Відбулося перше засідання біоетичної комісії НУБіП України

29 серпня 2023 року
  28 серпня 2023 р. у бібліотеці кафедри анатомії, гістології і патоморфології тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка розпочала свою роботу біоетична комісія НУБіП України, що на виконання рішення Вченої ради НУБіП України була створена наказом ректора № 655 від 29 червня 2023 року. У засіданні взяли участь 16 із 17 затверджених членів та уповноважена особа з питань контролю та дотримання вимог викладених у відповідному «Положенні».
  Голова Комісії, професор Олег Мельник зазначив, що біоетичну комісію НУБіП України було створено з метою забезпечення належної практики застосування принципів біоетики щодо використання живих тварин у освітній та науковій діяльності НУБіП України. У прийнятті рішень біоетична комісія НУБіП України є незалежною від адміністрації університету, спонсорів досліджень та професійних об’єднань. До складу Комісії ввійшли виключно доктори наук, зокрема ветеринарних, сільськогосподарських, біологічних, медичних, юридичних, філософських, а також громадських організацій із захисту тварин. Голова біоетичної комісії зазначив, що з основними документами та діяльністю Комісії можна ознайомитися на окремій сторінці офіційного сайту університету.
  Біоетична комісія розглянула організаційні питання щодо подальшої своєї діяльності. Заступником голови Комісії було обрано доктора медичних наук, професора кафедри громадського здоров’я та нутриціології Геннадія Ткача.
 
  Комісія затвердила зразок заявки для отримання згоди біоетичної комісії на проведення наукових досліджень з використанням тварин, з якою можна ознайомитися на вебсторінці біоетичної комісії.
  Отже, біоетична комісія очікує заявки від докторантів та аспірантів 1-, 2- і 3 років, а також від керівників держбюджетних, ініціативних та госпдоговірних науково-дослідних робіт, що передбачають використання тварин, які належать до типу хордових, підпиту хребетних (риби, амфібії, рептилії, птахи, ссавці).
  На підставі дозволу–погодження Комісія буде надавати відповідний висновок. Наразі біоетична комісія НУБіП України розробляє зразок заявки для надання згоди на використання тварин в освітніх цілях.
 
  Комісія затвердила план роботи, згідно якого прийом заявок буде відбуватися до 15 числа кожного місяця на електронну пошту секретаря комісії – професора Надії Дишлюк ([email protected]), а їх розгляд буде проводитися на засіданнях комісії у четвертий тиждень кожного поточного місяця.
 
  У обговоренні організаційних питань роботи біоетичної комісії взяли участь професори Сергій Ничик, Світлана Костенко, Лариса Шевченко, Вадим Лихач, Геннадій Ткач, які зазначили, що Комісія значно покращить дотримання принципів гуманності, етичних і правових принципів використання тварин у освітніх та наукових цілях.
 
 
Надія Дишлюк,

секретар біоетичної комісії 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook