Ознайомлення студентів-екологів із сучасними методами й приладами для аналізування природного середовища в хімічній лабораторії «PublicLab»

24 лютого 2020 року
     20 лютого 2020 року за ініціативи викладачів кафедри екології агросфери та екологічного контролю Строкаль Віти Петрівни та Бережняка Євгенія Михайловича у розрізі вивчення дисципліни «Техноекологія» студентами 2-го курсу було проведене ознайомче екскурсійне заняття в лабораторії «PublicLab», приміщення якої знаходяться на території АТ «КиївГаз», яка до того ж виступає і її виробничим партнером.Однією із переваг реалізації заходу стало те, що територіально дана лабораторія знаходиться неподалік від університету, а саме на Деміївці.

     Лабораторія «PublicLab» – це сучасна інноваційна лабораторія, яка була створена влітку 2018 року. У її завдання покладено проведення постійного і періодичного моніторингу екологічного стану в Києві. Нині в установі працюють висококваліфіковані фахівці, які здійснюють хімічний аналіз робочої і жилої зон повітря, озонування приміщень, хімічний аналіз якості питної води та компонентів стічних вод, а також аналіз природного газу.
     Метою екскурсії було ознайомлення студентів із принципами дії й аналізування на сучасних лабораторних приладах якості поверхневих вод м. Києва, а також визначення хімічних сполук й забруднюючих речовин, що знаходяться в приземному шарі атмосферного повітря. Варто зазначити, що лабораторія сертифікована і повністю відповідає стандартам й нормативним вимогам, які висуваються до аналізу такого роду об’єктів. Спочатку студенти побували в лабораторії спектрофотометричного аналізу, де вони отримали необхідні знання щодо суті роботи приладів-аналізаторів повітря. Зокрема, за допомогою одного із них було визначено вміст СО2, озону й оксидів азотуу робочій зоні лабораторії. На іншому газоаналізаторі, більш функціональнішому за попередній, було продемонстровано студентам, яким чином необхідно визначати у повітрі концентрацію формальдегіду, фенолів, амміаку, чадного газу, оксидів нітрогену, тощо. Слід відмітити, що для кількісного визначення домішок у повітрі фахівці лабораторії використовують аналізатори Dräger x-am 5000 з сенсорами на неорганічні речовини та Dräger x-am 7000 із сенсорами на визначення до трьох десятків органічних сполук.

  

     Жваве зацікавлення і активне обговорення у студентів викликала і демонстрація дослідження із визначення вмісту хрому у воді задопомогою спектрофотометра Unico 2802 UV/VIS, який вимірює оптичну щільність розчинів дуже широкого кола речовин. Попередньо студенти ознайомилися із принципами роботи приладу та його функціональними можливостями. Результат не заставив себе довго чекати і за кілька хвилин на екрані приладу висвітилися показники спектрофотометричного аналізу. Також було продемонстровано і яким чином функціонує прилад SevenCompact pH/Ion від компанії Mettler Toledo, який застосовується для вимірювання pH, концентрації аніонів і катіонів у розчинах за допомогою іон-селективних електродів.
     У лабораторії хроматографічного аналізу ми мали змогу ознайомитися із принципом роботи та можливостями аналізу газового хроматографа моделі 7890B від Agilent Technologies.

     По закінченню екскурсії студенти висловили подяку висококваліфікованому хіміку-аналітику Косілову Володимиру за професійні, цікаві і захоплюючі розповіді щодо використання хімічних методів дослідження при аналізуванні якості повітря, води і природного газу та організатору-координатору зустрічі Ковпак Анні. Відведений час промайнув швидко і непомітно, а вражені і захоплені побаченим студенти поспішали далі на заняття.
     Як результат ознайомчої екскурсії – є підписаний договір про співпрацю між НУБіП України та Лабораторією «PublicLab», яка слугуватиме студентам аспірантам, як база практичного навчання та виконання наукових досліджень.

Бережняк Є.М., Строкаль В.П.,
доценти кафедри екології агросфери
та екологічного контролю

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook