Чи врятує дотримання етичних норм бізнес від кризи?

13 квітня 2020 року
   На це складне питання нині шукають відповіді багато бізнесменів і економічних експертів. Цікавить воно і наукові кола та викликає інтерес в учасників навчального процесу, тобто у викладачів і студентів.
   Тож, продовжуючи забезпечувати під час карантину навчальний процес on-line, група викладачів кафедри менеджменту імені професора Й.С. Завадського спільно з бізнесменами-практиками та студентами 1-го курсу ОС Бакалавр спеціальностей «Менеджмент» і «Маркетинг» факультету аграрного менеджменту провели семінар на актуальну тему: «Етика взаємовідносин бізнесу з стейхолдерами в умовах кризи».
 
   Розпочав роботу семінару доцент Олександр Новак, який зупинився на організаційних моментах роботи під час зустрічі, визначив питання порядку денного. Далі доцент Ольга Гогуля, як основний лектор дисципліни «Етика бізнесу», привітала учасників семінару та ґрунтовно описала актуальність етичних проблем у сучасному бізнесі.
 
   Родзинкою семінару, що додала прикладного характеру спілкуванню, стала участь представниць бізнесу. Великий бізнес представляла Ірина Горго – асистент керівника департаменту Агро ТОВ «БАСФ Т.О.В» в Україні, Молдові та країнах Кавказу а середній - Зореслава Борецька, співвласниця компанії «ВіндПласт». Представниці бізнесу мають чудову освіту - випускниці факультету аграрного менеджменту НУБіП України, які здобули звання "кандидат економічних наук".
 
   Порядок розгляду питань семінару передбачав презентацію студентами самостійно зібраних матеріалів щодо актуальності, важливості визначеної проблеми етики взаємовідносин у бізнесі  та існуючих методів її вирішення і профілактики.
Студенти 1-ої групи Карина Панченко, Вікторія Горова та Денис Галушка презентували етичні проблеми взаємодії бізнесу зі споживачами, навели актуальні приклади.
 
   Етичні проблеми взаємодії бізнесу з конкурентами детально охарактеризували студенти 2-ої групи Анастасія Репнікова, Оксана Бендик, Світлана Коцупера і Анастасія Обертас.
 
 
   Студенти 3-ої групи Віолетта Огілько, Юлія Могила і Назар Артиш зупинилися на етичних проблемах взаємодії бізнесу з постачальниками. Доповнила їх доповідь доцент Тетяна Артюх, яка привела приклади превентивних заходів для зменшення конфліктних ситуацій у бізнесі між різними типами контрагентів.
 
   Етичні проблеми взаємодії бізнесу з державою та місцевими громадами були темою дослідження студентів англомовних груп 1-го курсу ФАМ: Олександра Маслюка, Анастасії Костромєєвої, Ксенії Ільїної та Вікторії Федоренко. Кожне питання семінару доповнювали та коментували експерти з числа представників бізнесу та викладачів. Гості семінару, пані Зоряна та Ірина, підтвердили важливість знання, розуміння та використання етичних принципів у роботі бізнесу з усіма своїми стейкхолдерами: зі споживачами, з постачальниками, з державою і, навіть, з конкурентами. Така поведінка у бізнес-середовищі дозволяє вибудувати систему стабільних взаємовідносин, а це сприяє успішному розвитку. Досвід наводили різний: від розробки і використання чіткого набору етичних норм, закріплених у відповідних документах (досвід компанії BASF) до формування однозначних неписаних правил та цінностей, що культивуються в організаційній культурі невеликого  колективу ТОВ «ВіндПласт».
 
   На завершення діалогу гості on-line семінару підкреслили високу підготовку, як студентів-доповідачів, так і загалом студентів-випускників факультету аграрного менеджменту та кафедри менеджменту імені  професора Й.С. Завадського, багато з яких працюють у компаніях, що були представлені. Вони закликали студентів використовувати час з максимальною користю і здобувати такі необхідні у бізнесі знання.
   Діалог з практиками-представниками бізнесу отримав схвальний відгук від учасників семінару. Зі сторони студентської аудиторії було висловлене сподівання на аналогічні зустрічі у майбутньому. Запис on-line семінару далі буде використано в якості навчального відео.
   Відеозапис семінару можна переглянути на YouTube
 
 
Аліна Троян,
доцент кафедри менеджменту ім. проф. Й.С. Завадського
 
 
 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook