НУБіП України: з цього усе починалося …

1 червня 2015 року

     Наш університет відзначає свій 117-й день народження. Саме тоді, понад сотню років назад, у нині далекому ХІХ ст. було відкрито сільськогосподарське відділення у складі Київського політехнічного інституту (КПІ).
     Кінець XIX ст. у Російській імперії характеризувався інтенсивним зростанням промисловості, а на багатій чорноземами українській землі – сільськогосподарської галузі. Це явище потребувало забезпечення процесу виробництва відповідними фахівцями.
     У справі заснування вищого технічного навчального закладу в Києві брало участь стільки осіб і установ, що навіть у перших працях з історії виникнення Київського політехнічного інституту немає чіткої відповіді на питання, кому власне належить ініціатива відкриття КПІ, а також, коли виник сам проект.


 

     У січні 1898 р. було створено комітет для організації навчального закладу. У вирішенні питання про його відкриття активну участь брав Д.І. Менделеєв. Він був членом комісії по виробленню статуту.
     Організована при Міністерстві фінансів комісія розробила положення про Київський політехнічний інститут. Цей документ містив 75 статей, що визначали завдання інституту, порядок його фінансування, формування кадрів, права та обов’язки студентів, службовців, структуру управління (поцікавтесь і зазирніть до прикріпленого файлу).


     Згідно з опублікованим 8 червня 1898 р. положенням, за особистим підписом імператора Миколи ІІ з накладеною резолюцією «Быть по сему …», «Кіевскій Політехніческій Институть Императора Александра II-го есть высшее учебное заведение, имѣющее цѣлью сообщать учащимся въ немъ техническое образованіе, онъ раздъляется на 4 отъдѣленія: химическое, механическое, инженерное и сельско-хозяйственное».
 

     31 серпня 1898 р. у Києві відбулося урочисте відкриття КПІ, а 1 вересня за лави сіли перші студенти.


Людмила Лановюк,
директор музею історії НУБіП України

 


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook