Заробляти та заощаджувати!

1 квітня 2015 року

 1 квітня відбулася спільна нарада керівництва університету із деканами факультетів, директорами навчально-наукових інститутів, керівниками госпрозрахункових підрозділів та відділів. Розпочинаючи нараду, ректор Станіслав Ніколаєнко наголосив, що фінансова діяльність університету – це ключова позиція його життєдіяльності. Враховуючи різке і значне здорожчання енергоносіїв, відповідні підрозділи мають сконцентрувати зусилля по залученню коштів до спеціального фонду та економії.

 
Ознайомила присутніх із ситуацією фінансових надходжень, як в цілому, так і в розрізі структурних підрозділів начальник планово-фінансового відділу Наталія Дробот. Вона проаналізувала фінансові надходження спеціального фонду і вказала на проблеми. Зокрема, низькою залишається кількість студентів-контрактників. Тому першим джерелом наповнення бюджету є заповнення ліцензійного обсягу за всіма напрямами підготовки та спеціальностями. А ще – залучення на навчання студентів-іноземців. Це завдання для кожного декана чи директора, завідувача кафедри, викладача та ННЦ міжнародної діяльності.
 
Друге джерело - активізація госпрозрахункової діяльності, надання послуг, проведення досліджень тощо. З цією мету слід провести рекламну кампанію на офіційному сайті, в соціальних мережах та ЗМІ щодо можливостей та послуг, які може надавати університет. 
 
Складною є ситуація і з оплатою за користування гуртожитками. Хоча в 2014 році такі надходження дещо зросли, проте деякі з них не покривають витрат на утримання. Враховуючи здорожчання у декілька разів тарифів на комунальні послуги, електроенергію, водопостачання, опалення університет змушений буде переглядати вартість проживання в гуртожитках. Для студентів вона зміниться не суттєво, в межах, допустимих чинним законодавством – до 40% від розміру стипендії. Тобто плата за місяць не перевищуватиме 292 гривні. Після того, як почнуть діяти нові тарифи, буде переглянута вартість проживання у гуртожитках і для співробітників. Як запевнило керівництво університету, ціна буде збільшена лише на розмір, необхідний для покриття витрат по комунальним платежам.
 
Ректор університету Станіслав Ніколаєнко звернув увагу на гостру фінансову ситуацію і звернувся до керівників ретельно розглянути її на факультетах, інститутах, кафедрах. Однак він застеріг: послуга, що надається, має бути якісною і корисною. Через місяць відбудеться аналогічна зустріч, де кожен керівник прозвітує про зроблене. 
 
Окрім збільшення надходжень – економія коштів. Відповідальні за корпуси і гуртожитки мають щодня здійснювати моніторинг витрат води, тепла та енергоносіїв. Ці ресурси повинні використовуватися раціонально і лише для статутних цілей. 
 
Проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша звернув увагу на діяльність навчально-консультаційних курсів. Він зауважив, що їх робота має бути рівномірною упродовж всього терміну навчання, а не лише в останній місяць перед сесією. Крім того, вони розраховані на тих студентів, кому не вистачає знань шкільної програми і не є обов’язковими для всіх. 
 
Директор ННЦ міжнародної діяльності Вадим Ткачук, звертаючись до типової структури кошторису надання платних послуг, запропонував визначати межі статей видатків, враховуючи особливість кожної послуги.
 
Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко відзначив необхідність активізації госпрозрахункових наукових досліджень, адже науково-дослідні роботи також є потужним джерелом надходження коштів до спецфонду та навів приклади успішної реалізації таких проектів професором Семеном Танчиком та іншими.
 
Ольга Наконечна
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook