоплюють нас і спонукають миттєво реагувати. Так, в сучасному освітньому просторі, залучаючись до нових освітніх процесів революційно-інформаційного спрямування, маємо ефективно відповідати на виклики сьогодення.

На наш погляд, приклад такої відповіді адекватно був поданий кафедрою Соціальної роботи та реабілітації на вебінарі з підготовки до ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України.

Спікером вебінару була в.о. завідувача кафедри Соціальної роботи та реабілітації, доктор педагогічних наук, доцент Ірина Сопівник. На вебінар зареєструвалося 466 старшокласників із різних куточків України.  Це переможці ІІ етапу відділень гуманітарних і суспільних наук МАН: історія, філософія і суспільствознавство, мовознавство, літературознавство, фольклористика та мистецтвознавство. Вебінар був присвячений підготовці учнів-членів МАН з усієї країни до постерного захисту науково-дослідницьких робіт.

Численні юні дослідники – учасники вебінару, побачили НУБіП як вельми привабливий і вигідний ЗВО поміж інших, який має численні переваги, як дослідницький заклад освіти. Адже тут не тільки надають знання студентам, але й залучають молодих дослідників до процесу виробництва принципово нових знань. НУБіП України має угоди із МАН України про співпрацю, що надає можливості нам вже сьогодні скооперувати зусилля з дослідними лабораторіями та центрами, зокрема, йдеться і про наш гуманітарно-педагогічний факультет. Було переконливо продемонстровано наукові традиції, потужний кадровий потенціал та матеріальне забезпечення університету. Акцент зроблено і на турботі пор естетику наших приміщень, лабораторій, їх оздоблення і оснащення, які формують загальну культуру особистості.

Яскраво й послідовно для учасників вебінару було подано досвід постерного захисту магістерських робіт у нашому університеті. Слухачі отримали переконливі й наочні відповіді на питання: як підготувати постер захисту; які якості й компетентності розвиває робота над постерами; побачили яскраві постерні презентації студентів НУБіП; оцінили переваги постерних захистів як достатньо коротких, але таких, що системно та візуалізовано відображають результати наукових досліджень. При цьому вони зрозуміли, що головною якістю, що має забезпечити ефективну презентацію магістерських робіт шляхом постерного захисту, – є їх власна креативність. Постерна доповідь, розвиваючи творчу, просторово-образну уяву та дослідницькі й комунікативні якості студента, надає йому можливості лаконічно і ефективно донести свої думки. Студент розвиває  при цьому свої ораторські та лідерські компетентності.

Спікер вебінару подала корисні поради теоретичного та методичного контексту для успішного створення постерів для захисту наукових робіт. Протягом усього часу роботи тривав активний і зацікавлений двосторонній контакт случачів із спікером. Ірина Віталіївна впродовж цілої години відповідала на більш ніж 50 запитань від манівців. Стільки питань свідчать, що вебінар пройшов цікаво та успішно.

Малою академією наук було організовано вебінари щодо підготовки до постерних захистів, із залученням науковців із  провідних закладів вищої освіти України. Готувати учнів МАН України до конкурсу – постерного захисту запрошено науково-педагогічних працівників Національного університету біоресурсів і природокористування України. Це є ще одним підтвердженням того, що наш університет є одним із кращих дослідницьких і поліпрофільних університетів України із потужним гуманітарно-педагогічним факультетом. Недаремно дивізом наших гуманітаріїв є «Primus inter pares» (перший серед рівних).

 
 Людмила Чекаль
доцент кафедри соціальної роботи та реабілітації
 

Відео вебінару можна переглянути на YouTube каналі Малої академії наук за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=95ZgLgir3KY

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook