Сучасні інноваційні технології в садівництві і виноградарстві: досвід Ізраїлю та України

22 червня 2018 року

     Під такою назвою відбувся майстер-клас, організований агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та агентством з розвитку міжнародного співробітництва Ізраїлю (MASHFV) за сприяння НУБіП України.

     В списку учасників – викладачі, вчені, фермери, представники бізнесу, МінАПК, студенти. Головна мета заходу – презентація навчальної програми з інноваційних технологій в садівництві та виноградарстві, які застосовуються в Ізраїлі з урахуванням можливості їх адаптації до місцевих умов.

     Від адміністрації НУБіП з привітанням і побажанням плідної роботи виступив начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко. З боку організаторів слово взяли Мет Браун, Сюзан Косінскі Фрітц (США), представники посольства Ізраїлю в Україні Еміль Бен Нафталі та Ірина Олійник, директор американського проекту «Навчальні програми професійного зростання» Олександр Сидоренко. Спікери підкреслювали важливість міжнародних професійних освітніх програм в розвитку галузі садівництва та виноградарства в Україні, наводили статистику участі в них фахівців з обох сторін, розповідали про те, як стати учасником такої програми в майбутньому. Програмою передбачено не лише стажування, а й фінансова підтримка цікавих проектів, що були розроблені у його процесі.

 

     Основною частиною майстер-класу стали доповіді тих учасників програми, які нещодавно повернулись зі стажування в Ізраїлі. Руслан Гаврилянчик, перший проректор Подільськьго державного аграрно-технологічного університету зауважив, що в садівничій галузі Ізраїлю немає нічого такого, чого б не було в Україні, окрім чіткої координації науки, освіти і виробництва, яка забезпечується державою. Виробничники довіряють рекомендаціям науковців і чітко їх дотримуються. Представник від великого підприємства ТОВ «Поділля» Олена Гур’євська поділилась приємними враженнями від самої організації стажування, командної співпраці, яка «перевернула світогляд». Нині О. Гур’євська працює над створенням демонстраційного саду, де б виробничники могли побачити і оцінити різні технологічні новинки від провідних міжнародних компаній. Валентина Лановенко, керівник проектів та відділу продажів розсадника плодових культур сім’ї Лановенко говорила про шляхи використання ізраїльського досвіду в садівницьких господарствах України. Особливо їй сподобались новинки в системах зрошення та моніторингу стану рослин.

 

     У другій частині семінару основними доповідачами були співробітники кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка НУБіП України. Їх виступи були присвячені різним аспектам вирощування органічної плодово-ягідної продукції в Україні. Професор Володимир Меженський представив сорти нетрадиційних плодових культур для органічного садівництва, більшість із яких власної селекції. Доцент Борис Мазур поділився позитивним досвідом вирощування органічних ягід суниці в умовах Київщини. В’ячеслав Онищенко, директор садового центру «Північне виноградарство» і водночас аспірант кафедри садівництва, проаналізував ефективність різних способів вирощування ремонтантної малини. Біологічні препарати для захисту та живлення садових рослин вітчизняного виробництва презентував доцент Володимир Сіленко.

 

     Під час обговорення доповідей відбувалась плідна дискусія з питань ефективності стажування в Ізраїлі, необхідності подальшого взаємообміну фахівцями, ідеями, активного залучення у цей процес співробітників кафедри садівництва, як авторитетних експертів галузі. Також кафедра розраховує на допомогу ізраїльської сторони у створенні на базі НДП «Плодоовочевий сад» демонстраційних ділянок із інноваційними елементами технологій в садівництві.

     Участь у майстер-класі дала можливість належно оцінити рівень власних наукових здобутків та набути позитивного досвіду у проведенні подібних заходів.

Наталія Шевчук,
доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook