Студентський науковий гурток "Харчові добавки: за і проти"


Знати про їжу людина повинна не менше, ніж про математику або про свою рідну мову
Гордон Рамзі

Керівником студентського наукового гуртка «Харчові добавки: за і проти» з вересня 2020 року є доцент кафедри загальної, органічної та фізичної хімії Кочкодан Ольга Дмитрівна.

Студентський науковий гурток «Харчові добавки: за і проти» створений з метою організації та сприяння науково-дослідницькій та винахідницькій діяльності студентів спеціальності 181 – «Харчові технології».

У роботі студентського наукового гуртка «Харчові добавки: за і проти» на добровільних засадах приймають участь студенти факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК.



Метою науково-дослідної роботи студентів є:

· навчання елементам творчості, здобуття навичок дослідницької праці;

· виховання творчо активного і високопрофесійного фахівця


План-графік роботи наукового гуртка:
1. Заохочення студентів до занять в науковому гуртку.
2. Формування складу гуртка.
3. Ознайомлення з планом та напрямками роботи.
4. Обрання студентами тематики досліджень і складання планів роботи.
5. Підготовка студентами аналітичного огляду літератури за обраною темою.
6. Проведення експериментальних досліджень.
7. Представлення результатів роботи на засіданні гуртка.
8. Участь в студентських наукових конференціях.
9. Участь в конкурсі “Хімічний кросворд” та “Хімічний брейн-ринг”.
10. Підготовка публікацій за результатами кращих робіт.
11. Проведення підсумків роботи гуртка.


Основними завданнями гуртка є:

Ø організація науково-дослідницької та винахідницької діяльності;

Ø створення умов для розкриття наукового та творчого потенціалу членів гуртка;

Ø залучення до участі в наукових конференціях, семінарах та інших науково-дослідницьких заходах;

Ø створення сприятливих умов для активного залучення студентів до наукової діяльності.

В ході роботи гуртка:
- студентами складено плани роботи в гуртку;
- проведено аналітичний огляд літератури за обраною тематикою;
- написано реферати на теми, присвячені використанню знань хімії в харчових технологіях;

- студенти прийняли участь у двох Міжнародних наукових конференціях: Міжнародній науково-практичній інтернет-конференції «Розвиток освіти, науки та бізнесу: результати 2020» 3-4 грудня 2020 р., м. Дніпро і І Міжнародній науково-практичній онлайн-конференції «Актуальні проблеми, пріоритетні напрямки та стратегії розвитку України» 15 березня 2021 р., м. Київ.

- опубліковано 3 тези доповідей на міжнародних наукових конференціях;

- прийняли активну участь у проведенні конкурсу «Хімічний кросворд».



Члени гуртка прийняли активну участь в І етапі Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії.

https://nubip.edu.ua/node/88227

В секції "Хімічні технології та інженерія, Харчові технології, Технології захисту навколишнього середовища, Технології легкої промисловості".

Обелець Вероніка зайняла ІІ місце,

Сергеєва Аліса - ІІІ місце.

https://nubip.edu.ua/en/node/89874




Участь в конкурсі «Хімічний кросворд»:

1 місце - Веременко Катерина 2 місце - Обелець Вероніка



3 місце - Паламарчук Павло

В 2022-2023 навчальному році члени гуртка взяли участь в роботі V Міжнародної (ХV Української) наукової конференції студентів, аспірантів і молодих учених "Хімічні проблеми сьогодення (ХПС-2022)". Опубліковано тези доповіді:

Обелець В. О., Кочкодан О. Д., Семененко Т. С. Колоїдно-хімічні властивості бінарних сумішей гексадецилпіридиній броміду і тритону Х-100 / Збірник тез доповідей V Міжнародної (ХV Української) наукової конференції студентів, аспірантів і молодих учених "Хімічні проблеми сьогодення (ХПС-2022)", 22–24 березня 2022 р., м. Вінниця / Донецький національний університет ім. Василя Стуса. Вінниця, 2022. - с.99.



Список членів студентського наукового гуртка

«Харчові добавки: за і проти»


№п/п П.І.Б. члена гуртка Факультет, курс, група
1 Батіг Марія ХТ таУЯПАПК, І курс, гр. №2
2 Борщ Марина ХТ таУЯПАПК, І курс, гр. №1
3 Шамрай Марія ХТ таУЯПАПК, І курс, гр. №3
4 Денека Тетяна ХТ таУЯПАПК, ІІІ курс, гр. №1
5 Обелець Вероніка ХТ таУЯПАПК, ІІ курс, гр. №1
6 Письменюк Аліна ХТ таУЯПАПК, ІV курс, гр. №1
7 Веременко Катерина ХТ таУЯПАПК, ІІ курс, гр. №1
8 Паламарчук Павло ХТ таУЯПАПК, ІІ курс, гр. №1
9 Трохименко Ольга ХТ таУЯПАПК, ІІ курс, гр. №2

План роботи гуртка на 2020-2021 н.р.