Лабораторні заняття з дисципліни «Селекція і насінництво» в лабораторіях Українського інституту експертизи сортів рослин

9 грудня 2016 року

       Для студентів 4 курсу агробіологічного факультету напряму підготовки «Агрономія» в рамках вивчення дисципліни «Селекція та насінництво польових культур» провели лабораторно-практичне заняття в Українському інституті експертизи сортів рослин, основним напрямом роботи якого є всебічна та об’єктивна оцінка випробовуваних сортів та гібридів, із виявленням найбільш цінних, їх реєстрація та правовий захист, визначення районів майбутнього поширення у виробництві.

      Знайомство з роботою інституту студенти розпочали з лабораторії визначення біохімічних і технологічних показників якості. Завідувач лабораторією, старший науковий співробітник Шовгун Ольга Олександрівна та старший науковий співробітник лабораторії Іваницька Алла Петрівна ознайомили студентів з основними показниками якості, які повинні мати новостворені сорти, що досліджуються в цій лабораторії.
     У зернових, зернобобових, олійних культур та продуктів їх переробки визначають: кількість сирого протеїну та жиру, вологість (в зерні, борошні, зернопродуктах), кількість та якість клейковини, число падіння (пшениця, жито, тритікале, борошно), склоподібність (пшениця, кукурудза, рис); показники якості (білок, вологість, клейковина), натуру зерна; рівень зараженості, крупністі (ячмінь), вихід крупи, вихід борошна, хлібопекарські властивості, активність уреази, крохмалю, олійність (в олійних та ефіроолійних культурах), кислотне число (олія), вміст ерукової кислоти та глюкозинолатів (олійні культури), йодне число (олійні культури, рослинні жири).

  

      В овочевих, кормових, плодово-ягідних культурах та картоплі: суху речовину, суху речовину соку, моноцукри, вітамін С, каротин, кількість клітковини, загальну кислотність, вміст алкалоїдів. Особливо студентів зацікавив метод визначення показників якості методом інфрачервоної спектроскопії за допомогою сучасного приладу Infraneo, використовуючи який за 1-2 хвилини можна визначити такі показники як: вологість, вміст білку, олії, крохмалю, клейковини та ін.

        

      Серед сортів картоплі, які проходять експертизу, особливу увагу привернули 2 зразки, що мають синє та червоне забарвлення м’якуша. 

Студенти прийняли участі у дегустації хлібних випічок з різних сортів пшениці, ознайомилися з технологією визначення хлібопекарських властивостей борошна – у випеченому хлібі, визначали пористість, пружність та смакові властивості.

        

     З роботою лабораторії арбітражних досліджень і нових методів експертизи студентів ознайомила завідувач відділу лабораторних досліджень з кваліфікаційної експертизи сортів рослин, кандидат с.-г. наук Присяжнюк Лариса Михайлівна, яка розповіла про основні напрями наукових досліджень лабораторії, а також про види досліджень, що проходить насіннєвий матеріал у даній лабораторії, а саме визначення:

  • показників якості насіння сільськогосподарських культур (засміченість зразка, схожість та енергія проростання);
  • сортової чистоти, за електрофоретичними спектрами запасних білків (пшениця, ячмінь, тритикале);
  • ступеня гібридності, за електрофоретичними спектрами запасних білків (кукурудза, соняшник);
  • генетичних модифікацій рослин за допомогою методу ПЛР у реальному часі та імунохроматографічним методом у насінні та рослинному матеріалі;
  • ідентифікації сортів рослин на основі поліморфізму молекулярно-генетичних маркерів ДНК.     

  

     Особливою цікавістю для студентів був експеримент із виділення ДНК «на кухні». За 5-10 хвилин з м’якоті банану, з використанням компонентів, які є у кожного на кухні (сіль, сода, миючий засіб, вода) можна виділити таку кількість ДНК, яка не потребує спеціальних методів візуалізації, її можна розгледіти одразу в ємності в якій проводили експеримент.

    

      Також студенти відвідали сховище насіннєвих колекційний фондів, у якому зберігають насіння сортів занесених до державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Завідувач сектору Чухлєб Лідія Іванівна розповіла про особливості упаковки, зберігання та обліку насіннєвого матеріалу.

  

 

Юлія Дмитренко
асистент кафедри генетики, селекції 
і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook