День пам’яті Героїв Небесної Сотні у Боярському фаховому коледжі

21 лютого 2024 року
  Згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року № 69/2015 "Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні щорічно 20 лютого відзначається День Героїв Небесної Сотні. Цьогоріч вдесяте Україна вшановуватиме їх пам’ять. Вдесяте в умовах війни з росією. Нині маємо десятки тисяч загиблих від російської зброї. Але щорічно 20 лютого згадуємо тих, які першими загинули за те, щоб Україна не зникла з мапи світу, щоб північний сусід не поглинув її. Імена Героїв Небесної Сотні стоять першими у мартирологу загиблих у російсько-українській війні. Адже сьогодні ми знаємо, що російська зброя була спрямована вперше проти громадян незалежної України не в лютому 2022 року, і навіть не навесні 2014, а у січні та лютому 2014 року, коли у середмісті Києва від вогнепальних поранень і газового отруєння гинули активісти Майдану.

  На знак вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічненню пам’яті Героїв Небесної Сотні у Боярському фаховому коледжі відбувся Реквієм пам'яті «Небесна сотня в пам’яті навіки».

  Ведучі заходу згадали події десятирічної давнини, ті страшні дні, години, хвилини, які відбувалися в Києві на Хрещатику... від перших мирних протестів студентів у столиці та брутального їх розгону із жахливими побоями; супротив громадськості задля захисту прав та свобод, гарантованих Конституцією. Спостерігаючи за кадрами відео-презентації, студенти мали змогу поринути хронологію 2013-2014 років, коли, об’єднані спільним поривом, люди встали за свободу своєї країни, за свободу кожного.
  Серед загиблих на Майдані були люди, які тісно зв’язані з нашим коледжем. Голоднюк Устим, навчався у ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут». Помер 20 лютого 2014 р. внаслідок вогнепального поранення в голову.
  Дворянець Антоніна, 62 річна мешканка Броварів, у 70-ті роки була студенткою нашого коледжу, загинула від ударів кийками спецпризначенців.
  Події тих трагічних і доленосних днів назавжди закарбувалися у наших серцях нестерпним болем.

  Унаслідок найбільших протистоянь на Майдані від куль полягло більше сотні наших співгромадян, мрією яких було бажання жити у вільній, демократичній, процвітаючій Україні.
  Це – день жалоби, оскільки він пов’язаний із загибеллю громадян під час Революції Гідності та на початку російської агресії на сході України, але він покликаний ушановувати не смерть, а боротьбу за гідне та вільне життя, жертовність і відвагу. Чітка громадянська позиція та готовність обстоювати її до кінця – це ті якості, які мали Герої Небесної Сотні та які гідні наслідування.
  Описати, а тим більше відчути глибину трагедії й болю, які впали невимовним тягарем на нашу країну, нині не під силу нікому.

Герої не вмирають. Вони житимуть вічно у серцях українців.
Слава Україні! Слава Героям!


Людмила РАДЧЕНКО,
викладач


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook