Виїзна наукова нарада факультету захисту рослин, біотехнологій та екології у ВП НУБіП «Великоснітинське НДГ ім. О.В.Музиченка».

19 вересня 2023, 14:00

  Серед пріоритетів факультету захисту рослин, біотехнологій та екології завжди було підвищення наукової складової, впровадження наукових розробок факультету у виробничу діяльність, підвищення якості практичної підготовки майбутніх фахівців. Одним із напрямків наукової діяльності факультету в довоєнний час була розробка мікробіологічного препарату «Екстракон», вивчення його ефективності в умовах навчально-дослідних господарств НУБіП України, поступовий перехід до його виробництва для потреб інших аграрних підприємств з науковою та випробувальною метою.

 

  Наразі потрібно було вирішити питання відновлення цієї діяльності або перепрофілювання лабораторії. З цією метою декан факультету, доктор с.-г. наук Юлія Коломієць 14 вересня 2023 року ініціювала проведення виїзної наукової наради факультету у ВП НУБіП «Великоснітинське НДГ ім. О.В.Музиченка» в приміщенні навчально-науково-виробничої біотехнологічної лабораторії. У ній взяли участь заступники декана Петро Дрозд, Оксана Сикало, Валерія Бондар, завідувачі всіх кафедр факультету: Олена Наумовська, Дмитро Гентош, Микола Доля, Олена Кваско, Світлана Прилуцька, академік і автор препарату «Екстракон» Микола Патика, представники відділу організаційної діяльності НДГ, Боярської ЛДС та навчально-виробничої практики Ірина Артемчук, головувала декан факультету Юлія Коломієць. Також на нараді був присутній директор ВП НУБіП «Великоснітинське НДГ ім. О.В.Музиченка» Микола Журавель.
  ВП НУБіП України «Великоснітинське НДГ ім. О. В. Музиченка» є базою виробничого навчання та практичної підготовки фахівців аграрного сектору, де щорічно проходять навчально-виробничу практику понад 1500 студентів та магістрів. Лабораторія ННВЛ «Екстракон» є структурним підрозділом кафедри екобіотехнології та біорізноманіття, який створений з метою організації навчання для біотехнологічного виробництва мікробних препаратів та впровадження біотехнологічних розробок.

  На нараді Микола Журавель коротко розповів про сучасний стан лабораторії та поділився результатами, отриманими господарством від впровадження ресурсоощадних технологій на кукурудзі за рекомендаціями Миколи Долі. Директор господарства зазначив, що усі рекомендації сприяють підвищенню врожайності та отриманню стійких результатів. Микола Петрович підтримав ідею спільними зусиллями відновити роботу у лабораторії, наголосив, що приміщення знаходиться в задовільному стані, робочі місця обладнані, можна проводити семінари та виїзні заняття. На території є гуртожиток, їдальня, де можуть розміститися студенти та викладачі.
  Микола Патика нагадав, що лабораторію відкрили в 2018 році завдяки фінансовій підтримці в рамках науково-технічного проєкту МОН України «Розроблення біологічного препарату для рослинництва на основі консорціуму ґрунтових мікроорганізмів», який здійснювали вчені кафедри екобіотехнології та біорізноманіття. Лабораторія створена з метою проведення теоретичних класів та семінарських занять, а також для практичного розуміння, як виготовляються препарати. Микола Володимирович наголосив, що багато студентів брали участь в дослідженнях, впроваджували розробки на полях, слідкували за результатами та ефективністю препаратів. Він підкреслив, що урожайність господарства збільшилася до 10 тонн на сезон, тому необхідно продовжити експериментальні розробки з можливістю реалізації інноваційних здобутків та забезпечити існування біотехнологічного комплексу.

 

  Юлія Василівна зазначила, що студенти, дипломники, аспіранти у період весняно-польових робіт готові надавати допомогу господарству. Микола Доля підкреслив, що господарство набирає темпи, тому потрібно розвивати ідею біологічно-орієнтованої ресурсозберігаючої технології. Микола Миколайович наголосив, що кафедра передає співробітникам лабораторії технології, які впроваджуються на практиці. Він вдячний директору господарства, який впровадив генетично стійкий сорт гороху та високоефективну біологічно-орієнтовану систему живлення із системою контролю шкідливих видів за рекомендацією.
  На зустрічі утворилася жвава дискусія з приводу собівартості препарату, реалізації, залучення студентів, додаткових вкладень. Микола Журавель запропонував студентів залучати весною та восени, коли йде посівна, щоб вони мали змогу побачити, як протруюється насіння, як висівається, регулюється сівалка, який захід передбачений на ту чи іншу культуру. Микола Доля підкреслив, що виїзні заняття найбільш ефективними будуть в наступні періоди: лютий-березень та серпень-вересень. Лабораторія має вийти на новий рівень, де можна організовувати виробничі наради, наради з біологічно-орієнтованими господарствами, започаткувати центр органічного землеробства, при цьому кафедри повинні активно включатися в роботу та залучати позабюджетне фінансування.

  Юлія Коломієць запропонувала розробити перспективний план розвитку для лабораторії, провести випробування препарату, довести його ефективність, винести питання на рішення ректорату щодо фінансування реєстрації, далі зареєструвати його, розрахувати кошторис, знайти постачальників сировинної бази, прописати етапи виробництва та шляхи реалізації продукції, проте починати необхідно з невеликих кроків, підкреслила Юлія Василівна, а саме з практичної підготовки студентів.
 

  Професор Микола Патика та співробітники кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна представили план роботи ННВЛ «Екстракон», що передбачають наступні кроки: дослідження та розробка, забезпечення необхідних ресурсів — біотехнологічне виробництво та контроль якості, маркетинг та просування, дистрибуція та продажі, моніторинг та розвиток.
  Підсумовуючи дискусію, декан факультету Юлія Коломієць наголосила на важливості виконання завдання по відновленню діяльності біотехнологічної лабораторії, необхідності якнайшвидше визначитись з планом роботи, пропозиціями щодо нових напрямків її діяльності.

Наталія Батрак

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook