Екологія – філософія існування людства: до 32-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС

10 травня 2018 року

     До 32-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС відбулася ціла низка заходів за участі співробітників кафедри радіобіології та радіоекології університету.

     24-26 квітня на факультеті захисту рослин, біотехнологій та екології пройшла V міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів і молодих вчених «Екологія – філософія існування людства», присвячена 120-річчю НУБіП. Учасників вітав професор Ігор Гудков, який представив доповідь «Сучасна радіаційна ситуація в Україні». У межах засідання профільних секцій четвертокурсник спеціальності «Екологія» І. Волкогон представив роботу про вплив бактеріальних добрив на накопичення радіонуклідів рослинами, яку він виконує на базі кафедри радіобіології та радіоекології та лабораторій Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН.

     «Чорнобильська катастрофа. Актуальні проблеми, напрямки та шляхи їх вирішення» – така міжнародна конференція відбулася в Житомирському національному агроекологічному університеті 25-26 квітня. У ній взяли участь близько 200 осіб, серед яких були представники органів влади та місцевого самоврядування, провідні експерти та науковці з України, Республіки Білорусь та Японії. Тут розглядалися питання забруднення навколишнього природного середовища радіоактивними речовинами, ефективність робіт з радіаційного захисту населення, соціально-психологічні та економічні наслідки аварії, радіоекологічна та радіобіологічна освіта.

     Наукову частину конференції відкривав Ігор Гудков з доповіддю, присвяченою пам’яті видатного радіобіолога, педагога, громадського діяча академіка Д.М. Гродзинського. Доцент М.М. Лазарєв висвітлив проблеми реабілітації та повертання до використання забруднених радіонуклідами територій, а старший науковий співробітник О.Ю. Паренюк – формування протоекосистем всередині зруйнованого енергоблоку Чорнобильської АЕС. Всі троє доповідачів були нагороджені грамотами Міністерства екології та природних ресурсів.

   У ці ж дні у Славутичі проходила ІІІ міжнародна конференція «Проблеми зняття з експлуатації об’єктів ядерної енергетики та відновлення навколишнього середовища». Понад 200 учасників з України, Білорусі, США, Польщі, Німеччини, Росії обговорили проблеми і перспективи експлуатації об’єктів ядерної енергетики. Співробітники кафедри радіобіології та радіоекології К. Є. Шаванова, В. В. Іллєнко, О. В. Кашпарова взяли участь у роботі Х Славутицького екофоруму «Екологічні проблеми сталого розвитку та збереження навколишнього середовища» та представили наукові доповіді. У межах конференції була організована і екскурсія до зони відчуження Чорнобильської АЕС та міста Прип’ять.

     Завершився тиждень зустрічами з представниками Японії. Зокрема зі свідком атомного бомбардування Нагасакі Іхару Тойочі були обговорені проблеми наслідків цієї катастрофи та необхідність радіоекологічної освіти для всіх категорій населення.

Н. Шпирка,
молодший науковий співробітник

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook