СПІВПРАЦЯ З РОБОТОДАВЦЯМИ – «Майстер клас: Сучасні технології сироваріння»
В рамках співпраці з роботодавцями та згідно програми підготовки студентів спеціальності 181 «Харчові технології» по дисципліні «Загальні технології» 26 лютого студенти третього курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК взяли участь у майстер-класі "Сироваріння" від ТОВ «Сільпо-ФУД».
Мета майстер-класу: ознайомитись з технологією м’яких сирів, виготовити сир «Моцарелла» та визначити показники якості.
Завдання: Набуття практичних навичок у виробництві м’яких сирів.
Майстер-клас проводили технолог Хаєцький Роман, керуючий магазином Федина Олександр та менеджер з персоналу мережі "Сільпо" Фастовець Євгенія.
Під час зустрічі керуючий магазином Федина Олександр розповів про внутрішнє оформлення магазину «Сільпо», яке виконане за тематикою п’єси Лесі Українки «Мавка» і познайомив з усіма відділами: кулінарії, власною кондитерською та пекарнею, рибним і м’ясним відділами, а також з власною сироварнею.
Під час майстер-класу студенти ознайомилися з основними етапами виробництва сиру моцарелла: підготовка молока до зсідання, внесення закваски, зсідання молока, оброблення згустку, формування сиру.
Сир моцарелла відрізняється високим вмістом білка та кальцію. В ньому міститься велика кількість вітамінів, мінералів, амінокислот і незначна кількість солі. Засвоюваність білків і жиру, які містяться в цьому молочному продукті, досягає 95-97%.
На очах у студентів технолог Хаєцький Роман брав сирне зерно клав у діжку, додавав окріп та замішував сир як тісто – цей процес він не довіряє нікому. Сир дуже гарячий, щоб не обпікати руки, треба їх постійно змочувати в холодній воді.
Завершився майстер-клас дегустацією сиру та врученням сертифікатів. Колектив факультету вдячний адміністрації ТОВ «Сільпо-ФУД» за організацію заходу. Такі майстер-класи сприяють формуванню професійних компетентностей майбутніх фахівців сфери харчових технологій.
Співпраця з роботодавцями мережі «Сільпо» продовжується, заплановані наступні «майстер-класи» та тематичні лекції з харчових технологій.
Олена Очколяс,
старший викладач кафедри технології
м'ясних, рибних та морепродуктів
Микола Ніколаєнко,
асистент кафедри технології
м'ясних, рибних та морепродуктів