Збори трудового колективу гуманітарно-педагогічного факультету: акцент на критерії дослідницького і національного університету

5 лютого 2016 року

4 лютого відбулися збори трудового колективу гуманітарно-педагогічного факультету. Перше питання порядку денного – звіт декана про роботу підрозділу за 2015 рік у руслі виконання програми розвитку «Голосіївська ініціатива-2020» та перспективи на поточний рік. Тож Василь Шинкарук представив увазі делегатів ґрунтовний аналіз проробленої роботи колективом факультету. І зазначив, що протягом звітного періоду зусилля спрямовувалися на поліпшення якості навчання та підтримки рейтингу університету.

За час, що минув, удосконалено структуру факультету. На базі відокремленого підрозділу університету «Бережанський агротехнічний інститут» започатковано міжкафедральну лабораторію для напряму підготовки «Соціальна педагогіка». Суттєво поліпшено якісний склад науково-педагогічних працівників. Факультет поповнився п’ятьма докторами наук. Це як запрошені, так і доценти, котрі захистили докторські дисертації. Тож на сьогодні навчальну роботу забезпечують 31 і 98 відповідно докторів та кандидатів наук. 4 кафедри з 12 на факультеті забезпечені повністювикладачами з науковими ступенями, ще три – на 90%. Горді і тим, продовжив Василь Дмитрович, що колектив прийняв і двох колег – випускників європейських вишів. Практикою для факультету стало запрошення до викладацької роботи носіїв мови. За результатами рейтингової оцінки діяльності НПП у минулому році коефіцієнт по факультету склав 1,57. Тож слід продуктивніше працювати в цьому напрямку, наголосив декан. А трійка лідерів за цим показником серед кафедр виглядає так: третьою є соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті, другою – української та класичних мов, першою ще й в університеті – кафедра педагогіки.

     

У звітному році збільшився і контингент студентів на факультеті. Цього вдалося досягнути завдяки системній, постійній і копіткій профорієнтаційній роботі. До її проведення залучалися і керівництво, і завідувачі, викладачі, і студенти та аспіранти. Відтак, на краще змінився конкурс на спеціальності і середній бал вступників. Державне замовлення виконане повністю. Вдалося набрати і контрактників: 100 % на «Філологію» і 80% на «Соціальну педагогіку». Але темпів маємо не збавляти, бо якісне проведення вступної кампанії – запорука майбутнього факультету, наголосив Василь Шинкарук.

Ліцензовано спеціальність «Освітні вимірювання», ще декілька ліцензійних справ підготовлено. Працювали протягом року також над покращенням якості навчального процесу. Зокрема, удосконалено навчальні плани, розширено бази практик, змінено концепцію викладання іноземних мов. А ще – збільшено кількість місць працевлаштування. Цього вдалося досягнути в тому числі завдяки плідній співпраці з радою роботодавців факультету. 

За результатами предметних олімпіад маємо в активі два третіх місця з педагогіки, Вікторії Федосової в особистому заліку та загальне командне. Крім того, студентки напряму підготовки «Соціальна педагогіка» Вікторія ПекареваАнна ТитовськаІрина Ткаченко стали призерами мовно-літературних конкурсів. Але, зауважив декан, цього недостатньо. З огляду на виконання критеріїв національного, дослідницького університету, умов ліцензування, роботу в цьому напрямку необхідно суттєво поліпшити, тим паче, що потенціал факультет має.

Серед здобутків 2015-го в контексті наукової роботи – 2 міжнародних, 3 всеукраїнських та 2 студентських науково-практичних конференції, входження наукових збірників до наукометричних баз. А доцент Світлана Сторожук стала іменним стипендіатом Верховної Ради України. Разом з цим, факультет має недостатнє фінансування науково-дослідних робіт. А поданих 7 проектів не пройшли конкурсний відбір. Та колектив буде над цим працювати впродовж поточного року. Завдання для кожного завідувача – мати на кафедрі хоча б одну науково-дослідну тематику за бюджетним фінансуванням. Щодо ініціативних, то їх є 9. Слабким місцем для деяких кафедр залишається підготовка наукових кадрів. План надходжень коштів від госпрозрахункової діяльності виконаний на 94%.

У звітному році факультет налагодив міжнародні зв’язки і співпрацю з вишами Греції, Туреччини та Франції. Факультет започаткував проведення циклу загальноуніверситетських семінарів з підвищення педагогічної майстерності для викладачів, наставників, узяв на себе нішу методичного забезпечення виховної роботи. Віддати треба належне і кафедрі культурології, яка організовує різні культурно-масові та просвітницькі заходи для всього вишу. 

Серед перспектив, які виокремив декан, – підвищення якості освіти, через удосконалення її змісту, поглиблення співпраці з роботодавцями, активізація участі в грантових програмах різних рівнів, створення міжкафедральних лабораторій, виконання вимог дослідницького і національного університету. Час вимагає від нас відповідної реакції, творчості та новаторства, підсумував Василь Шинкарук.

     

Активну участь в обговоренні взяли завідувачі кафедрами Петро ЛузанЛеонід Чекаль. Їх цікавило бачення перспектив рейтингової оцінки НПП. Василь Шинкарук погодився, що шорічні видання монографій чи підручників ставлять під сумнів їх якість. Разом з тим, рейтинг залишається все-таки стимулом і в цьому році зазнає кардинальних змін. А присутня на зібранні куратор факультету – вчений секретар Оксана Барановська – додала, що наразі рейтингову комісію оновлено і до її складу входять досвідчені та обізнані представники усіх факультетів. Базовий коефіцієнт складає 1,3. І не слід забувати про труднощі, пов’язані з необхідністю поліпшення матеріально-технічної бази. До того ж до рейтингу планується включити показники критерію національного університету, зазначила вона.

Доцент Володимир Калуга звернувся з проханням зберегти гуманітарну складову в навчальних планах. На що декан Василь Шинкарук зазначив: вона збережена, на відміну від багатьох інших вишів, але ці дисципліни мають викладатися на високому рівні.

До обговорення долучилися завідувачі Руслан Сопівник, Світлана Амеліна, Ірина Майданюк, викладачі Світлана Сторожук, Олена Соловйова, Людмила Омельченко, Наталія Дем’янова, Людмила Лановюк та першокурсниця Юлія Закатей. Після – збори трудового колективу факультету затвердили звіт про роботу у 2015 році, схвалили завдання на перспективу та обрали делегатів на конференцію трудового колективу університету.

Ольга Наконечна

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook