Світ врятують краса і… бджоли

7 січня 2017, 0:39

   У Рокитному на Київщині з ініціативи голови громадської організації пасічників району досвідченого бджоляра-практика, працівника кафедри конярства і бджільництва НУБіП Юрія Овдієнка пройшла науково-практична конференція, присвячена проблемам виробництва меду. Зараз в Україні налічується понад 400 тисяч пасічників, які утримують близько 2,6 млн. бджолосімей, виробляється понад 70 тис. тонн меду (перше місце в Європі і 3-4 у світі), з них половина експортується. Галузь могла б розвиватись динамічніше, якби не низка проблем. Серед них отруєння бджіл при застосуванні засобів захисту рослин у сільському та лісовому господарствах,відсутність розшифровки на скороченій інструкції складу ветеринарних препаратів, що мають застосовуватись при захисті бджіл від шкідників і хвороб, низька закупівельна ціна на продукцію, непрозорість у роботі громадських об’єднань пасічників. А найголовніша проблема, за словами Юрія Овдієнка – це відсутність державної підтримки галузі.

     Вітчизняне бджільництво має потужну наукову базу, хоча практична реалізація розробок ще не належному рівні. Кульгають племінна робота, підготовка кадрів, пропаганда серед населення корисності продуктів бджільництва. Говорилось про необхідність перебудови структури галузі. Наприклад, у розвинених країнах бджолярі гуртуються у виробничі та обслуговуючі кооперативи, що дає змогу впроваджувати новітні технології, користуватися сучасним лабораторним обладнанням, боротися з хворобами комах, експортувати самостійно продукцію за кордон, а не через посередників. Відповідали б кооперативи і за якість меду. В організації кооперативів має бути зацікавленим і Міністерство агрополітики та продовольства України. Про це говорили завідувач кафедри Микола Повозніков, професор В. Поліщук, доцент Олексій. Лосєв, ст. викладач Леонора Адамчук.

     Ми живимо в епоху, яка на жаль ознаменувалась різким збільшенням числа хвороб цивілізації, які суттєво впливають на якість і тривалість життя. Саме тут може ефективно діяти мед і такі продукти бджільництва як прополіс, перга, маточне молочко, бджолиний яд і забрус. Давно відомо що мед має чудові антибактеріальні, бактерицидні і протизапальні властивості, тому його необхідно широко популяризувати. На це мав би звернути увагу і змінити підхід уряд країни. 

    Викладач Боярського коледжу екології і природних ресурсів М. Войналович розповів про навчальну методику підготовки бджолярів та задум колективу закладу щодо використання досвіду пасічників-ветеранів у підготовці кадрів. Виступаючі бджолі-практики скаржилися на знищення цінних медоносних насаджень, зокрема липи та акації, труєння бджіл засобами захисту рослин, адже виробники сільськогосподарської продукції рідко сповіщають їх про проведення цих агротехнічних заходів. У світі ж, коли таке трапляється, до порушників застосовуються дуже жорсткі санкції. Там, вочевидь, пам’ятають вислів Енштейна«Якщо вимруть бджоли, людство вимре слідом за ними через чотири роки».

Володимир Біленко

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook