Міжнародний день птахів

26 березня 2018 року

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй резолюцією A/RES/67/200 проголосила 21 березня Міжнародним днем лісів. Цей день покликаний привернути увагу важливості значення лісів для життя на планеті. Міжнародний день лісів відзначають в усіх країнах світу. Проблема збереження лісу та його багатств стоїть сьогодні в ряді найважливіших екологічних завдань.

Ліси – наше національне багатство. Оскільки, процеси скорочення площі лісів та їх деградації стали міжнародними проблемами, що вимагають спільного рішення усіма країнами, ООН закликала підтримати проведення Міжнародного дня лісів спеціальними заходами. Так, у більшості країн світу проводяться різноманітні акції, спрямовані на захист лісів і зелених насаджень, інформаційно-пізнавальні заходи, різні конкурси і виставки, кампанії з висадки дерев, флешмоби. 21 березня 2018 року по всій Україні стартує Акція «Майбутнє лісу в твоїх руках», започаткована Державним агентством лісових ресурсів України.

Міжнародний день птахів відзначаєтьчя 1 квітня 1906 року після підписання 19 березня 1902 р. та набуття чинності 12 грудня 1905 р. "Міжнародної конвенції з охорони птахів, корисних в сільському господарстві". 8 жовтня 1950 року, на зміну документу 1902 року, в Парижі було підписано "Міжнародну конвенціюпро охорону птахів". На відміну від попереднього документа, конвенція розглядала вже всі види птахів, а не тільки корисні для сільського господарства.

Синиця велика Parus major

За традицією минулих років, в очікуванні пернатих, розвішуються шпаківні, синичники, гоголятники та інші "пташині будиночки". В якійсь мірі, це і є неофіційним святом орнітологів. Цей день є гарним приводом, щоб привернути увагу громадськості до вивчення і збереження птахів, а також поширенню наукових знань про них. Варто зазаначити, що встановлення штучних гніздівель є важливим аспектом охорони та приваблення рідкісних червонокнижних видів, про що свідчить досвід зарубіжних орнітологів. Втім, навіть фонові види птахів відіграють важливу роль, поширюючи насіння, знищуючи шкідливих комах або просто радуючи людей своїм щебетанням та яскравим забарвленням.

Мухоловка білошия Ficedula albicollis

Інститут лісового і садово-паркового господарства НУБіП України вирішив не залишатися осторонь міжнародного дня лісів і Міжнародного дня птахів. 26 березня дирекція Інституту, кафедра біології лісу та мисливствознавства спільно з ботанічним садом НУБіП здійснила вставнолення 10-ти штучних гніздівель для дрібних горобцеподібних птахів, які в недалекому майбутньому будуть радувати відвідувачів Ботсаду своїм співом. Необхідно зазначити, що кріплення шпаківень на деревах здійснювалось із застосуванням льняних мотузок, які є природнім матеріалом і не будуть в майбутньому перешкоджати росту дерев у товщину.


Повзик Sitta europaea

У розвішуванні шпаківень активну участь прийняли студенти  4 курсу спеціалізації «Мисливське господарство», магістри 1-го року навчання та учасники студентського наукового гуртка «Біологів-мисливствознавців». Хочеться сподіватися, що подібні акції стануть традиційними та сприятимуть покращенню естетичного стану Ботсаду і вихованню бережного ставлення до природи у підростаючого покоління.

Кафедра біології лісу та мисливствознавства висловлює щиру подяку за допомогу у проведенні заходу директору комунального підприємства «Дарницьке лісопаркове господарство» Явному Михайлу Івановичу.

 

Сергій Шевченко,

завідувач Музею лісових звірів і птахів ім. професора О. О. Салганського.

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook