Природокористування і якість життя - поради лікаря: рак та особливості харчування під час його лікування

13 травня 2023 року

   Майже всі люди з онкологічними захворюваннями мають ті або інші проблеми, пов’язані із харчуванням та травленням. Сам пухлинний процес зумовлює запалення, негативно впливає на обмін речовин та призводить до неоптимального використання поживних речовин. Додатково, терапія раку також може спричинювати низку специфічних побічних реакцій. 

   Такі методи лікування, як хіміотерапія та деякі форми променевої терапії, можуть викликати різноманітні небажані ефекти, серед яких запор (викликає дискомфорт і зменшує бажання їсти), діарея (виснажує організм, порушує засвоєння поживних речовин), втома (через меншу активність використовується менше калорій і голод не відчувається протягом дня), втрата смаку (їжа стає непривабливою), нудота і блювання (знижують апетит і спричиняють втрату ваги). 

   Що відбувається з організмом також залежить від конкретного типу раку. Лікування раку грудей і раку крові може включати застосування стероїдних гормонів. Вони здатні збільшити апетит і підвищити рівень цукру в крові, що може призвести до інсулінорезистентності та збільшення ваги. Тож замість того, щоб схуднути, під час лікування раку можна навіть набрати вагу через поєднання особливості дії ліків і малорухомого способу життя.

   Деякі пацієнти проходять гормональну терапію після хіміотерапії раку грудної залози або раку ендометрія. Препарати пригнічують вироблення естрогену - гормону, який відіграє важливу роль в обміні речовин. Якщо метаболізм сповільнюється, можна набрати вагу.

   Людям з раком підшлункової залози часто важко підтримувати свою вагу. Оскільки підшлункова залоза не функціонує належним чином, вона може бути не в змозі нормально перетравлювати їжу. При відсутності належної компенсації втрати функції залози виникає недоїдання (мальнутриція), втрата ваги і м’язової маси.


 ВАЖЛИВІСТЬ ОПТИМАЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

   Оскільки під час лікування раку може погіршуватися апетит, то це часто спричинює втрату ваги. Необхідно намагатися повноцінно їсти, коли апетит присутній, обираючи висококалорійні страви з високим вмістом білку. Варто вживати 4-5 невеликих за обсягом страв протягом дня.

   Збалансоване харчування під час хіміотерапії або променевої терапії допомагає не тільки підтримувати здорову вагу, але й впоратися з побічними ефектами лікування, збільшити енергію, підвищити м'язовий тонус, зберегти імунну функцію, зменшити запалення.

 ЯКІ ПРОДУКТИ ДОДАТИ ДО МЕНЮ 

   При будь-яких хронічних захворюваннях варто споживати їжу з високим вмістом білка, корисних жирів, цільнозернових продуктів, а також вітамінів і мінералів. За можливості, внесіть ці корективи в харчування до початку лікування раку, щоб краще себе почувати. 

 Рослинні білки

   До найкращих продуктів, які варто вживати під час хіміотерапії або інших видів лікування раку, належать білки рослинного походження. Вони мають найвищий рівень вітамінів і мінералів. Це означає їсти багато овочів, а також квасолі, бобових, горіхів і насіння. Якщо ви споживаєте тваринні білки, вибирайте нежирні продукти, такі як курка або риба.

 Здорові жири

   Мононенасичені та поліненасичені жири також мають користь для здоров’я. Авокадо, оливкова олія, олія виноградних кісточок і волоські горіхи містять багато омега-3 жирних кислот, які допомагають боротися із запаленням і покращують здоров’я серцево-судинної системи.

 Здорові вуглеводи

   Вибираючи вуглеводи, віддавайте перевагу продуктам, які пройшли мінімальну обробку, таким як цільнозернові крупи, висівки та овес. Вони містять розчинну клітковину, яка підтримує корисні кишкові бактерії. Розчинна клітковина також сприяє виробленню коротколанцюгових жирних кислот, що сприяють багатьом важливим процесам, від метаболізму до відновлення клітин.

 Вітаміни та мінерали

   Допомагають ферментативним процесам в організмі, які відіграють важливу роль у посиленні імунної функції та зменшенні запалення. За можливості вибирайте продукти, збагачені вітаміном D (молоко, апельсиновий сік, йогурт і деякі пластівці).

 ЧИ ВАРТО ПРИЙМАТИ ДІЄТИЧНІ ДОБАВКИ 

   Якщо під час лікування ви їсте менше, ніж зазвичай, або якщо є побічні ефекти, такі як блювота та діарея, що спричиняють втрату вітамінів і поживних речовин, є сенс розглянути можливість прийому полівітамінів.

   Як правило, найпоширенішим, особливо від пізньої осені до ранньої весни, є дефіцит вітаміну D. Цей вітамін допомагає підтримувати імунну систему сильною, зменшує втому та підтримує здоров’я кісток. Особливо при прийомі стероїдів є ризик втратити щільність кісткової тканини.

   Поговоріть із дієтологом і онкологом, перш ніж розпочати прийом будь-яких вітамінів або дієтичних добавок.

 ЯК ХАРЧУВАННЯ ДОПОМАГАЄ ВПОРАТИСЯ З ПОБІЧНИМИ ЕФЕКТАМИ ЛІКУВАННЯ 

 Втрата апетиту. Їжте невеликими порціями або робіть поживні перекуси протягом дня замість традиційних трьох великих прийомів їжі.

 Запор. Пийте багато води, додайте до їжі фрукти і ягоди (особливо ківі), овочі та бобові, а також продукти збагачені клітковиною (хліб з висівками тощо).

 Діарея. Вибирайте продукти або напої з високим вмістом натрію (спортивні напої або бульйон) і калію (банани, бобові, зелень).

 Втрата смаку. Спробуйте нові страви з різними спеціями або маринадами. Використовуйте ароматизатори з виразним смаком, наприклад, сік лимона або лайма.

 Нудота. Продукти проти нудоти включають цитрусові, імбир і олію м’яти. Ви можете посмоктати скибочку лимона, випити імбирний чай або з'їсти імбирні цукерки. Не слід вживати тверду їжу разом з напоями.

 ЯКИХ ПРОДУКТІВ УНИКАТИ

   Будьте в курсі того, що відбувається у вашому організмі під час лікування раку. Читайте етикетки продуктів та готуйте якомога більше страв самостійно. Найкраще відмовитися від високоочищеної, обробленої їжі. Також слід уникати смажених страв, які містять частково гідрогенізовані рослинні олії, що можуть посилити запалення.

   Оскільки у хворих на рак імунна система часто ослаблена, виключіть з меню продукти, що несуть ризик харчових захворювань. Серед них - злегка проварена або сира риба, наприклад суші; яйця, зварені некруто, або продукти, які містять сирі яйця, наприклад домашній майонез; непастеризовані сири та молочні продукти; непастерізовані соки, немиті фрукти або овочі.

 ПЛАНУВАННЯ МЕНЮ

    Професійні дієтологи пройшли спеціальну підготовку щодо харчових потреб людей із певними захворюваннями. Дієтолог допоможе спланувати харчування з необхідною кількістю калорій і поживних речовин.

   Важливо заздалегідь скласти план харчування. Якщо ввечері ви не маєте часу чи сил готувати, замовляйте здорові страви навинос. Якщо у вас обмежений бюджет, додавайте до страв недорогі поживні продукти, як-от квасоля або заморожені фрукти чи овочі.

Олег Швець,
к.м.н., професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів,
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook