ВПРОВАДЖЕННЯ НОВІТНІХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В РОБОТУ НАУКОВОЇ БІБЛІОТЕКИ

16 лютого 2015 року

ВПРОВАДЖЕННЯ НОВІТНІХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В РОБОТУ НАУКОВОЇ БІБЛІОТЕКИ

 

   В рамках реалізації програми «Голосіївська ініціатива - 2020» наукова бібліотека НУБіП України впроваджує новітні інформаційні технології в обслуговування користувачів бібліотеки, що  відкриває нову  сторінку  в  розвитку  книгозбірні. 

Стрімкий  прогрес  у галузі технологій передачі інформації через комп’ютерні мережі  зумовлює  той  факт,  що  основним  напрямом  розвитку бібліотечно-інформаційного  сервісу  стає "електронна форма"  обслуговування  користувачів,  тобто  за  рахунок використання  електронної  інформації  та  засобів  телекомунікаційного зв’язку.

 Це стає можливим завдяки автоматизації основних технологічних процесів у бібліотеці на основі автоматизованої інформаційно-бібліотечної системи (АБІС) "ІРБІС", що дозволяє сформувати власний інформаційний ресурс – електронний  каталог.

На сьогодні електронний каталог наукової бібліотеки НУБІП України нараховує понад 147 тис. записів та є основним джерелом пошуку необхідної навчально-методичної та наукової інформації як з бібліографічними описами видань, так і з їх повнотекстовими копіями.

Загалом, автоматизація  бібліотечних процесів привносить  у  роботу  бібліотеки  нові можливості  і  водночас  усуває  значну  кількість  рутинних

операцій, одночасно підвищуючи ефективність роботи.

Штрих-кодування, яке при цьому використовується, це фундаментальна  технологія,  що уможливлює  контролювання  системи  обслуговування  і  забезпечення  зв’язку  між  інформаційною  системою (інтегрованою  системою  автоматизації  бібліотеки)  і фізичними  потоками бібліотечних матеріалів. Ця  операція  охоплює  всі  процеси,  які  проходить  документ від  нанесення штрих-коду у відділі комплектування  і  до  кінцевого  результату,  тобто до видачі книги користувачу.

        
 

Тож у науковій бібліотеці запроваджена автоматизована книговидача літератури користувачам через електронний читацький формуляр, а робочі місця працівників бібліотеки обладнані спеціалізованими сканерами та принтерами штрих-кодів, за допомогою яких здійснюється закріплення кожної книги за конкретним користувачем.

 

Електронний читацький формуляр містить дані про читача (у тому числі – фото) та його унікальний код. Використання такого формуляра істотно скорочує час обслуговування користувачів та дозволяє бібліотекарям управляти правом доступу конкретного читача до інформаційних ресурсів відповідних структурних підрозділів бібліотеки.

 

 

Втілення в роботу бібліотеки концепції комплексної автоматизації та інформатизації бібліотечних процесів, застосування новітніх інноваційних технологій забезпечують відкритість і доступність інформаційного поля бібліотеки, роблять процес обслуговування користувачів комфортним, оперативним і якісним.

Тетяна Кіщак,

 директор наукової бібліотеки

 

 

 

 

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook