Жнива 2018: на обжинках у НДГ «Великоснітинське» ім. О.В. Музиченка віншували хліборобів

16 серпня 2018 року

     За кілька днів – Яблучний Спас, свято подяки від людей природі за її щедрі дарунки і врожаї. Саме напередодні нього у НДГ «Великоснітинське» ім. О.В.Музиченка на обжинках, відновлених у господарстві в останні роки, віншують своїх хліборобів.

     Вони, незважаючи на примхи погоди – дощ і спеку, показують високі стабільні результати у ході жнив. Цьогорічу господарстві зібрано озиму пшеницю на площі 600 га, намолочено 3442 тонни зерна при урожайності 57,4 ц/га. Завершили і збирання ячменю: зібрано 365 га, намолочено 1456,3 тонни зерна з середньою урожайністю 41,4 ц/га. Це практично на 10 ц/га перевищує минулорічну урожайність цієї культури, ділиться враженнями директор «Великоснітинського» Микола Журавель. Загалом цьогорічний здобуток господарства по намолоту зерна ранніх зернових на тисячу тонн перевершив минулорічний, а урожайність – на 7 ц/га. Хоча на його (та й не тільки його) пам’яті таких важких жнив не було з півтора десятка останніх років. Одночасно із збиранням зерна пресувалася солома та готувалися площі під оранку.

    На обжинки вітати хліборобів від університету завітала ціла делегація на чолі з ректором Станіславом Ніколаєнком. Він відзначив їхній трудовий внесок у той мільйон тонн зерна, який на сьогодні вже дала Київщина. Цогоріч показники наших господарств вищі, ніж по області. Так, порівняно з Фастівським районом, де урожайність ранньої групи зернових склала 42 ц/га, «Великоснітинське» дало 52 ц/га, озимої пшениці – відповідно 50 і 57 ц/га, ячменю – 33,3 і 42,2 ц/га. До речі, таким показникам посприяла обробка посіві препаратом «Екстракон».

 

   Очільник університету, згадуючи про показники, особливо підкреслив: не можна ставити на перший план питання суто виробництва, на це місце треба ставити людину. Сьогодні я бачу на обличчях хліборобів господарства спокій, відчуваю впевненість у сьогоднішньому дні, чого так не вистачає в цілому нашій державі, зазначив він.

    Станіслав Ніколаєнко спинився на основних завданнях, які стоять перед колективом університету. Подолавши корупцію у виші, насамперед слід продовжувати науковий пошук, зміцнювати базу, продовжувати процес створення новітніх лабораторій і далі оновлювати корпуси та гуртожитки. Він закликав не боятися експериментів, залучати до всіх видів робіт студентів, які під час навчання повинні бачити найпередовіше виробництво, зокрема і в галузі тваринництва.

     Кращий екіпаж комбайну господарства – Олександр Перунов та його помічник Олександр Кузуб – намолотив 1100 тонн зерна. Саме їм одним з перших і вручили почесні грамоти НУБіП. Університетськими відзнаками також відзначені водій Ігор Кошара, керівник механізованого зернотоку Михайло Шевчук, електрогазозварник Леонід Петрашенко, бухгалтер Ірина Дзядевич і Микола Журавель. До Дня району, 95-річчя якого на Фастівщині відзначатимуть завтра, почесних грамот райдержадміністрації удостоєні Олександр Горбатюк і Олександр Шевчук. Відзнаками господарства нагороджені комбайнери Віктор Розпутняк і Віктор Мельник, водії Павло Хоменко, Юрій Діхтяр та інші.

     На обжинки у «Великоснітинське» завітали і представники інших навчально-дослідних господарств університету. За успіхи у ході цьогорічних жнив почесними грамотами НУБіП відзначені працівники Агрономічної дослідної станції – заступник директора Віктор Журавель, головний агроном Таїсія Григорусь та інші, директор НДГ «Ворзель» Геннадій Білуха.

     Але не всі трудівники господарства були присутні на святкуванні: у полі розпочалася заготівля силосу, аби худоба на зиму не залишилася без кормів. Бо ж поки не зима, хлібороби спокою не знають.

 

Валентин Обрамбальський

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook