15 травня — Всесвітній День Захисту Клімату

15 травня 2023 року

Мета — привернути  увагу міжнародної спільноти до проблеми зміни клімату.

Встановлення цього свята є відповіддю на заклики кліматологів проте, що клімат є важливим ресурсом, який впливає на добробут теперішніх і майбутніх поколінь.

Організатори численних акцій в багатьох країнах прагнуть не просто повідомити громадськість про існування такої небезпеки, а й показати шляхи розв'язання проблеми через персональні дії кожного окремого громадянина.

Збереження клімату — одна з глобальних проблем, які сьогодні стоять перед людством. Однією з головних проблем, що призводить до незворотних змін клімату на Землі, є збільшення концентрації парникових газів в атмосфері. Глобальне потепління, підвищений вміст озону в атмосферному шарі, природні катаклізми, зміна погодних умов на планеті — все це веде до погіршення клімату Землі та, як наслідок, робить негативний вплив на продовольчу, життєву і майнову безпеку людей, негативно позначається на стані природних ресурсів та збалансованому розвитку держав.

Протидія зміні клімату

У 1992 році, під час міжнародного Саміту Землі у Ріо-де-Жанейро, 154 країни визнали, що клімат змінюється через людську діяльність та вирішили спільно протидіяти глобальному потеплінню.

У 2015 році на Міжнародних кліматичних переговорах ООН була укладена Паризька угода, де всі погодились стримувати підвищення глобальної температури на рівні не більше 2оС відносно індустріального рівня. Це означає, що глобальні викиди мають скорочуватись, і у 2030 році складати 50% від викидів 2010 року. Попри те, що Україна також підписала угоду та взяла на себе ці зобов’язання, викиди нашої країни, які зараз відбуваються через російську агресію, лише підсилюють глобальну зміну клімату.

Вже зараз через зміну клімату в Україні нестерпна спека та задуха влітку, майже безсніжні зими, все частіші посухи та пилові бурі, сильніші пожежі та забруднення повітря.

Причина цього — діяльність людини: спалювання вугілля та газу, вирубування лісу, масштабне сільське господарство, транспорт на викопному паливі, промисловість, воєнні дії росії на території нашої країни.

Зміну клімату ще можна сповільнити через відповідні рішення на державному рівні та запровадження системних змін. Водночас ми теж можемо сприяти протидії зміні клімату.

Для цього потрібно розібратися в її причинах та змінити свої звички. Не достатньо лише відмовитися від пакетика в супермаркеті та почати сортувати сміття. Потрібно зробити своє споживання сталим.

 

Громадська організація “Екодія” – рекомендує 10 кроків для протидії зміні клімату, що може робити кожен з нас.

1. Зберігайте енергію та природні ресурси — закручуйте воду, поки миєте руки, вимикайте світло, витягайте з розетки електроніку, коли не  використовуєте її, приймайте душ замість ванни.

2. Пересувайтеся по місту пішки, на велосипеді або громадським транспортом.

3. Відмовтесь від непотрібного, зменшуйте споживання, використовуйте знову, сортуйте та переробляйте відходи.

4. Вживайте екологічні продукти — більше локального та домашнього, менше продуктів тваринного походження (м’ясо, молочні продукти, яйця).

5. Купуйте товари та речі з мінімумом пакування, виготовлені локально з природних матеріалів.

6. Обирайте довговічні речі.

7. Дбайте про природні екосистеми — висаджуйте дерева, не паліть багаття.

на землі (краще скористатися мангалом), беріть участь в активностях національних парків.

8. Використовуйте безфосфатні мийні засоби.

9. Спонукайте політиків діяти за клімат.

10. Об’єднуйтеся з іншими активістами та організації для спільної дії.

Олеся Скриник,

доцент кафедри рослинництва.

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook